| sadowod.com | vivaspb.com |

Οι μύθοι της ιστορίας ως δικαιολόγηση των επιθέσεων

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

AnnaYaroslavna0

Ο Πούτιν όχι μόνο αρπάζει τα εδάφη της Ουκρανίας αλλά βάλθηκε να σφετεριστεί και την ουκρανική ιστορία.

Στις 29 Μαΐου, στις Βερσαλλίες, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, ο Ρώσος ηγέτης Βλαδίμηρος Πούτιν δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Αναφέρθηκε στην Άννα του Κιέβου, μια βασίλισσα της Γαλλίας, και την αποκάλεσε η «Ρωσίδα Άννα». Είπε επίσης ότι ήταν “η κόρη του μεγάλου μας πρίγκιπα Γιαροσλάβου του Σοφού.”

AnnaYaroslavna
Ο τάφος της Άννας του Κιέβου στη Γαλλία με το σύμβολο του Ρως του Κιέβου - την τρίαινα

Ωστόσο η Άννα και ο Γιαροσλάβος ο Σοφός δεν έχουν καμία σχέση με την Ρωσία. Έχουν σχέση μόνο με το Κίεβο, την πρωτεύουσα της σημερινής Ουκρανίας αφού τον 11ο αιώνα το Κίεβο ήταν η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού κράτους που γέννησε τουλάχιστον τρεις σύγχρονες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την "ιδιοκτησία" της στην ιστορία της Άννας του Κιέβου των Ρως.

Η Άννα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρως του Κίεβου, ήταν κόρη του Γιαροσλάβου του Σοφού, γιου του Μεγάλου πρίγκιπα Βλαδίμηρου που διέδωσε τον χριστιανισμό στον σλαβικό κόσμο και του μετέπειτα Αγίου. Η Άννα ήταν η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου του 1ου και ο πατέρας της ο πρίγκιπας Γιαροσλάβος ο Σοφός ήταν ηγέτης του κράτους του "Ρως του Κιέβου " που αποτελείτο από εδάφη της σημερινής Ουκρανίας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.

Όλες αυτές οι αναφορές του Πούτιν είναι μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία. Θυμίζουν τον Χίτλερ που δήλωνε ότι η Ανατολική Ευρώπη ανήκει στην Άρια φυλή και ότι οι Σλάβοι και οι Εβραίοι πρέπει να εκδιωχθούν από αυτήν. Θυμίζουν τον Μουσολίνι που υποστήριζε ότι τα Βαλκάνια, η Ελλάδα και η Αδριατική ήταν εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έπρεπε να επανέλθουν σε ένα ενιαίο φασιστικό κράτος.

Ήταν οι ψεύτικες "ιστορικές αναφορές" που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις, τους πολέμους και τούς σκοτωμούς δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για να αποφεύγονται μελλοντικές τραγωδίες σαν αυτή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η ανθρωπότητα δεν θα πρέπει να επιτρέπει σε κανέναν να βλέπει την ιστορία σαν ένα εγχειρίδιο ιδεολογιών που χρησιμοποιείται κατά βούληση και χειραγωγείται ανάλογα τις επεκτατικές βλέψεις του κάθε ψυχικά και ιδεολογικά αρρωστημένου δικτάτορα.

 

Nikos Fragkakis, δημοσιογράφος