| sadowod.com | vivaspb.com |

Στη Χάγη έχουν εξισώσει την κατάσταση στην Κριμαία με διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΚΡΙΜΑΙΑ

Η κατάσταση στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης είναι ισότιμη με διεθνή ένοπλη σύρραξη της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της προκαταρκτικής έρευνας που παρασκευάζεται από την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Fatou Bensouda και η οποία δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, η κατάσταση στην Κριμαία και την Σεβαστούπολη είναι ισοδυναμεί με ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτή η διεθνής ένοπλη σύγκρουση άρχισε το αργότερο στις 26 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσική Ομοσπονδία είχε τοποθετήσει προσωπικό των ενόπλων δυνάμεών της για να αποκτήσουν τον έλεγχο του εδάφους της Ουκρανίας, χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της δεύτερης», αναφέρει το σχετικό έγγραφο.

«Το δικαίωμα της διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης ισχύει και μετά την 18 Μαρτίου του 2014 στο βαθμό που η κατάσταση στην Κριμαία και στην Σεβαστούπολη θα θεωρείται ως διαρκής κατάσταση κατοχής», δήλωσε η εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η διαπίστωση του γεγονότος της αρχικής επέμβασης, η οποία οδήγησε στην κατάληψη, δεν απαιτείται.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Ρώμης, η ένοπλη σύγκρουση μπορεί να έχει διεθνή χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι ένα ή περισσότερα κράτη, μερικώς ή πλήρως, έχουν υπό κατοχής το έδαφος άλλου κράτους.

Η έκθεση αναφέρεται στην καταπίεση των Τατάρων της Κριμαίας, στο έδαφος της Κριμαίας, από την κατοχική κυβέρνηση:

«Κατά την εφαρμογή της ρωσικής νομοθεσίας στο έδαφος της Κριμαία, οι εκπρόσωποι των Τατάρων της Κριμαίας και οι άλλοι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες είχαν επίσης υποφέρει από παρενοχλήσεις ή εκφοβισμούς. Συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού μέτρων, όπως η απαγόρευση της εισόδου στο έδαφος της Κριμαίας, οι αναζητήσεις των σπιτιών και ο περιορισμός στην ελευθερία έκφρασης, οργάνωσης συγκεντρώσεων και δημιουργίας συνεταιρισμών".

Το δικαστήριο αποφάσισε να συνεχίσει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων αυτού του ζητήματος το επόμενο έτος.

Στης 8 Σεπτεμβρίου του 2015, η Ουκρανία είχε καταθέσει καταγγελία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τρομοκρατικές οργανώσεις της Ρωσίας και δικών της οργανώσεων, των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ»/ «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», οι οποίες οδήγησαν σε βαριές απάνθρωπες συνέπειες, και μαζικές δολοφονίες.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: pravda.com.ua