| sadowod.com | vivaspb.com |

Γιατί κόλλησε η Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανία-ΕΕ: προφανείς και κρυφοί λόγοι της Χάγης

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΕ

HollandUkraineAssociation

Όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες ειδήσεις από την Ολλανδία, θα μπορούσαν να έχουν την εντύπωση ότι από την κυβέρνηση αυτής της χώρας λείπει η αποφασιστικότητα για την επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ.

Σχετικά με την αναποφάσιστη θέση του πρωθυπουργού τον περασμένο μήνα έγραφαν ενεργά και τα ολλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν η συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ πράγματι έχει κολλήσει λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης του Mark Rutte. Και επίσης, αν η επίσκεψη στην Ολλανδία του Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών Pavlo Klimkin επηρέασε αυτήν την ιστορία.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το ολλανδικό κοινοβούλιο διέταξε την κυβέρνηση να υποβάλει την πρόταση για την επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Στην ουσία, οι προτάσεις της κυβέρνησης μπορούν να διαφέρουν κατά 180 μοίρες. Ο πρωθυπουργός μπορεί να υποβάλει πρόταση για την κύρωση της συμφωνίας με την Ουκρανία ή για την απόρριψή της.

Το Ολλανδικό κοινοβούλιο αποτελείται από δύο θαλάμους - Κάτω και Άνω - και οι πρόταση της κυβέρνησης θα πρέπει να υποστηριχτεί από τους δύο. Ενώ στην Κάτω Βουλή, ο κυβερνητικός συνασπισμός του VVD και του PvdA έχει την πλειοψηφία, στην Άνω Βουλή τα περισσότερα μέλη του συνασπισμού δε διαθέτουν τις 17 ψήφους. Το έλλειμμα επιδεινώθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2015, όπου τα κυβερνητικά κόμματα μαζί έχασαν 9 θέσεις.

Έτσι ο λόγος δεν είναι η επιθυμία του πρωθυπουργού Rutte να διατηρήσει τα δικά του ποσοστά πριν από τις επόμενες εκλογές.
Από τον κυβερνητικό συνασπισμό λείπουν ψήφοι. Όχι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα - ακόμη και μεταξύ αυτά που υποστήριξαν την Συμφωνίας Σύνδεσης το χειμώνα – είναι διατεθειμένα να διακινδυνεύσουν τις εκλογές για την επικύρωση της συμφωνίας με την Ουκρανία.
Και στο κόμμα VVD του Mark Rutte δεν υπάρχει πλήρης διασφάλιση ότι όλοι οι βουλευτές θα πατήσουν κουμπί «υπέρ». Μετά από όλα, όχι όλοι οι ψηφοφόροι του τρέχοντος πρωθυπουργού είναι υποστηρικτές της σύνδεσης με την Ουκρανία.

Αλλά ο ολλανδικός Τύπο βασίζεται στην υποστήριξη του πρωθυπουργού από τα μελή του κόμματός του. Το θέμα είναι ότι η ψηφοφορία των βουλευτών κατά της θέσης του ηγέτη θα είναι ένα πλήγμα για τη φήμη του κόμματος. Δεν μπορούν να το επιτρέψουν έξι μήνες πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το VVD πλειοψηφεί σήμερα.

Και για την Ουκρανία η υποστήριξη του μεγαλύτερου κόμματος είναι το κλειδί – αλλιώς οι ψήφοι «υπέρ» μπορεί απλά να μη είναι αρκετοί.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας συζητήθηκαν διάφορες διαμορφώσεις του «προσωρινού συνασπισμού» που θα είχε αρκετές ψήφους για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Ο Rutte δεν είναι μοναχός στην προσπάθεια να σώσει τη Σύνδεση. Πριν από λίγες ημέρες, σε μια συνέντευξη με τον De Telegraaf, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερνάρντ Μποτ υποστήριξε την επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης. Ο Μπερνάρντ είναι μέλος του κόμματος CDA και απευθύνθηκε στους συναδέλφους του αρκετά σκληρά με την έκκληση να στηρίξουν την επικύρωση της συμφωνίας.
«Η σοφία και η κρατική άποψη πρέπει να είναι ισχυρότερες από το φόβο των εκλογών» , είπε. «Ως Ευρωπαίος, ξέρω πόσο σημαντικές είναι οι συμφωνίες αυτού του είδους για την ΕΕ και πόσο σημαντικό είναι ότι εμείς, ως κράτος μέλος, να είμαστε αξιόπιστοι. Ο κανόνας αυτός ισχύει για όλους: οποίος τις έσπασε αυτός και προσαρμόζεται», εξήγησε ο πρώην υπουργός.

Αξίζει να αναφερθεί η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Pavlo Klimkin στην Ολλανδία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου. Από τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, η επίσκεψη καλύπτονταν πιο δυναμικά από την επίσκεψη του πριν το δημοψήφισμα, σχεδόν ένα χρόνο πριν.

Από την λίστα των συναντήσεών του, οι οποίες αναφέρθηκαν σχεδόν από όλες τις on-line εκδόσεις της χώρας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν οι διαπραγματεύσεις με ορισμένα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αυτός είναι ο ενθουσιασμός, ο οποίος τόσο θα θέλαμε να δούμε από τις ουκρανικές αρχές πριν από ένα χρόνο, όταν η ιστορία με το ολλανδικό δημοψήφισμα μόλις άρχισε.


Ολεκσάνδρ Σνιντάλοβ,
Ουκρανική κοινότητα της Ολλανδίας

Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Διαβάστε εδώ την περίληψη και το πλήρες κείμενο