| sadowod.com | vivaspb.com |

Το ρωσικό ανάθεμα του Μαζέπα είναι μη κανονικό σύμφωνα με το Φανάρι

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

Mazepa

Mazepa

Το ανάθεμα επιβλήθηκε στον Ιβάν Μαζέπα για πολιτικούς λόγους, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ Τέλμισκϊι.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνώρισε το ανάθεμα, που επιβλήθηκε στον Ουκρανό χέτμαν Ιβάν Μαζέπα από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως κανονικό.
Αυτό αναφέρθηκε σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Χλάβκομ» του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη, Αρχιεπίσκοπο Ιώβ Τέλμισκϊι (Γέτσα). Σύμφωνα με τον ίδιο, το ανάθεμα επιβλήθηκε στον Μαζέπα για πολιτικούς λόγους. «Παρά την επιβολή μη κανονικού αναθέματος στον χέτμαν Μαζέπα από τη Ρωσική Εκκλησία, οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν το αναγνώρισαν, επειδή επιβλήθηκε με πολιτικά κίνητρα ως μέσο πολιτικής και ιδεολογικής καταστολής και δεν είχαν θρησκευτικούς, θεολογικούς ή διαδικαστικούς λόγους».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ εξήγησε ότι μετά την πρώτη κατεδάφιση του Σιτς της Ζαπορίζια το 1709 από το ρωσικό στρατό, οι Ουκρανοί Κοζάκοι, οι οποίοι ανέλαβαν το προτεκτοράτο του Κριμαϊκού Χαν, επέστρεψαν υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και ο Μαζέπα μαζί με τον Πιλίπ Όρλικ ήταν οι πρώτοι που το έκαναν.

«Με την αποδημία στην πόλη Μπενδέρι, ο Ιβάν Μαζέπα εξομολογήθηκε στους ορθόδοξους ιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτοί τον αποχαιρέτησαν στο νεκροκρέβατό του και τον απελευθέρωσαν από τις αμαρτίες κι έπειτα τελέστηκε η κηδεία του. Η σωρός του στάλθηκε στην ορθόδοξη εκκλησία της πόλης Βάρνιτσα, η οποία υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια επαναθάφτηκε στην πόλη Γαλάτσι στο Δούναβη, όπου ο αποθανών χέτμαν κηδεύτηκε από τον τοπικό μητροπολίτη στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μονής Αγίου Γεωργίου. Ο Μητροπολίτης αυτός ήταν ο ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο Ιβάν Μαζέπα απεβίωσε ως πιστός της Μητέρας Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου!», τόνισε ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ (Γέτσα), Διδάκτωρ Θεολογίας, Καθηγητής του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών στην ορθόδοξη θεολογία στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ (Ελβετία) και του Καθολικού Πανεπιστημίου του Παρισιού (Γαλλία), μόνιμος αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στη Γενεύη, αντιπρόεδρος της Ηνωμένης Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών Εκκλησιών. Με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές του Συμβουλίου της Αγίας και Μεγάλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη στις 19 με 26 Ιουνίου 2016. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ουκρανικά, ρωσικά και ιταλικά. Έχει βαθιά γνώση στην ουκρανική ιστορία της εκκλησίας. Η διδακτορική διατριβή του είχε θέμα «Λειτουργική μεταρρύθμιση του Μητροπολίτη Κιέβου Κυπριάν (1330 - 1406)».


Μετάφραση: Κίρα Βερεσάγκινα

Πηγή: 1