| sadowod.com | vivaspb.com |

Ελληνικές αποικίες στα εδάφη της σύγχρονης Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Το VII αιώνα π.Χ. έλληνες εξερευνητές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας, στα ανοικτά των ακτών του Κιμμερίου Βοσπόρου (Πορθμός του Κερτς, Κριμαία). Σε σύγκριση με τις μικρές βραχώδεις περιοχές της γης στην Ελλάδα οι οποίες έδιναν πενιχρές συγκομιδές, η καινούργια γη τους φάνηκε ειρηνική, ημι-έρημη και εκπληκτικά πλούσια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Έλληνες ίδρυσαν εκεί αρκετές εκατοντάδες πόλεις. Η μετακίνηση αυτή είναι γνωστή πλέον ως ο Μεγάλος ελληνικός αποικισμός και οι νέες πόλεις - αποικίες. Μεγάλη ονομάζεται λόγω του μεγάλου μεγέθους του εποικισμού, το οποίο διήρκεσε περίπου 300 χρόνια.

 

Ένας από τους πρώτους οικισμούς των Ελλήνων στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας υπήρξε ο Μπορισφέν, τα ερείπια του οποίου σήμερα βρίσκονται στο νησί Μπερεζάν στις εκβολές του ποταμού Μπορισφέν (ο σύγχρονος Δνείπερος). Το ’’Χρονικό’’ του Ευσέβιου αναφέρει ως χρονολογία ίδρυσης το 647-646 π.Χ. Ωστόσο, το ζήτημα του ακριβούς χρόνου της εμφάνισης των μόνιμων οικισμών στο Μπερεζάν, εξακολουθεί να είναι πολύ αμφιλεγόμενο.

Η Χερσόνησος είναι αρχαία ελληνική πόλη-κράτος (422-421 π.Χ.) στα νότια της χερσονήσου της Κριμαίας.

Η Τύρας (τώρα γνωστή ως Μπέλγκοροντ - Δνείστερος), ιδρύθηκε το VI π.Χ. από Έλληνες, αποίκους από τη Μίλητο. Η UNESCO τη συγκαταλέγει στον κατάλογο των 10 αρχαιότερων πόλεων στον κόσμο και την αναγνωρίζει ως την αρχαιότερη πόλη της Ουκρανίας.

Η Αρχαία Óλβια έχει κατοικηθεί από Έλληνες στα μέσα του αιώνα VI π.Χ. Μια ενιαία άποψη για την ημερομηνία ίδρυσης της Óλβιας δεν υπάρχει ακόμη. Μερικοί ερευνητές λένε ότι συνέβη στη στροφή του VII-VI αιώνα π.Χ., άλλοι πιστεύουν ότι η πόλη ιδρύθηκε κατά την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του αιώνα VI π.Χ.

Η Κερκινίτις προέκυψε το VI π.Χ. (περίπου 553 - 483 π.Χ.) αιώνα. Αυτή η πρότυπη ελληνική πόλη ήταν η μικρότερη Λαϊκή Δημοκρατία του αρχαίου κόσμου.

Ένα άλλο μνημείο υπήρξε ο κάποτε μεγαλύτερος οικισμός στην ακτή - Καλό Λιμέν (όμορφο λιμάνι). Για πρώτη φορά οι Έλληνες εμφανίστηκαν εδώ στις αρχές του αιώνα IV π.Χ.

Το Παντικάπαιον (σημερινό Κερτς), υπήρξε η πρωτεύουσα του βασιλείου των ισχυρών του Βοσπόρου, όπως και πολλές αρχαίες πόλεις που ιδρύθηκαν από Έλληνες αποίκους στις ακτές της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας, στις αρχές του αιώνα VI π.Χ. Υπάρχει σε αυτό το μέρος για περισσότερο από 26 αιώνες.

Το Νυμφαίο είναι η αρχαία ελληνική πόλη που βρίσκεται στη δυτική ακτή των Στενών του Κερτς. Ιδρύθηκε περίπου κατά το 570 - 560 π.Χ.

Η Θεοδοσία είναι μια όμορφη πόλη στην Κριμαία και πρόκειται για λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Ιδρύθηκε περισσότερα από 2.530 χρόνια πριν από τους Έλληνες της Μιλήτου. Αρχικά η πόλη ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες έμπορους το VI π.Χ.

Το Ιλουράτ είναι ένας καλά οχυρωμένος οικισμός στο εσωτερικό τμήμα της χερσονήσου του Κερτς, κοντά στο χωριό Ιβάνοβκα. Οι αρχαιολόγοι ήταν σε θέση να καθορίσουν κατά προσέγγιση τον χρόνο της εμφάνισης του οικισμού στο χάρτη Ι - ΙΙΙ π.Χ. Σήμερα αυτό το φρούριο είναι ένα από τα φωτεινότερα και πιο σημαντικά επιζώντα μνημεία οχυρώσεις του Βοσπόρου, κατά τους πρώτους αιώνες της εποχής μας.

Το Κιμμερικόν είναι αρχαία ελληνική πόλη στην Κριμαία, στη νότια ακτή της χερσονήσου του Κερτς, ιδρύθηκε από Μιλήσιους αποίκους το V αιώνα π.Χ. και άκμασε κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Το όνομα μπορεί να παραπέμψει στην έγκαιρη διευθέτηση Κιμμέριος. Το Κιμμερικόν υπερασπίστηκε το βασίλειο του Βοσπόρου από τους Σκύθες.

Η Άκρα είναι ένα μικρό αρχαίο ελληνικό λιμενικό χωριό που υπήρξε από το τέλος του VI π.Χ. έως IV μ.Χ., Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο των στενών του Κερτς, στην άκρη Τακίλ η οποία σχηματίζεται από τις εκβολές του αρχαίου ανώνυμου ποταμού και την Κιμμέριο Βόσπορο (στενό του Κερτς). Εξ ου και η ονομασία – “Άκρα”, η οποία μεταφράζεται από τα ελληνικά, ως “το τέλος, η άκρη”.

Η Κιτέη, αλλιώς Κιτ ή Κιδεάκα, υπήρξε αρχαίος οικισμός που βρίσκεται στη δυτική ακτή των Στενών του Κερτς. Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές αναδεικνύεται σταδιακά η εικόνα της πόλης. Η ημερομηνία ίδρυσης χρονολογείται στο V αιώνα π.Χ.

Η χερσόνησος Ζήνωνος. Αρχαίος οικισμός ο οποίος υπήρξε από τον VI π.Χ. έως τον VI μ.Χ αιώνα.

Το ακρωτήριο Ζουκ είναι το βορειότερο σημείο της χερσονήσου του Κερτς. Αυτή η περιοχή έχει κατοικηθεί από τους αρχαίους χρόνους. Θραύσματα από τα πρώτα πέτρινα τείχη χρονολογούνται από το ΙΙΙ π.Χ., αν και το βασικό κτήριο ανήκει στο V π.Χ. αιώνα.

Η ελληνική πόλη Πορθμίον (VI - Ι αιώνες π.Χ.) υπήρξε μέλος του Βασιλείου του Βοσπόρου, μια μικρή αρχαία πόλη που βρισκόταν περίπου μισό χιλιόμετρο από την ακτή (14 χιλιόμετρα από το Παντικάπαιον) σε ένα μικρό λόφο στο στενότερο σημείο των στενών Κερτς.

Ο Τυριτάκης ήταν μια πόλη του κράτους του Βοσπόρου η οποία ιδρύθηκε από τους Έλληνες στα μέσα του VI αιώνα π.Χ.