| sadowod.com | vivaspb.com |

Το κοινοβούλιο υποστήριξε αλλαγές στο Σύνταγμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απόφαση υποστηρίχθηκε από 334 βουλευτές.

Το «Βερχόβνα Ράντα» ενέκρινε έναν προεδρικό νόμο ο οποίος τροποποιεί το Σύνταγμα της Ουκρανίας (σχετικά με τη στρατηγική πορεία του κράτους για την απόκτηση πλήρους προσχώρησης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συντάγματος - αριθ. 9037).

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή της UNIAN, 334 από τους 385 βουλευτές που συμμετείχαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, ψήφισαν για αυτή την απόφαση. Ο νόμος στο προοίμιο του Συντάγματος, καθορίζει ότι το «Βερχόβνα Ράντα», φροντίζοντας για την ενίσχυση της πολιτικής συναίνεσης για τη γη της Ουκρανίας και επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα του ουκρανικού λαού και τη μη αναστρέψιμη ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας, υιοθετείται από το Σύνταγμα, ως Βασικός Νόμος της Ουκρανίας.

Το άρθρο 85 προβλέπει ότι τα δικαιώματα του «Βερχόβνα Ράντα» περιλαμβάνουν τον καθορισμό των αρχών της εγχώριας και εξωτερικής πολιτική και την εφαρμογή της στρατηγικής πορείας του κράτους να αποκτήσει πλήρη συμμετοχή της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Το άρθρο 102 ορίζει ότι ο πρόεδρος είναι ο εγγυητής της εφαρμογής της στρατηγικής πορείας του κράτους για την απόκτηση πλήρους προσχώρησης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Το άρθρο 116 καθορίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξασφαλίζει την εφαρμογή της στρατηγικής πορείας του κράτους για να αποκτήσει πλήρη συμμετοχή της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, η παράγραφος 14 του κεφαλαίου XV, "Μεταβατικές διατάξεις", έχει αποκλειστεί από το κείμενο του Συντάγματος. Αναφέρει ότι η χρήση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Ουκρανίας για την προσωρινή παραμονή των ξένων στρατιωτικών σχηματισμών, είναι δυνατή με όρους μίσθωσης και με τον τρόπο που ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες της Ουκρανίας, όπως επικυρώθηκε από το «Βερχόβνα Ράντα».

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: unian.ua