| sadowod.com | vivaspb.com |

Διάσκεψη κορυφής Ουκρανίας-ΕΕ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

Στις 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μια άτυπη μίνι συνάντηση κορυφής με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, καθώς και βασικών συναφών μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν να εναρμονιστούν οι προσεγγίσεις για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ στο εγγύς μέλλον και να συντονιστούν από κοινού οι αντίθετες προκλήσεις.

Οι ηγέτες εξέφρασαν συγχαρητήρια για τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων από το 2014 κι εντεύθεν, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης και της έναρξης εφαρμογής της Συμφωνίας Σύνδεσης, της επιτυχούς λειτουργίας μιας βαθιάς και συνολικής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών και της καθιέρωσης του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Η ηγεσία της ΕΕ τόνισε τη σημασία της μη αναστρέψιμης προσέγγισης της Ουκρανίας με την ΕΕ. Καταγράφηκε η σημασία της εξασφάλισης ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να διατηρείται η πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εισαγωγή συνολικών μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πετρό Ποροσένκο, σκιαγράφησε το όραμα των βασικών προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη του ουκρανικού κράτους και των σχέσεών του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες βασίζονται στη διαδικασία προσπάθειας της Ουκρανίας για την επίτευξη των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης εξωτερικών παρεμβάσεων στις εκλογικές διαδικασίες, τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και κατά της παραπληροφόρησης.

Στο πλαίσιο της πέμπτης επετείου από την απόπειρα παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο αρχηγός του κράτους επιβεβαίωσε την ανεπιφύλακτη πίστη στην πολιτική της κατάργησης της χερσονήσου και της επιστροφής της στην ουκρανική κυριαρχία με πολιτικο-διπλωματικά μέσα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε την ΕΕ για τη σαφή θέση της όσον αφορά στη μη αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και στη διατήρηση του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει τις κυρωτικές πιέσεις προς τη Ρωσία για την απελευθέρωση όλων των ουκρανών ναυτικών και άλλων ομήρων, καθώς και την πλήρη απελευθέρωση των εδαφών της Ουκρανίας από τη ρωσική κατοχή.

Ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΕ να εισαγάγει μια νέα «δέσμη Azov» των κυρώσεων της ΕΕ για την παραβίαση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της υφέρπουσας κατοχής της Αζοφικής Θάλασσας και των στενών του Κερτς από τη Ρωσία, ενώ ζήτησε επίσης αυξημένη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία για την άμεση απελευθέρωση των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου.

Οι συμμετέχοντες στη μίνι συνάντηση κορυφής συμφώνησαν να επιταχύνουν την έναρξη του προγράμματος της ΕΕ για την κοινωνικοοικονομική βοήθεια προς την ουκρανική Αζοφική Θάλασσα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση τρόπων ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου και της έναρξης της ενεργειακής γέφυρας Ουκρανίας-ΕΕ.

Ο αρχηγός του κράτους κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία αποτελεί απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: president.gov.ua