| sadowod.com | vivaspb.com |

Οι δυσκολίες επιστροφής των κατεχομένων εδαφών του Ντονμπάς στην Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κατασχέθηκαν περίπου 17 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειας.

Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές έγινε πεδίο μάχης. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών κατοχής, μία από τις λίγες προσπάθειες διαλόγου με τα κατεχόμενα εδάφη σε επίσημο επίπεδο, ήταν αυτή του «Μινσκ». Ωστόσο, δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και με τον τοπικό πληθυσμό στην ανεξέλεγκτη περιοχή, αυτή που τώρα δουλεύει είναι μόνο η ρωσική προπαγάνδα.

«Σήμερα στο Ντονμπάς εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία η ειδική τάξη αυτοδιοίκησης. Και αυτό είναι μάλλον ένα προσωρινό μέτρο το οποίο προσφάτως επεκτάθηκε για επιπλέον ένα έτος. Παράλληλα, κατά την πρώτη ανάγνωση, υιοθετήθηκε νόμος για την επιστροφή του κατεχόμενου μέρους του Ντονμπάς στο σύνολο της Ουκρανία. Αλλά δεν εξηγεί το πως θα επιστραφούν τα εδάφη που σήμερα είναι ανεξέλεγκτα. Στην πραγματικότητα, όλα όσα μας προσφέρει η Ρωσία, δεν υποστηρίζονται από τον πληθυσμό. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Επί παραδείγματι, το 43% του πληθυσμού πιστεύει ότι οι εκλογές σε αυτό το έδαφος δεν είναι καθόλου αποδεκτές, ενώ το 20% μόνον εφόσον θα υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι όροι» αναφέρει η κοινωνιολόγος Irina Bekeshkina.

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι το εξής: Από πού να αρχίσουν; Αφού μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά, για την επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών, παραδέχονται στην κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλά σημεία εκκίνησης. Πρέπει να γίνει η διάκριση μεταξύ της επικράτειας και του λαού. Αν για την επανένταξη των εδαφών, το κράτος της Ουκρανίας έχει χάσει πραγματικές ευκαιρίες, τότε είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε για την επανένταξη των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός στα ζητήματα προσωρινών κατεχόμενων εδαφών και εσωτερικά εκτοπισθέντων ατόμων, Γκεόργκι Τούκα.

Το ζήτημα των ειρηνευτικών δυνάμεων παραμένει ανοικτό. Η εισαγωγή τους αναγνωρίζει πραγματικά τις μάχες στο Ντονμπάς ως εσωτερική σύγκρουση, οπότε η Ρωσία θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εκδιωχθεί. Και αυτό ισχύει ακόμα και μετά τις αγωγές που έχει ήδη καταθέσει η Ουκρανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αν και το ζήτημα των εκλογών στο Ντονμπάς μετά την επανένταξη, πολιτικοποιείται γενικά, πιστεύουμε στο Πολιτικό Δίκτυο «OPORA». Άλλωστε, αν κάποιος νομοθετήσει ώστε οι εκλογές στην κατεχόμενη περιοχή να ισχύουν μετά από κάποια χρόνια που θα ακολουθήσουν της απελευθέρωσης, η κίνηση αυτή θα συνιστά παραβίαση του Συντάγματος. Για να υπάρχει λόγος επίσημης διεξαγωγής έκφρασης της βούλησης θα πρέπει να πληρούνται όλες οι διεθνείς συνθήκες. Και πράγματι χρειάζονται χρόνια.

«Έτσι θα εξασφαλιστεί και η αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, καθώς η χρηματοδότηση της διαδικασίας θα πρέπει να είναι νόμιμη, να διεξαχθεί με νόμιμο τρόπο, όχι με μετρητά. Από την πλευρά του κράτους θα χρειαστεί άμεση οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Η τρίτη πλευρά δεν πρέπει να εμπλακεί σε κάνει αυτό. Διαφορετικά, θα είναι σαν να αναγνωρίζουμε ότι έχουμε χάσει την κυριαρχία» δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του Πολιτικού Δικτύου «OPORA» Olga Aivazovskaya.

Το μόνο πράγμα στο οποίο οι εμπειρογνώμονες λειτουργούν ομόφωνα, είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την επιστροφή του Ντονμπάς μόνο με στρατιωτικά ή διπλωματικά μέσα. Θα πρέπει αυτά τα δύο να συνδυαστούν.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 24tv.ua