| sadowod.com | vivaspb.com |

Στην Κεντρική Ουκρανία βρίσκεται ο παλαιότερος προ-χριστιανικός ναός του κόσμου

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΙΣΤΟΡΙΑ

OldestKhram0

OldestKhram0

Στο χωριό Μπουσά (περιοχή της Βίννυτσα) υπάρχει ένα ανάγλυφο - ένα κομμάτι βράχου από ψαμμίτη - με την παλαιότερη εικόνα, το οποίο βρίσκεται

στο έδαφος της προ-χριστιανικής εκκλησίας. Αυτό είναι ίσως ο μόνος επιζών προ-χριστιανικός ναός στον κόσμο.

Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού κατέστρεψαν τα πάντα που σχετίζονται με την ειδωλολατρία. Αλλά ένας ναός τυχαία σώθηκε. Ίσως είχε καλυφθεί με χώμα. Τον ανακάλυψε ο πολωνικός ευγενής Ρομουάλντ Βιβσιάνυι. Και το 1896, ο καθηγητής Βολοντύμυρ Αντονόβυτς παρουσίασε το ναό στον κόσμο.




Στο ανάγλυφο απεικονίζεται ένα δέντρο χωρίς φύλλα, το οποίο συμβολίζει τη βελανιδιά που ήταν ιερό δέντρο για τους αρχαίους Σλάβους. Πάνω στο δέντρο βρίσκεται ένας κόκορας, ο οποίος αντιπροσωπεύει την αυγή και την αρχή της ζωής. Στην κορυφή της εικόνας υπάρχει ένα σχήμα που δείχνει ένα τρίγωνο. Οι επιστήμονες ακόμα δεν ξέρουν ακριβώς το νόημα του. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η πρώτη είναι ότι έτσι οι Σλάβοι απεικόνιζαν τον ήλιο. Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή, είναι μια διάσταση μεταξύ των κόσμων. Και η τρίτη έκδοση λέει ότι αυτή είναι η όψη των εξωγήινων που μας παρακολουθούν από ψηλά.



Επίσης, στην εικόνα βρίσκεται ένας ιερέας με ένα κύπελλο και ένα μεγάλο ελάφι. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξακριβώσουν τη σωστή ηλικία του ανάγλυφου. Μερικοί μελετητές το χρονολογούν στην εποχή του πολιτισμού Cucuteni-Trypillian. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η εικόνα είναι το λιγότερο χιλίων ετών. Εμείς ποτέ πραγματικά δεν θα μάθουμε τι ήθελαν να απεικονίσουν οι πρόγονοί μας σε αυτόν το βράχο, αλλά μπορούμε να πούμε ένα πράγμα: οι πρόγονοί μας είναι από τους παλαιότερους και πιο αναπτυγμένους πολιτισμούς του πλανήτη μας.


Μετάφραση: Ολεκσάνδρα Τσιούπεκ

Πηγή: 1