| sadowod.com | vivaspb.com |

Στο Κίεβο για συντήρηση και αναπαλαίωση το μοναδικό σπαθί των Σκύθων

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΙΣΤΟΡΙΑ

Μέχρι πρόσφατα, ουδείς γνώριζε την ύπαρξή του, τώρα είναι ένα ανεκτίμητο ιστορικό εύρημα. Το μοναδικό σπαθί της εποχής των Σκύθων μεταφέρθηκε από την πόλη Σλοβγιάνσκ στο Κίεβο, προκειμένου να το φροντίσουν οι καλύτεροι ειδικοί.

Το σπαθί έχει ηλικία 2.500 χρόνων. Οι αρχαιολόγοι καυχώνται ότι το αντίτυπο είναι μοναδικό. Αναφέρουν ότι κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. ανήκε σε έναν δυνατό Σκύθο, διότι είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι τα τότε τα συμβατικά όπλα.

Διαφέρει από τα περισσότερα σπαθιά της περιόδου των Σκύθων, επειδή είναι ιδιαίτερα ογκώδες. Ο πολεμιστής ο οποίος το κρατούσε στα χέρια του, ήταν πολύ ισχυρής σωματικής διάπλασης. Νομίζω ότι είναι ένα ειδικά φτιαγμένο σπαθί - είπε ο καλλιτέχνης - αναστηλωτής Victor Golub.

Το σπαθί φυλάσσεται στο Τοπικό Μουσείο Ιστορίας της πόλης Σλοβγιάνσκ. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ήρθε στο μουσείο ένας κάτοικος της περιοχής και απλά χάρισε το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, κατά πάσα πιθανότητα αυτό το σπαθί χρησιμοποιούνταν στις μάχες για τη γη με τις προμήθειες αλατιού. Από την περίοδο εκείνη έχουν σωθεί μόνο κάποια κομμάτια άλλων αντικειμένων, ενώ το εύρημα των Σκύθων είναι σε καλή κατάσταση.

Η αναστήλωση του σπαθιού θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και θα κοστίσει 2,5 χιλιάδες δολάρια. Και αυτό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, είναι μικροσκοπικό ποσό σε σύγκριση με την πολιτιστική αξία του.

Μετά το τέλος των απαραίτητων εργασιών, το «ανανεωμένο» σπαθί θα επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, στο Μουσείο Ιστορίας της πόλης Σλοβγιάνσκ.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: 24tv.ua