| sadowod.com | vivaspb.com |

Στην Αθήνα, για την Ημέρα της Βισιβάνκα παρουσιάστηκαν οι συλλεκτικές φορεσιές της περιοχής του Borschyv και οι ουκρανικές παραδοσιακές κούκλες Μότανκα

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Vystavka0

Vystavka0

«Οι θρύλοι ξαναζωντανεύουν στα κεντήματα». Με αυτόν τον τίτλο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η έκθεση παραδοσιακών φορεσιών  της περιοχής του Borschyv από την ιδιωτική συλλογή της Βίρα Ματκόβσκα και συλλεκτικών κούκλων της Λιουντμίλα Πάβλοβα. Τα αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης είχε την ευκαιρία να δει το αθηναϊκό κοινό από τις 17 έως τις 20 Μαΐου 2018.

Δέκα ολόκληρες φορεσιές, διαφορετικά πουκάμισα και γιλέκα από τα τέλη του 19ου και τα μέσα του 20ου αιώνα κοσμούσαν το χώρο της Οικίας Θωτοκόπουλου στην Αθήνα. Παρά την ηλικία τους, τα πουκάμισα μοιάζουν με καινούργια, επειδή τα φυσικά νήματα από μαλλί δε χάνουν το χρώμα τους.

Οι συλλεκτικές κούκλες Μότανκα αντιπροσώπευαν τις αυθεντικές λαϊκές παραδόσεις των 13 περιοχών της Ουκρανίας. Το απίστευτα λεπτό έργο της τιμώμενης καλλιτέχνιδας Λιουντμίλα Πάβλοβα δεν άφησε κανέναν επισκέπτη αδιάφορο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στην Αθήνα, στις 17 Μαΐου, φιλικό χαιρετισμό απεύθυναν: από τους διοργανωτές η Άννα Μανιάτη από το Club of Ukrainian women in Greece (ΜΚΟ «Βορυσθένης»), η 1η γραμματέας τύπου της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Ολένα Μάσνεβα, και οι επικεφαλείς των ουκρανικών κοινοτήτων της Αθήνας Κατερίνα Κουτσίρκα, Γαλήνη Μασλιούκ και Οξάνα Κοζίι .Η κ. Βίρα Ματκόβσκα μίλησε για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του κεντήματος του Borschyv. Και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τις ουκρανικές παραδοσιακές φορεσιές μάθαμε από την κ. Λιουντμίλα Πάβλοβα. Στη συνέχεια, απολαύσαμε τη χορωδία του μοναστηριού Αυλώνα (με μαέστρο την Ειρήνη Μαρούδη), ξεσηκωτικό χορό από την κοινότητα «Μπερεγίνια» (χορογράφος Οξάνα Κοζίι) και το τραγούδι «Δύο χρώματα» στα Ουκρανικά και Ελληνικά (μετάφραση Γιάνα Γκοντσάρ, ερμηνία Κατερίνα Ρομάνεκ και Ευγενία Σάβτσουκ). Στο τέλος της εκδήλωσης, όλοι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ουκρανικό παραδοσιακό πιάτο borsch με αλμυρά τσουρεκάκια και σνακ σε ουκρανικό στυλ.

Η VIRA MATKOVSKA είναι λάτρης του κεντήματος, συλλέκτρια εθνικών ενδυμάτων και γνωστή στην περιοχή του Ternopil και στο εξωτερικό. Ανησυχώντας για τη διατήρηση των ουκρανικών παραδόσεων, η Vira Matkovska συγκέντρωσε πάνω από 1.500 δείγματα από σχεδόν κάθε χωριό της περιοχής του Borshchyv. Μοναδικά αρχαϊκά σχέδια και τεχνικές κεντήματος (μερικές από αυτές έχουν ήδη χαθεί) προσδίδουν μια εξαιρετική ιστορική και καλλιτεχνική αξία στη συλλογή.
Το χαρακτηριστικό της συλλογής, που τη διακρίνει ανάμεσα σε άλλες συλλογές της Ουκρανικής λαϊκής τέχνης, είναι η παρουσία μπλουζών από τα μέσα του 20ου αιώνα, οι οποίες δημιουργούσαν τότε μια αξέχαστη εντύπωση σε ξένους ταξιδιώτες και τουρίστες.
Τα παλαιότερα κομμάτια της συλλογής χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι αξεπέραστα για την πρωτοτυπία τους και την καλλιτεχνική τους ποιότητα τα δείγματα των πουκάμισων γάμου και εορταστικών γυναικείων μπλουζών, τα οποία έχουν γίνει σπάνια υποδείγματα όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στο εξωτερικό.

Η LYUDMILA PAVLOVA είναι η τιμωμένη καλλιτέχνιδα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το επάγγελμά της είναι φαρμακοποιός, αλλά σύμφωνα με την κλίση της είναι εθνογράφος. Για περισσότερα από 10 χρόνια, η Lyudmila Pavlova αναπαράγει το ουκρανικό αυθεντικό κοστούμι σε μικρό μέγεθος. Οι κούκλες-μότανκα της δεν είναι μόνο ένα όμορφο φυλακτό, αλλά και η ιστορία μιας συγκεκριμένης περιοχής της Ουκρανίας. Η κούκλα «Λεμκίνια» αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη στο διαγωνισμό του μουσείου του Ivan Gonchar. Άλλη μία κούκλα, η «Γουτσούλοτσκα» παρουσιάζεται στην έκθεση του κρατικού μουσείου των παιχνιδιών.

 

Διοργανωτές: Club of Ukrainian women in Greece (ΜΚΟ «Βορυσθένης»), με την υποστήριξη του δικτύου Melissa Network, του Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθηναίων και της οικίας Θεοτοκοπούλου (Αθήνα). 

Η Οικία Θεοτοκοπούλου υπάγεται στην αντιδημαρχία για το Παιδί του δήμου Αθηναίων και λειτουργεί σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων, του οποίου ιδρυτικός δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορηγοί: Εταιρεία συμβούλων «Vash Center», τουριστική εταιρεία «Esperia Travel».

Χορηγοί επικοινωνίας: www.ukranorama.gr, www.global-ukraine-news.org