| sadowod.com | vivaspb.com |

Η κόκκινη παπαρούνα ως σύμβολο μνήμης

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΙΣΤΟΡΙΑ

Το σύμβολο της 8ης και 9ης Μαΐου στην Ουκρανία είναι το λουλούδι της κόκκινης «παπαρούνας της μνήμης»

Το Μάρτιο του 2015, μετά από Απόφαση του Προέδρου της Ουκρανίας, καθιερώθηκε η 8η Μαΐου ως η Ημέρα της Μνήμης και Συμφιλίωσης, ημέρα φόρου τιμής στους νεκρούς. Από τότε, το σύμβολο αυτής της ημέρας, όπως και της 9ης Μάη (επετείου της νίκης κατά του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) είναι το λουλούδι της κόκκινης «παπαρούνας της μνήμης», με το σύνθημα «Θυμόμαστε, νικάμε».

Στην Ουκρανία, την κόκκινη παπαρούνα χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου το 2014. 

Το σχέδιο της ουκρανικής κόκκινης παπαρούνας δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Εθνικού Ιδρύματος της Εθνικής Μνήμης της Ουκρανίας και του Εθνικού Τηλεοπτικού Καναλιού της Ουκρανίας. Δημιουργός του συμβόλου είναι ένας σχεδιαστής από το Χάρκοβο, ο Sergey Mishakin. Η γραφική εικόνα είναι ένα είδος υπαινιγμού: Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια παπαρούνα, από την άλλη ένα ίχνος αίματος από μια σφαίρα. Δίπλα στο λουλούδι, συνήθως τοποθετούνται ημερομηνίες έναρξης και λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1939 και 1945) και το σύνθημα «Ποτέ ξανά».

Η κόκκινη παπαρούνα είναι ένα διεθνές σύμβολο, σε αντίθεση με τις ριγέ κορδέλες, οι οποίες δεν μεταφέρουν οποιαδήποτε ιδεολογική και πολιτική προσέγγιση. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Αμερικανική λεγεώνα για να τιμήσει του Αμερικανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η χρήση του είναι εμπνευσμένη από το ποίημα ενός στρατιωτικού γιατρού από τον Καναδά, τον John McCrae με τίτλο «Στις πεδιάδες της Φλάνδρας»  (1915), το οποίο αρχίζει με τις λέξεις: «Στις πεδιάδες της Φλάνδρας ανάμεσα στους σταυρούς / Ο άνεμος σαλεύει στις γραμμές των παπαρούνων / Για να ξέρουμε το μέρος, όπου είμαστε...». Στην πραγματικότητα, μετά από την ταφή των νεκρών στη Φλάνδρα, η έρημη έκταση είχε ανθίσει με εκατοντάδες χιλιάδες κόκκινες παπαρούνες, ύστερα από λίγα χρόνια.

Από τότε τις παπαρούνες θεωρούν συμβολικά ως το αίμα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης. Σήμερα σε όλο τον κόσμο, η παπαρούνα αντιμετωπίζεται ως σύμβολο μνήμης των πεσόντων στρατιωτών στο Πρώτο και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: rmn.sm.gov.ua