| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο δημοσιογράφος του Reuters περίγραψε πώς η Ρωσία μετατρέπει την Κριμαία σε στρατιωτική βάση

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΚΡΙΜΑΙΑ

Ο δημοσιογράφος του Reuters, ο οποίος επισκέφτηκε τη κατεχόμενη Κριμαία το καλοκαίρι του 2016, περιέγραψε την αποκατάσταση των στρατιωτικών βάσεων της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης και τη δημιουργία νέων στη χερσόνησο από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, , μιλάμε ειδικότερα για σιλό πυραύλων κατά μήκος της νότιας ακτής της Κριμαίας, τα οποία χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για άμυνα ενάντια στις επιθέσεις από τη θάλασσα και τα οποία είναι γνωστά μεταξύ των ντόπιων ως «αντικείμενο 100».

Μέχρι πρόσφατα, οι τουρίστες μπορούσαν να τα επισκεφτούν, πληρώνοντας 50 δολάρια, αλλά μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία στο δάσος γύρω από τα σιλό εμφανίστηκαν σήματα που προειδοποιούν για είσοδο στην «απαγορευμένη ζώνη του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας».

Το άρθρο αναφέρει ότι η αποκατάσταση των σιλό της σοβιετικής εποχής είναι μόνο ένα μικρό μέρος του ρωσικού προγράμματος στρατιωτικοποίησης της Κριμαίας.

Τελευταίες παρατηρήσεις του Reuters, μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αναφορές των μέσων ενημέρωσης και επίσημα ρωσικά στοιχεία δείχνουν ότι η Μόσχα αναβίωσε μερικές Σοβιετικές εγκαταστάσεις στην περιοχή και έχτισε νέες βάσεις, όπου τοποθέτησε τους στρατιώτες της.

Η Κριμαία βρίσκεται στο νότιο άκρο της γραμμής νέων και ανακατασκευασμένων ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Αυτή η γραμμή επεκτείνεται προς τα βόρεια σε ένα τόξο μέσα από δυτικές περιοχές της Ρωσίας και τελειώνει στο Βαλτικό φυλάκιο της χώρας στο Καλίνινγκραντ, λέει το άρθρο. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού μίας εβδομάδας, ο δημοσιογράφος της Reuters είδε 18 τμήματα αυτής της γραμμής.

Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι στη Μόσχα δεν προσπαθούν να κρύψουν την στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας.

Ένα από τα μέρη του προγράμματος είναι μια προσπάθεια να αναδημιουργήσουν την αλυσίδα των σταθμών ραντάρ στους βραχώδεις λόφους γύρω από την Κριμαία. Έτσι, στα περίχωρα της Σεβαστούπολης υπάρχει ένα από τα ραντάρ που ονομάζεται Δνείπερος. Χτισμένο από σοβιετικούς μηχανικούς, ο σταθμός δεν έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια μέχρι τη ρωσική προσάρτηση. Ο δημοσιογράφος του Reuters είδε δεκάδες Ρώσους στρατιώτες με στρατιωτικές στολές, οι οποίοι ήταν στο εσωτερικό της βάσης και φρουρούσαν την περίμετρο. Πάνω από το φράκτη είδε δύο δομές ραντάρ που συμπίπτουν με αρχειακές εικόνες του συστήματος ραντάρ Δνείπερος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε για το θέμα των σταθμών ραντάρ.

Η αύξηση του ρωσικού στρατιωτικού πληθυσμού που κατέγραψε ο δημοσιογράφος του Reuters, υπερβαίνει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις όταν η Κριμαία ήταν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, σημειώνει η πηγή.

Σε ένα μικρό χωριό κοντά στη Συμφερούπολη, το Περεβάλνε, η Ρωσία μετατρέπει την εγκαταλελειμμένη ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση σε δύο νέες βάσεις.

Εντός της περιφραγμένης περιμέτρου μίας από αυτές, τον Αύγουστο του 2016 υπήρχαν δύο υπόστεγα 500 μέτρων στα οποία έμπαιναν στρατιωτικά οχήματα. Δίπλα, ένα φορτηγό κινούταν μεταξύ του εργοστάσιου σκυροδέματος και του εργοταξίου, το οποίο πρέπει να γίνει η δεύτερη βάση.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας, στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού για τις δημόσιες συμβάσεις, η βάση περιλαμβάνει κοιτώνες για πάνω από 1.000 στρατιώτες, οικιστικά κτίρια με περισσότερα από 300 διαμερίσματα, αποθήκες πυρομαχικών, υπόστεγα για περισσότερα από 500 στρατιωτικά οχήματα, πεδίο βολής και καντίνα. Προβλέπεται επίσης νέο σχολείο και νηπιαγωγείο με πισίνα και στρατώνες για στρατιωτική ορχήστρα.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη βάση στο Περιβάλνε.

Επιπλέον, στα περίχωρα της Σεβαστούπολης, Ρώσοι στρατιώτες χτίζουν εκπαιδευτικό κέντρο για τους δύτες του Πολεμικού Ναυτικού. Το κέντρο θα έχει μια ζώνη για ελλιμενισμό ενώ σχεδιάζουν και την αξιοποίηση του αεροδιαδρόμου, ο οποίος δεν χρησιμοποιούταν για 20 χρόνια. Ο δημοσιογράφος του Reuters είδε επίσης τα έργα για την ενίσχυση της ακτογραμμής.

Το Υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα σχετικά με αυτά τα έργα.

Σημειώνεται επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία αφορά ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, αλλά μπορεί επίσης να επεκταθεί και στην Πολεμική Αεροπορία.

Έτσι, ο δημοσιογράφος του Reuters διαπίστωσε ότι το πρώην πολιτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ μετατράπηκε σε μια στρατιωτική αεροπορική βάση. Το κτίριο του τερματικού σταθμού έκλεισε και η είσοδος φυλασσόταν από τα ρωσικά στρατεύματα. Στο αεροδρόμιο βρισκόταν ένα βαρύ στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 με τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Δύο άλλα αεροδρόμια στην Κριμαία, που χρησιμοποιούταν από το ουκρανικό στρατό τώρα ελέγχονται επίσης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο αεροδρόμιο Νοβοφέντοριβκα - ένα παραθαλάσσιο χωριό κοντά στη Σεβαστούπολη – ο δημοσιογράφος πρόσεξε έξι σκούρα γκρι Su-30 και ένα ανοιχτό γκρι βομβαρδιστικό Su-24.

Στην αεροπορική βάση του Ντζανκόι, 40 χλμ από τα διοικητικά σύνορα με την ηπειρωτική Ουκρανία, ο δημοσιογράφος του Reuters είδε επτά ελικόπτερα Mi-24.

Σύμφωνα με ένα στρατιώτη από το σημείο ελέγχου, όταν ο αερολιμένας ήταν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, υπήρχαν μόνο δύο αεροπλάνα. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την αεροπορική βάση επίσης.

Τον 2014, οι κάτοικοι-υποστηριχτές του Πούτιν περίμεναν την Ρωσία να διαμορφώσει την Κριμαία σε ελκυστική τουριστική περιοχή. Όμως, είναι σαφές ότι το Κρεμλίνο χρειαζόταν τη χερσόνησο μόνο για το γεωπολιτικό του σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής πρόσβασης στη Συρία.

Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: nv.ua