| sadowod.com | vivaspb.com |

Χημικές εκπομπές στην Κριμαία: τι συνέβη, η σημερινή κατάσταση

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΚΡΙΜΑΙΑ

Crimea chemi

Τη νύχτα της 24ης Αυγούστου στην πόλη της Αρμιάνσκ στη βόρεια της Κριμαίας εμφανίστηκε επιδρομή της «σκουριάς που κολλάει», με την οποία ήταν καλυμμένα μεταλλικά αντικείμενα. Επιπλέον, οι κάτοικοι παραπονέθηκαν για ενοχλήσεις στο λαιμό, εξάνθημα και γενική αδιαθεσία.

Οι κατοχικές αρχές δήλωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται στη δεξαμενή οξέων, στην οποία απορρίπτονται τα χημικά απόβλητα από το 1971. Από την εκδοχή αυτή, αναφέρθηκε ότι το εργοστάσιο «Krymski titan» (Ukrainian Chemical Products, τιτάνιο της Κριμαίας) σταμάτησε τη λειτουργία του. Υπήρξαν επίσης ισχυρισμοί ότι το ατύχημα οφείλεται στην έλλειψη νερού από τον Δνείπερο.

Όλα τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικία εκκενώθηκαν από το Αρμιάνσκ . Οι πολίτες της Ουκρανίας από την κατεχόμενη χερσόνησο, που ήθελαν να ξεφύγουν προς την ηπειρωτική Ουκρανία από την καταστροφή, υποβλήθηκαν σε τελωνειακό έλεγχο με απλουστευμένες διαδικασίες.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, ο λόγος της αρνητικής επίδρασης του «Τιτάνιο της Κριμαίας» για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, δεν είναι αποθήκευση οξέος των αποβλήτων, αλλά οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα από το εργοστάσιο. Σήμερα η κατάσταση με τις χημικές εκπομπές του «Τιτάνιο της Κριμαίας» στον Αρμιάνσκ της κατεχόμενης χερσονήσου έχει εξομαλυνθεί, το εργοστάσιο έχει σταματήσει να λειτουργεί.

«Σήμερα, η κατάσταση επανήλθε στο φυσιολογικό. Παρακολουθούμε πλήρως το «Τιτάνιο της Κριμαίας» όσον αφορά τα εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία. Από το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου, δεν βλέπουμε το εργοστάσιο λειτουργεί. Οι καμινάδες του εργοστασίου δεν βγάζουν καπνό,...», είπε ο Περιφερειάρχης της κρατικής διοίκησης του Χερσόν, Ανδρίι Γκορντέγιεφ.

«Απ 'όσο γνωρίζουμε, βιαστικά καλύπτουν αυτήν την αποθήκευση οξέος, με την οποία κάτι συνέβη, με φωσφορικό γύψο και με ασβέστη για την εξουδετέρωση του θειικού οξέος και τον τερματισμό των εκπομπών του στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο Γκορντέγιεβ σημείωσε, ότι οι περιφερειακές αρχές έχουν λάβει όλα τα προστατευτικά μέτρα στην ηπειρωτική επικράτεια της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, το Ukrainian Cyber Alians ανακάλυψε έγγραφα του «Τιτάνιο της Κριμαίας» , σχετικά με επιθεωρήσεις της κατάστασης της επιχείρησης. Κατά την περίοδο 2016 – 2017, η τεχνική επίβλεψη επίσημα αναγνώρισε και κατέγραψε 91 γεγονότα κατάφωρης παραβίασης των κανόνων. Τον Αύγουστο του 2017 υπήρξε έλλειψη άδειας εκμετάλλευσης «εκρηκτικών και χημικών αντικειμένων». Και οι ρωσικές αρχές κατοχής γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Το έγγραφο επίσης αναφέρει ότι στις 9 Αυγούστου 2017 σημειώθηκε ένα σοβαρό ατύχημα. Σε έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων κατέρρευσε το κτήριο του εργοστασίου όπου παραγόταν η χρωστική διοξείδιο του τιτανίου.

Οι προβλεπόμενες επιθεωρήσεις τον Μάιο του 2018 κατέγραψαν μεγάλο αριθμό παραβιάσεων, ειδικότερα την έλλειψη μιας ασφαλούς τεχνολογικής διαδικασίας στο εργοστάσιο για την παραγωγή διοξειδίου του τιτανίου μετά από ατύχημα. Υλικά αποστάλθηκαν στο δικαστήριο. Αλλά οι δικαστές της κατοχικής εξουσίας, πιθανώς με οδηγίες από «άνωθεν», αγνόησαν τα γεγονότα, και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2018, δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά την περίοδο 23-24 Αυγούστου 2018, όταν η πόλη του Αρμιάνσκ υπέστη χημική μόλυνση, η διοίκηση του εργοστάσιου δεν ανέφερε ατυχήματα.

Έτσι, το συμπέρασμα είναι ότι οι ρώσικες αρχές κατοχής γνωρίζουν καλά τις αιτίες των χημικών εκπομπών, αλλά δεν πρόκειται να εμποδίσουν την περαιτέρω μόλυνση της περιοχής.



Άννα Μανιάτη