| sadowod.com | vivaspb.com |

Η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να ξεχαστεί η κρίση στην Ουκρανία - Άρθρο του Ευρωπαίου Επίτροπου Στυλιανίδη

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

Αυτή την εβδομάδα, θα επισκεφτώ την Ουκρανία για τέταρτη φορά από την εκλογή μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση των καταστάσεων κρίσης.

Η επίσκεψή μου θα πραγματοποιηθεί μόλις λίγες ημέρες μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, η οποία στοίχισε και πάλι τη ζωή αθώων ανθρώπων, προκάλεσε πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς, κατέστρεψε σπίτια και επέφερε ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τον τοπικό πληθυσμό.

Ακόμα κι αν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν καλύπτουν πολύ ευρέως αυτή την κατάσταση, είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι η θανατηφόρα και καταστροφική σύγκρουση εξακολουθεί να υφίσταται στα ανατολικά της Ουκρανίας. Η επίσκεψή μου εδώ σήμερα είναι η απόδειξη της υποστήριξης που συνεχίζεται να παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς όλους τους Ουκρανούς, οι οποίοι μαστίζονται από τρομερές επιθέσεις και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.

Η ΕΕ δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψει η κρίση στην Ουκρανία να ξεχαστεί.

Από την αρχή της σύγκρουσης, η ΕΕ βρισκόταν στην «πρώτη γραμμή» της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλείται από αυτή τη σύγκρουση. Αυτό συνέβη κυρίως με τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σε με ελεγχόμενα από τις ουκρανικές γραμμές εδάφη και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.

Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές ανάγκες εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά υψηλές, καθώς σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Κατά συνέπεια, πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Σήμερα εγώ ανακοινώνω για βοήθεια 18 εκατομμυρίων ευρώ για έκτατες καταστάσεις στο ουκρανικό έθνος.

Αυτό το πακέτο βρίσκεται εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας και της βοήθειας ταχείας ανάκτησης και του ποσού των 381 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει στην Ουκρανία από την αρχή της κρίσης. Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, καύσιμα, ρούχα και φάρμακα. Έχουμε επίσης δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά. Είναι σημαντικό ότι η βοήθεια εξαρτάται από την εγγυημένη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στους ανθρώπους που βρίσκονται στις περιοχές των συγκρούσεων και οι οποίοι την έχουν ανάγκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ εξακολουθεί να προτρέπει όλες τις πλευρές να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων (ειδικά σε περιοχές εκτός του ελέγχου των ουκρανικών αρχών) έτσι ώστε να ασκούν ελεύθερα τις δραστηριότητές τους. Τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και των εμπορευμάτων μεταξύ των ανεξέλεγκτων εδαφών και της υπόλοιπης Ουκρανίας.

Είναι αναγκαίο επίσης να ενεργοποιηθεί το έργο της ανθρωπιστικής ομάδας του Μινσκ. Οι άνθρωποι υποφέρουν όταν δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, μόνο η βοήθεια δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος ως προς την πολιτική επίλυση της σύγκρουσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Με τη σειρά του, αρκετά σημαντικό είναι αυτό που οι ουκρανικές αρχές κατόρθωσαν να επιτύχουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Η μετακίνηση προς τα εμπρός στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων - με απίστευτα επιτεύγματα - καταδεικνύει μια σαφή δέσμευση για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχαίρει την ηγεσία του Υπουργείου ζητημάτων προσωρινά κατεχόμενων εδαφών και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων (Ministry of Temporarily Occupied Territories and IDPs), το οποία συνέβαλαν στην υιοθέτηση του σχεδίου δράσης όσον αφορά σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου τα όργανα των κρατικών αρχών δεν εκτελούν προσωρινά τα καθήκοντα τους.

Μόλις τεθεί σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, θα συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, θα φέρει την ειρήνη και την προώθηση της συμφιλίωσης. Παρά τις όποιες ατέλειες, αυτό το σχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επείγουσα συνολική προσέγγιση προς τους πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχο των αρχών. Το σχέδιο αξίζει την υποστήριξή μας, και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία αυτή, τα άτομα και οι οργανώσεις, θα πρέπει να συμβάλουν στην εφαρμογή του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μέτρα προς τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ της γραμμής οριοθέτησης, διαπροσωπικών επαφών και στην πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης.

Αντί αυτού, ο αποκλεισμός των σιδηροδρομικών γραμμών μεταξύ των εδαφών που ελέγχονται από τις αρχές της Ουκρανίας και ορισμένων περιοχών των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, φάσκουν κι αντιφάσκουν σε αυτή την ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ο αποκλεισμός μειώνει την παροχή του άνθρακα από τα κατεχόμενα εδάφη. Ως αποτέλεσμα, σύντομα μπορεί να τεθεί υπό απειλή η λειτουργία των βασικών ηλεκτροσταθμών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή ενεργειακή κρίση στη χώρα, η οποία αγγίζει τους ουκρανούς πολίτες και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.

Οι Ουκρανοί και η Ουκρανία δεν είναι μόνοι.

Μπορούν και στη συνέχεια να βασίζονται στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Ουκρανία για μεταρρυθμίσεις και την ειρήνη που θα ικανοποιούν τις προσδοκίες των ανθρώπων της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία είναι ισχυρότεροι μαζί.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: eurointegration.com.ua