| sadowod.com | vivaspb.com |

Παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι εκθέσεις για τα εγκλήματα της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και κατά των αιχμαλώτων του Κρεμλίνου

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

Στις 5 Απριλίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσιάστηκαν εκθέσεις για τα πολεμικά εγκλήματα της Ρωσίας στα κατεχόμενα εδάφη των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ έγινε συζήτηση για τους 28 Ουκρανούς οι οποίοι είναι παρανόμως αιχμάλωτοι του Κρεμλίνου.

 

Η έκθεση είναι ένα αποτέλεσμα της δράσης των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της ουκρανικής αποστολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των Ευρωβουλευτών. Οι ειδικοί είχαν συγκεντρώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες από πρωτογενείς πηγές και μιλούσαν στηριζόμενοι σε μάρτυρες.

Προκειμένου να μιλήσουν σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, στις Βρυξέλλες προσήλθαν εκπρόσωποι και ακτιβιστές των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θυμάτων της ρωσικής επιθετικότητας με τα οποία οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να μιλήσουν.

«Από μόνη της, η έκθεση είναι συγκλονιστική. Αναφέρεται σε βασανιστήρια, δολοφονίες, κατάχρηση των ανθρώπων. Η γυναίκα που κατέθεσε εδώ απόψε, δεν θα βρισκόταν σήμερα μαζί μας αν δεν την είχαν φωτογραφίσει δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι. Με τον τρόπο αυτό της έσωσαν τη ζωή», μοιράζεται τις εντυπώσεις του ο ευρωβουλευτής Mark Demesmaeker, ο οποίος συν-προήδρευσε της διάσκεψης.

Τα εγκλήματα πολέμου δεν μπορούν να παραμείνουν ατιμώρητα, είπε ο Demesmaeker, και πρότεινε οι ακόλουθες εκθέσεις να αποτελέσουν τη βάση για την έναρξη έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Στην έκθεση για τους «28 ομήρους του Κρεμλίνου» συμπεριελήφθησαν οι ιστορίες των εν λόγω κρατουμένων, οι οποίοι για πολιτικούς λόγους τέθηκαν υπό κράτηση στη Ρωσία και στην προσαρτημένη σε αυτήν Κριμαία.

Εκτός από την Nadia Savchenko, η οποία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, στις ρωσικές φυλακές κρατούνται δεκάδες άλλοι Ουκρανοί, για τους οποίους γνωρίζουν λίγοι άνθρωποι, αναφέρουν σχετικά οι συγγραφείς της έκθεσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, οι υποθέσεις και κατηγορίες κατά των συγκεκριμένων Ουκρανών είναι κατασκευασμένες και χρησιμοποιούνται κατά τον τρόπο αυτό για να εξυπηρετήσουν σκοπούς προπαγάνδας.

«Το μοναδικό δικό τους λάθος, αν μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει ως τέτοιο, είναι ότι βρέθηκαν σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Ανοιχτός Διάλογος» Lyudmila Kozlovskaya.

«O ένας από τους κρατούμενους είναι ένας 74χρονος άντρας, ο οποίος επικοινωνούσε με τα μέλη της οικογένειάς του από την Ουκρανία. Ήταν το μεγάλο λάθος του, αυτό που του καταλογίζουν. Στάλθηκε στο λεγόμενο «νέο Γκουλάγκ» και η υγεία του είναι σε σοβαρή κατάσταση», κατέθεσε η Kozlovskaya.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι Ουκρανοί κρατούμενοι βασανίζονται, συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, ούτε ασφαλώς σε νομική υποστήριξη. Δεν έχουν επίσης την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Lyudmila Kozlovskaya πρόσθεσε ότι η αναζήτηση των πληροφοριών σχετικά με τους κρατουμένους Ουκρανούς είναι δύσκολη και οι ακτιβιστές ακόμα δεν ξέρουν πόσοι τελικά βρίσκονται στις ρωσικές φυλακές.

Μετά τη διάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δύο εκθέσεις θα παρουσιάσουν στις εθνικές βουλές των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, σχεδιάζετε να περάσουν τις εκθέσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Η Ρωσία αρνείται την άμεση ανάμειξη του ρωσικού στρατού στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, και τις υποθέσεις εναντίον κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων Nadia Savchenko θεωρεί νόμιμες.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 1