| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Ανατολική Ουκρανία και η Κριμαία 02-10 Δεκεμβρίου 2015

. ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Crimea1

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι αβέβαια.

Η έξαρσητων εχθροπραξιών στο Ντονμπάς πράγματι επέστρεψε στην κατάσταση του Αύγουστο του 2015: αύξηση της χρήσης όλμων, χειροβομβίδων, ναρκών και φορητών όπλων. Στην περιοχή του Ντόνετσκ, τρομοκράτες πυροβολούσαν με βαριά πολυβόλα και μικρά όπλα προς Πέσκι, Αβντέεβκα, Όπιτνοε και Κρασνογκόρβτσι. Στην περιοχή του Γκόρλοβκα πυροβολούσαν το Ζάιτσεβ, Μαϊόρσκ, Λουγκάνσκ και Νόβγκοροντσκ.

 

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, ο ουκρανικός στρατό κατέλαβε το Παβλόπολ και το Πισεβίκ. Οι οικισμοί αυτοί ανήκουν στη «γκρι» ζώνη, οι στρατιώτες τα εκμεταλλεύονται ως μελλοντικό πλεονεκτικό (εγγυημένο) σημείο εξάρσεων. Φυσικά, τα αποσχιστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν το γεγονός αυτό ως παραβίαση της εκεχειρίας και ακόμη προσπαθούν να αντεπιτεθούν. Έτσι, η κατάσταση συνεχίζει να κλιμακώνεται και τα εμπλεκόμενοι μέλη στη σύγκρουση συνεχίζουν την προετοιμασία για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι επίσημοι αντιπρόσωποι των χωρών που είναι εμπλεκόμενοι στη σύγκρουση στο Ντόνμπας άμεσα ή έμμεσα, γράφουν για την αναγκαιότητα και την προοδευτικότητα των συμφωνιών του Μινσκ 2. Ενώ οι πολίτες της Ουκρανίας δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή. Εξάλλου, η επιθετικότητα, ο απομονωτισμός και η καταστροφή των κατεχόμενων εδαφών οδήγησαν στο γεγονός ότι οι πολίτες μας δεν θέλουν να δουν τα μέρη αυτής της περιοχής ως μέρος της χώρας μας. Σύμφωνα με το Κέντρο του Ραζουμκόβ, το 34,4% των ερωτηθέντων προτιμούν τη συνέχιση του πολέμου μέχρι την επανάκτηση του ελέγχου πάνω από τα εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία κατέλαβε υβριδικός στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το 20,1% υποστηρίζει το διαχωρισμό των εδαφών αυτών, το 22,7% την παροχή ειδικού καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη μέσα στην Ουκρανία και 22,8% διστάζουν να απαντήσουν.

Παράλληλα, η ζώνη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης (ATO) είναι το ιδανικό μέσο για προπαγάνδα και από την πλευρά των τρομοκρατών και από την ουκρανική πλευρά. Ειδικότερα, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χάνουν, στον τομέα των πληροφοριών μπορούν να προσθέσουν λίγο "νίκη". Στρατιωτικοί προπαγανδιστές των δύο πλευρών δουλεύουν αδέξια, με ειλικρινά σαθρά υλικά ως αποτέλεσμα. Για τη Ρωσική προπαγάνδα με τη σειρά της, είναι σημαντικό να καταδείξει παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ από την ουκρανική πλευρά στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες. Εάν η ένταση των εχθροπραξιών σε μια συγκεκριμένη περιοχή εξασθενεί, αναγκάζονται να κάνουν τεχνάσματα με αλλαγές ντυσιμάτων κλπ.

Στατιστικά από Ουκρανούς στρατιώτες: νεκροί 5, τραυματίες 20.

