| sadowod.com | vivaspb.com |

Το Βερχόβνα Ράντα υποστήριξε τη λήξη της συνθήκης φιλίας με τη Ρωσία

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Βερχόβνα Ράντα (Ανώτατο Συμβούλιο της Ουκρανίας) τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της Συνθήκης για τη φιλία, τη συνεργασία και την εταιρική σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Για αυτήν την απόφαση ψήφισαν συνολικά 277 βουλευτές. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η συμφωνία φιλίας λήγει την 1η Απριλίου 2019.

Η συνθήκη φιλίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υπογράφηκε το 1997, ισχύει έως σήμερα, ενώ μεταξύ άλλων, ορίζει ότι τα μέρη «σέβονται την εδαφική ακεραιότητα, το ένα του άλλου και επιβεβαιώνουν το απαραβίαστο των συνόρων που υπάρχουν μεταξύ τους». Επίσης ότι «οικοδομούν σχέσεις μεταξύ τους βάσει των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχικής ισότητας, του απαραβίαστου των συνόρων, της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, τη μη χρήση βίας ή απειλής βίας».

Το έγγραφο συνήφθη για περίοδο δέκα ετών. Το 2008 επεκτάθηκε αυτόματα η επίδρασή του. Για να λύσει τη συνθήκη, η Ουκρανία πρέπει να ειδοποιήσει επισήμως τη Ρωσία, το αργότερο έξι μήνες πριν από τη λήξη της επόμενης δεκαετίας, δηλαδή πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: ua.krymr.com