| sadowod.com | vivaspb.com |

Η ουκρανική γλώσσα - το βάθος της χιλιετίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

 astro5

Τα έθνη δεν πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή.
Στην αρχή, αφαιρούν τη γλώσσα τους
(L. Kostenko)

Ο λόγος για να γράψω αυτό το άρθρο είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν πολλά για την ουκρανική γλώσσα. Μερικοί είναι σίγουροι ότι είναι ίδια με τη ρωσική, ούτε καταλαβαίνουν γιατί κάποιοι Ουκρανοί μιλούν ρωσικά. Αλλά και εμείς, οι Ουκρανοί, μερικές φορές ξεχνάμε πόσο μοναδική είναι η γλώσσα μας.

Η ουκρανική γλώσσα διαφέρει σημαντικά από άλλες σλαβικές γλώσσες με διαφορετικά φωνήματα και λεξιλόγιο. Από την άποψη του λεξιλογίου, το πιο κοντινό στην ουκρανική είναι η λευκορωσική (84%), η πολωνική (70%) και η σερβική (68%). Η ρωσική είναι στην τέταρτη θέση (62%). Και αν συγκρίνετε τη φωνητική και τη γραμματική, τα ουκρανικά έχουν 22 έως 29 κοινά χαρακτηριστικά με τη λευκορώσικη, την τσεχική, τη σλοβάκικη και την πολωνική ενώ με την ρωσική μόνο 11.
Φανταστείτε μια περίπτωση στην οποία οι εκπρόσωποι διαφορετικών Σλαβικών λαών μιλούν ο καθένας στη δική τους γλώσσα. Οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να καταλάβουν τουλάχιστον λίγο από αυτά, μόνο οι Ρώσοι δεν θα καταλαβαίνουν τίποτα από κανέναν.

Η ουκρανική γλώσσα, μέχρι σήμερα είναι η μόνη επίσημη γλώσσα στην Ουκρανία, ανήκει στη σλαβική ομάδα της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας. Η διαμόρφωσή της, καθώς και άλλων ανατολικών σλαβικών γλωσσών, ξεκίνησε τη σλαβική περίοδο και συνεχίστηκε για αρκετούς αιώνες. Ωστόσο, η διαδικασία του σχηματισμού των ανατολικών σλαβικών γλωσσών δεν ήταν συγχρονισμένη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι πρώτα ξεκίνησε με την ουκρανική γλώσσα.
Σε μια εποχή που η Μόσχα και η Ρωσία δεν υπήρχαν, στο έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας άνθισε ισχυρό κράτος, το Ρος του Κιέβου. Και άλλες ανατολικό- σλαβικές περιοχές αυτήν την εποχή κατοικήθηκαν από μη-σλαβικές φυλές, όπως Βαλτικές και Φινο-ουγγρικές.

Η γλώσσα του Ρος του Κιέβου σχηματίστηκε από την παλαιοβουλγαρική γλώσσα ως σλαβική γραπτή γλώσσα, και ήρθε στο Ρος από τους Έλληνες μαζί με εκκλησιαστικά βιβλία. Με αυτήν την γλώσσα είναι γραμμένα όλα τα χρονικά μας και κοσμικά λογοτεχνικά έργα, όπως το περίφημο «Αφήγηση της εκστρατείας του Ιγκόρ».

Παρά το γεγονός ότι οι αρχαίοι χρονικογράφοι έγραφαν με την Εκκλησιαστική Σλαβική, συχνά πρόσθεσαν στα κείμενα λέξεις ακόμη και ολόκληρες φράσεις από την «λαϊκή» προφορική γλώσσα. Η προσεκτική μελέτη των χρονικών του Κιέβου και της Γαλικίας και κοσμικής λογοτεχνίας του 11ου-13ου αιώνα, που ξεκίνησε ο Α. Κρίμσκι και συνεχίστηκε με σύγχρονους γλωσσολόγους, ανακάλυψε σε αυτά τα κείμενα σημαντικό στρώμα ουκρανικού λεξιλογίου. Αναφέρω μερικές λέξεις από αυτά: «πάρουμποκ» - το παλικάρι, «οκρίπ» - βραστό νερό, «οκσαμίτ»-βελούδο, «στρίχα» - η σκεπή, «ζίτο»- η σίκαλη, «πολονίνα» - ορεινή κοιλάδα, «γκάι» - το άλσος, «ντζερελό» - η πηγή, «μπαγκάτια» - φωτιά, «λάζνια» - σάουνα, και πολλά άλλα. Και στο «Αφήγηση της εκστρατείας του Ιγκόρ» ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ακόμη και ολόκληρες φράσεις, όπως «μπίσοβι ντίτι» - «τα παιδιά του διάβολου», «τουγκα ουμ πολονίλα» - λαχτάρα το μυαλό γήτευσε, «πραντίντνια σλάβα» - προγονική δόξα.

