| sadowod.com | vivaspb.com |

Τι είναι γνωστά για τη δολοφονία του πρώην αναπληρωτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Denys Voronenkov στο Κίεβο

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, στο κέντρο του Κιέβου, στην είσοδο του ξενοδοχείου «Premier Palace» πυροβολήθηκε ο πρώην αναπληρωτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Denys Voronenkov, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί με τον άλλο πρώην αναπληρωτή της Κρατικής Δούμας, Ilya Ponomarev.


Ο δράστης πυροβόλησε τον Voronenkov και τον φρουρό του. Ο φρουρός πρόλαβε να πυροβολήσει τον δολοφόνο, ο οποίος αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο. Ο δολοφόνος ήταν ο 28-χρονος πολίτης της Ουκρανίας Pavlo Parshov, ο οποίος γεννήθηκε στη Σεβαστούπολη. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας δήλωναν ότι στο δολοφόνο του Voronenkov βρήκαν έγγραφα που εκδόθηκαν από το τμήμα №3057 της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας (ΕΦΟ). Σύμφωνα με την τελευταία, ο Parshov κατετάγη στην ΕΦΟ (στο τάγμα «Donbass») στις 25 Αυγούστου του 2015, αλλά το 2016 απολύθηκε για τη μη εκτέλεση των συνθηκών της σύμβασης.

Το μέλος του Υπουργείου Εσωτερικών και βουλευτής της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko δήλωσε ότι ο δολοφόνος του Voronenkov ήταν ένας πράκτορας των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον Gerashchenko, ο Parshov στην Ουκρανία «περνούσε απλή ζωή, ήταν ένας επιχειρηματίας που δεν είχε μεγάλη επιτυχία», αλλά το 2011 ανακηρύχθηκε καταζητούμενος για οικονομικά εγκλήματα. «Το Φεβρουάριο του 2015 διέσχισε τα σύνορα της Ουκρανίας, περπάτησε μέσα από ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα με τη Λευκορωσία» - προσθέτει ο βουλευτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Parshov πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα στη Ρωσία, όπου σπούδασε στη σχολή για σαμποτέρ. Μετά την απόλυση του από την ΕΦΟ, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο Parshov «περίμενε την εντολή να δράσει από την Μόσχα» - και σύμφωνα με τις οδηγίες σκότωσε τον Voronenkov.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko είπε ότι «η δολοφονία του Denys Voronenkov στο κέντρο του Κιέβου είναι μια πράξη κρατικής τρομοκρατίας από τη Ρωσία, την οποία αναγκάστηκε να αφήσει για πολιτικούς λόγους. Είναι προφανές αποτύπωμα ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, η οποία έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Το φθινόπωρο του 2016, ο Denys Voronenkov, η σύζυγός του Maria Maksakova (τραγουδίστρια της όπερας και πρώην μέλος της Κρατικής Δούμας της Ρωσία από το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία») και τα παιδιά μετακινήθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία.


Το Δεκέμβριο, ο Voronenkov έλαβε ουκρανική υπηκοότητα, λόγω των ουκρανικών ριζών του. Σε συνέντευξη, η έκδοση «Novyi Chas» ρωτούσε τους γνωστούς του πρώην αναπληρωτή της Ρωσίας και αυτοί πιστεύουν ότι αυτός άφησε τη χώρα μετά την ανάμειξη του ονόματός του σε υψηλού προφίλ ποινικές υποθέσεις, αλλά κάθε φορά που κατάφερε να βγει αλώβητος. Ο ίδιος ο Voronenkov σε συνέντευξή του είπε, «Είμαι καθηγητής, Διδάκτωρ Επιστημών, ήμουν επικεφαλής του τμήματος της θεωρίας του κράτους και του δικαίου. {Στην Ρωσία} είναι αδύνατο για ένα τέτοιο πρόσωπο να βρει θέση, δεν απαιτούν ευφυείς ανθρώπους με γνώσεις, είναι πιο εύκολο να βρεις δουλειά ως οδηγός. Το κοινωνικό ασανσέρ σήμερα είναι για ανθρώπους σαν τον «Motorola», υπήρχε τέτοιος, ξέρετε στη Ρωσία. Αυτός είναι ένας «ήρωας της εποχής μας». Γι 'αυτό και αποφάσισα ότι δεν θέλω να έχω τίποτα κοινό με τέτοιους. Έτσι πήγα στην Ουκρανία, όπου, φυσικά, σαν σε ένα νεαρό κράτος, υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι στόχοι που μου φτάνονται πολύ ωραίοι, υπάρχει επιθυμία να γίνει ελεύθερη, ανεξάρτητη χώρα και θέλω να είμαι χρήσιμος στη νέα μου πατρίδα».

Στη συνέχεια ο Voronenkov έγινε μάρτυρας της Γενικής Εισαγγελέας της Ουκρανίας στην υπόθεση για την προδοσία του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Σε συνέντευξη στο «Hromadske» εξηγούσε, ότι τον πλησίασε η ηγεσία της Γενικής Εισαγγελείας με το αίτημα να καταθέσει στην υπόθεση και ως πολίτης της Ουκρανίας, ο ίδιος θεώρησε καθήκον του να το πράξει.

Ο Voronenkov έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν τον έχουν αφήσει με την ησυχία του μετά τη μετακίνησή του στην Ουκρανία. «Συνεχώς μεταδίδουν μέσω της συζύγου ότι είναι παιχνιδάκι να με χτυπήσουν στο κεφάλι και να με πάνε έξω στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου. Τέτοιο σίγουρα υπάρχει» - είπε. Ως εκ τούτου, μεταξύ των λόγων της δολοφονίας, η αστυνομία πρώτα απ`όλα εξετάζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Yuriy Loutsenko σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η μαρτυρία του θύματος, του πρώην αναπληρωτή της ρωσικής Κρατικής Δούμας στην υπόθεση για την προδοσία του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα προσαχθεί σε δικαστική έρευνα.
«Ο Voronenkov έδωσε μαρτυρίες. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να τις αποκαλύψω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι: αυτές οι μαρτυρίες πραγματικά επιβεβαίωναν το ρόλο του Γιανουκόβιτς ως κάλυμμα της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία» - επιβεβαίωσε. «Τώρα θέλω να μεταδώσω σε αυτούς που διέταξαν τη δολοφονία. Η μαρτυρία του Voronenkov, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα ενταχτεί σε δικαστική έρευνα, η οποία θα ξεδιπλωθεί στο εγγύς μέλλον στο ουκρανικό δικαστήριο. Ακόμη και η δολοφονία δεν θα σταματήσει την κατάθεσή του» - υποσχέθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας.


Σύνταξη, μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Με βάση υλικού της "Українська правда"