| sadowod.com | vivaspb.com |

Υπεγράφη στο Λιδωρίκι συνεργασία με τη Μαριούπολη Ουκρανίας σε τουρισμό, πολιτισμό, υδάτινους πόρους

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη χθες στο Λιδωρίκι μεταξύ του “Δικτύου Πόλεων με Λίμνες”, που εκπροσωπήθηκε νόμιμα από τον Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη που είναι και Πρόεδρός του και του Δήμου Μαριούπολης της Ουκρανίας που εκπροσωπήθηκε νόμιμα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μασχμά Στεπάν.
Το σύμφωνο αφορά τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την προστασία υδάτινων πόρων σαν τομείς συνεργασίας.

Στην πολύ σημαντική και πρωτοπόρα εκδήλωση για την Δωρίδα, την Ουκρανική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Ναταλία Κοσένκο εκτελούσασ χρέη πρέσβειρας Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Το δήμο Μαριούπολης εκπροσώπησε πολυμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Στεπάν Μαχσμά, την αντιδήμαρχο Ξένια Σούχοβα, τον πρόεδρο του ΔΣ του “Ιδρύματος Ανάπτυξης της Μαριούπολης” Βιτάλη Κισίλ, τον Πρωτοπρεσβύτερο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μιχαήλ Ολέκσι Ουστιμένκο, την υπεύθυνη γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Ιουλίας Σταμπουλτζί και την προϊσταμένη του τμήματος Ελληνικής φιλολογίας και μετάφρασης του κρατικού πανεπιστημίου Μαριούπολης Ιουλία Ζαρίκοβα.

Η Μαριούπολη είναι πόλη της Ουκρανίας στην περιφέρεια Ντονέτσκ και λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα. Έχει πληθυσμό 500.000 κατοίκους και αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε κατοίκους της είναι ελληνικής καταγωγής!

Στον τομέα του πολιτισμού τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να συνδιοργανώνουν πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και φεστιβάλ. Επίσης να συμμετέχουν από κοινού σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα. Τέλος συμφωνήθηκε η διοργάνωση επισκέψεων εκπροσώπων στο πλαίσιο της αμοιβαίας προώθησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και ανταλλαγής παραδόσεων και φιλοξενίας παιδιών.

Στον τομέα του τουρισμού συμφωνήθηκε η από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και η διοργάνωση εκδηλώσεων με θέμα τον τουρισμό.

Στον τομέα της προστασίας των υδάτινων πόρων συμφωνήθηκαν να αναπτυχθούν κοινές δραστηριότητας στο πλαίσιο της συμμετοχής σε διεθνή προγράμματα χρηματοδότησης περιβαλλοντικών έργων και διατήρησης των υδάτων και η κοινή πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος του “Δικτύου Πόλεων με Λίμνες” και δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης στην τοποθέτηση του ευχαρίστησε θερμά την αντιπροσωπεία που ταξίδεψε από την μακρινή Ουκρανία με σκοπό να παραστούν στην σημερινή εκδήλωση. Επίσης ευχήθηκε η συνεργασία αυτή να αποδώσει καρπούς σύντομα ώστε και τα δυο μέρη να καρπωθούν τα οφέλη της.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στους εκπροσώπους της εταιρείας συμβούλων European Profiles Αριστείδη Νέζη και Θεώνη Δριμάλα, οι οποίοι συνέβαλαν στην δημιουργία του συμφώνου συνεργασίας και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο μερών.

Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης την εκδήλωση ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης συνοδευόμενος από τον πατέρα Ιωακείμ.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γέροντας Νεκτάριος έθεσε την προοπτική ανάπτυξης θρησκευτικού τουρισμού μέσω του συμφώνου συνεργασίας που υπογράφτηκε.

Επιπλέον στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο φιλόλογος Φώτης Κατσούδας ο οποίος σε σύντομη τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία της Δωρίδας και της αρχαίας Καλλίπολης και ο γραμματέας του δικτύου λιμνών και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Δημήτρης Σκορδόπουλος.
Την δημοτική αρχή Δωρίδας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Παλασκώνης, Ανδρέας Ευσταθίου, Παναγιώτης Ζέτος και Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Υφαντής και Γιάννης Λάιος και ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Δωρίδος Επαμεινώνδας Τριβήλος.

Μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας ακολούθησε βόλτα στην λίμνη του Μόρνου και στην συνέχεια γεύμα προς τιμή των προσκεκλημένων στο Χάνι της Ρέρεσης.

Πηγή: agiathimia.com