Εκτός από τη λογοτεχνία, σώθηκαν και πολλά άλλα γραπτά στοιχεία της ζωντανής ομιλούμενης ουκρανικής γλώσσα όπως διάφορες επιγραφές στους τοίχους των ναών, σε όπλα, στα είδη οικιακής χρήσης, κλπ. Για παράδειγμα, κοντά στο χωριό Hvoschove της περιοχής της Πολτάβας βρέθηκε ένα σπαθί, που χρονολογείται στο 10ο-11ο αιώνα, με την επιγραφή «κόβαλ Λιουντότα» (ο σιδηρουργός Λιουντότα ) πάνω του.

01
Ξίφος «ο σιδηρουργός Λιουντότα»

Ο Ουκρανός επιστήμονας Σ. Βισότσκι ανακάλυψε στους τοίχους του Ναού της Αγίας  Σοφίας του Κιέβου αρχαίες επιγραφές - γκράφιτι. Μία από αυτές είναι η προσευχή του πρίγκιπα Βολοντίμιρ (στο βάπτισμα Βασίλειος), η οποία λέει «βοήθησε τον  υπηρέτη σου Βασίλειο». Στα Ουκρανικά είναι γραμμένα και τα γνωστά τοπωνύμια (Πετσέρσκα Λάβρα, Λίμπιντ -ποταμι, Ουγκόρσκι βουνά, κλπ) και τα ονόματα κυβερνητών και ανθρώπων (Βολοντίμιρ, Βολόνταρ, Βασίλκο, Μιχάλκο, Λιάσκο κλπ.)

02
Ένα από τα γκράφιτι στους τοίχους της Σόφιας του Κιέβου. "Κύριε, βοηθήστε τον δούλο σου, τον αμαρτωλό Κωνσταντίνο και απάλλαξέ τον από όλες τις θλίψεις"

Και αυτή η γλώσσα του Ρος του Κιέβου, με πολλά χαρακτηριστικά της ουκρανικής γλώσσας, ονομαζόταν «ρωσική γλώσσα». Δηλαδή η γλώσσα του νεοσύστατου κράτους της Μόσχας (Βαρβαρίας), είναι απόγονος της ρωσικής (ουκρανικής) γλώσσας.

Από τον 16ο αιώνα, ο όρος «ουκρανική γλώσσα» χρησιμοποιείται χωριστά για να αναφέρεται στη γλώσσα των ουκρανικών εδαφών της Rzeczpospolita. Τον 18ο αιώνα, η Ρωσική αυτοκρατορία εξάλειψε την πολιτική αυτονομία της Ουκρανίας, έθεσε τον στόχο να εξαλείψει εντελώς τον ουκρανικό λαό, εξομοιώνοντάς τον με το μεγάλο ρωσικό έθνος. Ορίζουν τη γλώσσα τους ως «ρωσική». Η λογοτεχνία και η εκπαίδευση στην ουκρανική γλώσσα όχι μόνο δεν αναπτύχθηκε, αλλά διώχθηκε. Από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα αρχίζει μια σταδιακή διαδικασία απορρόφησης της ουκρανικής κουλτούρας από την ρωσική. Η ουκρανική γλώσσα θεωρείται επαρχιακή, αγροτική, και όταν χρησιμοποιείται από εκπαιδευμένους Ουκρανούς, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνεται ως αστείο ή ανέκδοτο. Έκτοτε, τα σοβαρά γραπτά, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών, γράφονταν στα ρωσικά.

Αλλά η ουκρανική γλώσσα διατηρήθηκε στο λαό, ο όρος «ουκρανική γλώσσα» έχει εξαπλώθηκε και κέρδισε σταδιακά σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας.
Ο Ιβάν Κοτλιαρέβσκι (1769-1838) και οι οπαδοί του, συμπεριλαμβανομένου του Ταράς Σεβτσένκο, αναβίωσαν την ουκρανική λαϊκή γλώσσα, καθιστώντας τη λογοτεχνική.