Η κατάσταση στην κατεχόμενη Κριμαία: Ενεργειακή Γεωπολιτική

Την περασμένη εβδομάδα η Κριμαία εμφανίστηκε στις διεθνείς διακηρύξεις και εκκλήσεις. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται: έρευνες των κατοικιών των ηγετών των Ματζλίς στις περιοχές Ραντιάνσκι και Κίροβ, επίσης και της κατοικίας του μέλος της επιτροπής για την προστασία των δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας στη Θεοδοσία. Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι διωγμός στην Κριμαία, πραγματοποιείται όχι μόνο εναντίων των Τατάρων της Κριμαίας, αλλά εναντίον καθενός που εκφράζει διαφωνία με το δημοψήφισμα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.

Το θέμα του ενεργειακού αποκλεισμού εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη του πρώτου σταδίου γέφυρας ενεργείας προς την Κριμαία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Κριμαία και την ανάγκη να αντικαταστήσει πλήρως την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από την Ουκρανία. Αλλά, είναι δυνατόν πραγματικά; Ρώσικα ΜΜΕ σημειώνουν ότι για τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Κριμαίας χρειάζονται περίπου 2 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την κατασκευή των τεσσάρων εγκαταστάσεων συνδυασμένου κύκλου στην χερσόνησο του Ταμάν της περιοχή Κρασνοντάρ, καλωδίωση κάτω στο βυθό του στενού του Κερτς. Ωστόσο, γράφει η εφημερίδα «Kommersant», λόγω Δυτικών κυρώσεων γύρω από το έργο, από την αρχή υπάρχει μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας εξοπλισμού. Αυτό έδωσε αιτία στους ειδικούς να δηλώνουν ότι η εμφάνιση του Πούτιν στην «Κριμενέργο» (ενεργειακή εταιρία της Κριμαίας) και η αίτηση για γρήγορο διαχωρισμό από την ηπειρωτική Ουκρανία δεν είναι τίποτα άλλο από μια δημόσια εκστρατεία σχέσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, χωρίς ουκρανικό ηλεκτρικό ρεύμα, η Κριμαία θα μπορούσε να αντέξει όχι περισσότερο από 3 εβδομάδες. Για αυτό, παρά την έναρξη του πρώτου σταδίου γέφυρας ενεργείας, στην Κριμαία δεν έχει ακόμη καταργηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τις "επιτυχίες" της γέφυρας ενεργείας, οι εργαζόμενοι της "Ukrenergo" ολοκλήρωσαν τις επισκευές στη ηλεκτρική γραμμή Kakhovska -Tytan και είναι έτοιμη να παράσχει τάση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ματζλίς, οι ακτιβιστές συμφώνησαν επίσης για ανανέωση της παροχής ενεργείας μέσω μίας από τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας στην Κριμαία. Ωστόσο, ο ηγέτης του Ματζλίς, Ρ. Τσουμπάροβ προειδοποίησε, ότι σε περίπτωση αποτυχίας της σειράς απαιτήσεων, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να σταματήσει και πάλι.

Ρ. Τσουμπάροβ τονίζει ότι ένας από τους στόχους του αποκλεισμού ενεργείας στη Κριμαία είναι να υποχρεώσουν τις ρωσικές αρχές να δώσουν περισσότερα χρήματα άμεσα για τις ανάγκες των ανθρώπων. Λέει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Κριμαία είναι αρκετή για να διατηρηθούν κτήρια σημαντικά για τη ζωή ανθρώπων: νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία.

Το Ουκρανικό Υπ.Εξ. εξέφρασε τη διαφωνία του για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Πούτιν στην κατεχομένη Κριμαία χωρίς συμφωνία με την Ουκρανία. Σημείωση διαμαρτυρίας απέστειλε και στο ρωσικό Υπ.Εξ. Φυσικά, ο πολιτισμένος κόσμος το αναγνωρίζει αυτό, αλλά δεν έχει αντίκτυπο στον Πούτιν, εξάλλου υπάρχουν ορισμένα κενά με το καθεστώς της Κριμαίας.

Πηγή: IAC