| sadowod.com | vivaspb.com |

3ο Φεστιβάλ Cossack Art στην Αθήνα. Μια γιορτή της κοινότητας, της παράδοσης και της φιλίας.

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

00

Στις 20 Οκτωβρίου, στην ελληνική πρωτεύουσα γιορτάστηκε η Αγία Σκέπη στις ουκρανικές παραδόσεις. Το φεστιβάλ ιδρύθηκε και διοργανώνεται από το Club of Ukrainian women in Greece και την ΑΜΚΕ «Βορυσθένης», σε συνεργασία με το Δήμο Κηφισιάς.

Στις 20 Οκτωβρίου, στην ελληνική πρωτεύουσα γιορτάστηκε η Αγία Σκέπη στις ουκρανικές παραδόσεις. Το φεστιβάλ ιδρύθηκε και διοργανώνεται από το Club of Ukrainian women in Greece και την ΑΜΚΕ «Βορυσθένης», σε συνεργασία με το Δήμο Κηφισιάς.
Το φεστιβάλ παρουσίασε τη διάθεση και το πνεύμα των Ουκρανών Κοζάκων σε όλους τους παρευρισκομένους.
Το 3ο Φεστιβάλ Cossack Art παρουσίασε έναν αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων.

«Μας ξέρουν ήδη και περιμένουν. Φέτος καθυστερήσαμε λόγο των εκλογών στην Ελλάδα {τα δύο πρώτα φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου}, αλλά ακόμη και οι Έλληνες ρωτούσαν αν θα γίνει η εκδήλωση.Ως εκ τούτου, όταν υποβάλαμε αίτηση συμμετοχής σε διάφορες ομάδες, λάβαμε τη συγκατάθεση σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι χαρμόσυνο», λέει η Άννα Μανιάτη, διαχειρίστρια της ΑΜΚΕ «Βορυσθένης».

Παιδιά και ενήλικες, χορευτικές και μουσικές ομάδες όλων των ουκρανικών οργανώσεων της Αθήνας, παρουσιάστηκαν στο 3ο φεστιβάλ. Και συγκεκριμένα:

χορευτική ομάδα παιδιών του Ουκρανικού Πολιτιστικού-Μορφωτικού Κέντρου «ΜΠΕΡΙΓΙΝΙΑ»
παιδική ομάδα της Κοινότητας της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη»
χορευτικό συγκρότημα «Το κόκκινο Κοράλλι» του Κέντρου ενίσχυσης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομίας «Τρεμπίτα»
φωνητικό και χορογραφικό συγκρότημα «Αρμονία» της Ένωσης Νέων Ουκρανίας στην Ελλάδα
χορωδία «Η Γη του Πελαργού» της Κοινότητας των Ουκρανών στην Ελλάδα «Η Ουκρανική γη του πελαργού»
Σωματείο «Ουκρανοί της Ελλάδας»Επίσης παρουσιάστηκαν οι παραδόσεις της Ρουμανίας, της Γεωργίας και της Ελλάδας. Και συγκεκριμένα:

χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ρουμάνων Γυναικών Ελλάδος, χοροδιδασκαλία Έλενας Ροσέττι-Κούζα
χορευτική ομάδα Ελληνο-Γεωργιανού Πολιτιστικού Σύλλογου
Χορευτικό Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτριος Βικέλας» Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς, χοροδιδασκαλία Δέσποινας Σκέρλου
Χορευτική ομάδα «ΧΟΡΟΑΧΛΙΣΤΟΣ» Μαρίας Κλουβάτου
Χορευτικό συγκρότημα «ΚΡΗΤΑΕΤΟΙ» Ένωσης Κρητών Βριλησσίων
Ομάδα Κρητικού Παραδοσιακού Τραγουδιού Γυναικών της Ένωσης Κρητών Βριλησσίων με δασκάλα την Μαρία ΒλάσσηΜε τους ρυθμούς του διάσημου «Πορεία των Κοζάκων», με εθνικές φορεσιές, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν το φεστιβάλ με μια πανηγυρική πομπή. Στη συνέχεια, όλοι οι παρόντες έλαβαν την ευλογία του πατρός Βασιλείου, Αρχιμανδρίτη Μητροπόλεως Κηφισίας.

Χαιρετισμοί δόθηκαν από την κ. Olena Masneva (Διεύθυνση Τύπου της Πρεσβείας της Ουκρανίας), κ. Γεωργία (Ζέτη) Κασσιμάτη (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Κηφισιάς), κ. Γιάννη Παντελεάκη (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου Ν.Π.Δ.Δ. «Ανθοκομική έκθεση Δήμου Κηφισίας»). Ως ενθύμιο για το φεστιβάλ, η διοίκηση της Ν.Π.Δ.Δ. «Ανθοκομική έκθεση Δήμου Κηφισίας» έλαβε μια ζωγραφία «Κοζάκ» του τιμημένου καλλιτέχνη της Ουκρανίας, Ολεξάνδρ Ζαρκό.Θεαματικοί χοροί διαφορετικών λαών, μελωδίες και παρουσιάσεις βίντεο που φέρνουν σκέψεις και αναμνήσεις στην Ουκρανία, έκθεση παιδικών ζωγραφιών αφιερωμένων στο θέμα των Κοζάκων, πιάτα της ουκρανικής κουζίνας και έκθεση των προϊόντων της ουκρανικής λαϊκής τέχνης. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης δεν είχαν ευκαιρία να βαρεθούν.

Το αποκορύφωμα του 3ου Φεστιβάλ Cossack Art ήταν η παράσταση της Ukrainska Silska Orchestra με αυθεντική ουκρανική μουσική.

Με κέφι, με ψυχή, χορεύοντας μέχρι να σπάσουν τα παπούτσια, έτσι θα θυμόμαστε το 3ο Φεστιβάλ Cossack Art στην Αθήνα.

5 4

5 4

5 1

5 1


Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ ευχαριστούν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. «Ανθοκομική έκθεση Δήμου Κηφισίας», την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία και το Melissa Network για την υποστήριξη της διοργάνωσης του φεστιβάλ. Επίσης τα μέλη της ουκρανικής εθελοντικής κοινότητας που ακόμα μια φορά συνέβαλαν για να γιορτάζουμε τις παραδόσεις της Ουκρανίας στην Αθήνα.

«Η ικανοποίηση και η καλή ανταπόκριση των θεατών μας αποδεικνύουν ότι το φεστιβάλ μας είναι αγαπητό. Τα λόγια ευχαριστίας και οι προτάσεις για περαιτέρω συνεργασία από το Δημαρχείο της Κηφισίας και οι συμμετέχοντες από τη Ρουμανία, τη Γεωργία και την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικά για εμάς τώρα. Εύχομαι σε όλους δύναμη και ενθουσιασμό στην περαιτέρω συνεργασία για την προώθηση της ουκρανικής κουλτούρας και παραδόσεων. Ανυπομονούμε την ίδια εποικοδομητική συνεργασία το επόμενο έτος!», λέει η Hanna Oliynych, Πρόεδρος του Club of Ukrainian women in Greece.

Φωτογραφίες: Daniel SemenetsDoroshkevych AndriyΠαναγιωτης Ελευθερακης та Василь Спірідонов.