03

03

Ο Ιβάν Κοτλιαρέβσκι (1769-1838)

Η γλωσσική σύνθεση του πληθυσμού της Ουκρανίας ως μέρος των διαφόρων αυτοκρατοριών, σύμφωνα με τις απογραφές του 1897-1910 δείχνει την κυριαρχία της ουκρανικής γλώσσας.

04 1897

04 1897

Η γλωσσική σύνθεση του πληθυσμού της Ουκρανίας ως μέρος διαφορετικών αυτοκρατοριών με τις απογραφές του 1897-1910

Ενώ στην τσαρική Ρωσία, για την ανάπτυξη της ουκρανικής γλώσσας δεν υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες, ακόμα ένα αποφασιστικό χτύπημα προκλήθηκε σε αυτή από τους Μπολσεβίκους. Οι Ουκρανοί εκτελέστηκαν, στάλθηκαν στη Σιβηρία, βασανίστηκαν ή φυλακίστηκαν. Η μαζική εξόντωση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Γκολοντομόρ (Μεγάλος λιμός), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οδήγησε σε 10 εκατομμύρια θανάτους. Τα κατεστραμμένα εδάφη καταλήφθηκαν βίαια από ρωσόφωνο πληθυσμό. Σύμφωνα με τα έγγραφα των αρχείων των κομμουνιστών, στο Ντόνετσκ (τότε περιλάμβανε και τα εδάφη και της σημερινής περιοχής του Λουγκάνσκ), στο Ντνιπρό (τότε και η τρέχουσα περιοχή της Ζαπορίζια) και στις περιοχές του Χάρκοβο θα έπρεπε να επανεγκατασταθούν αγρότες από τη Ρωσία. Στην Οδησσό (τότε και έδαφος της περιοχής του Μικολάιβ και της περιοχής του Χερσονήσου) - από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Όπως λένε οι ερευνητές, στους μετανάστες που έφτασαν στα εξαφανισμένα από την πείνα χωριά στα ανατολικά και στη νότια της χώρας, παρέχοταν σημαντικά οφέλη.

05
Διάταξη του Συμβούλιου των Λαϊκών Επιτροπών για μετακίνηση ανθρώπων από την Ρωσία, Λευκορωσία στο έδαφος της Ουκρανικής ΣΣΔ.

Από το 1938 ξεκίνησε η επίσημη ρωσοποίηση σχολείων της Ουκρανίας. Οι κανονισμοί και τα διατάγματα αρχικά εισήγαγαν την υποχρεωτική μελέτη της ρωσικής γλώσσας, και στη συνέχεια τη μετάβαση όλων των ουκρανικών σχολείων στη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσα. Στη Σοβιετική Ένωση, δημιουργήθηκε μια ειδική επιτροπή, η οποία εξομοίωνε την ουκρανική γλώσσα με τη ρωσική γλώσσα. Σχεδόν για κάθε ουκρανική λέξη επέλεξαν το ρώσικο ανάλογο που «εμφύτευσαν» στα λεξικά και, ως εκ τούτου, έγινε λογοτεχνικός κανόνας. Έτσι, χάθηκε ένα ισχυρό στρώμα συγκεκριμένου ουκρανικού λεξιλογίου. Βρήκα αλλαγές και ορθογραφία που τεχνητά παρομοίασαν με τα ρωσικά.

Σχεδόν για 400 χρόνια η ουκρανική γλώσσα επέζησε πολλών απαγορεύσεων, τόσο κατά τη διάρκεια της τσαρικής Ρωσίας όσο και κατά τη Σοβιετική Ένωση. Μόνο το 1991, η ουκρανική γλώσσα αποκαταστάθηκε από το κράτος. Πολλοί ακτιβιστές και δάσκαλοι άρχισαν να αναβιώνουν το λεξιλόγιο. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση των περιοριστικών μέτρων κατά της ουκρανικής γλώσσας και του πολιτισμού από την τσαρική Ρωσία και η «διεθνιστική» πολιτική του σοβιετικού καθεστώτος οδήγησαν στο γεγονός ότι η νοοτροπία πολλών Ουκρανών μεταμορφώθηκε προς την παθητική αποδοχή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με τη γλώσσα πολλών Ουκρανών που δε θέλουν να μάθουν να μιλούν ουκρανικά, ντρέπονται για τη γλώσσα των προγόνων τους. Έτσι, επιτρέπουν στους φιλο-ρώσους πολιτικούς να χειραγωγούν γλωσσικά ζητήματα.

 

Άννα Μανιάτη,

"Gilka Kalyny", Απρίλιος 2018.