| sadowod.com | vivaspb.com |

Οι Έλληνες προμήθευαν την περιοχή Σλομποζάνσινα με αγαθά προϊόντα πριν ακόμα από τη γένεση του Χριστού

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο οικισμός Belskoye είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα για τους αρχαιολόγους ευρήματα, που βρίσκονται στην περιοχή της Πολτάβα.

Είναι ο οικισμός της περιόδου των Σκυθών, ο οποίος υπήρχε από το δεύτερο μισό του VIII έως την αρχή του ΙΙΙ αιώνα π.Χ.

Ο οικισμός Belskoye ήταν η μεγαλύτερη περιοχή της Ευρώπης κατά την Εποχή του Σιδήρου, με έκταση 4.500 εκταρίων. Μόνο το μήκος των οχυρώσεων αντιστοιχούσε σε 35χλμ. Η περιοχή είναι γνωστή όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε όλο το νκόσμο. Είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό και θρησκευτικό κέντρο, το κέντρο της συνομοσπονδίας φυλών.

Για πολλά χρόνια, η αποστολή του Εθνικού Πανεπιστημίου του Χάρκοβο μελετάει, ιδίως, το παλαιότερο τμήμα του, τη δυτική ενίσχυση και έναν από τους λόφους της τέφρας, τα λεγόμενα Zolnik. Οι Σκύθες είχαν την λατρεία της εστίας: Η τέφρα του σπιτιού ήταν ιερή, δεν πετιόταν, αλλά τοποθετούνταν σε συγκεκριμένα σημεία. Το 2012 κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι τέφρας βρήκαν μια καλά διατηρημένη κατοικία, στην οποία υπήρχε η δυνατότητα να εντοπιστεί η εσωτερική διαρρύθμισή της.

Στις τέφρες συχνά εντοπίζουν αποδείξεις θυσίων (συχνά σκύλων), καθώς και ταφές των ανθρώπων. Στο πολιτιστικό στρώμα της τέφρας του οικισμού Belskoye, οι αρχαιολόγοι βρήκαν πολλά πολιτιστικά αντικείμενα των VII-VI αιώνων π.Χ. Όλα τα ευρήματα οι εμπειρογνώμονες τα χωρίζουν σε μαζικά και ειδικά (ή ατομικά).

Τα ειδικά ευρήματα χαρακτηρίζονται ως υλικά - χρονοδείκτες, για παράδειγμα, προϊόντα που κατασκευάζονται από μέταλλα - χάλκινο, σίδηρο, κεραμικά αντίκες, οστά, αιχμές βελών, νομίσματα, χάντρες.

Στα ειδικά ευρήματα του οικισμού Belskoye συγκαταλέγονται το μαχαίρι σιδήρου με λαβή από οστά, ένα πήλινο διακοσμημένο βαρίδι, θραύσματα πήλινων ειδωλίων που απεικονίζουν ζώα, χάλκινα σκουλαρίκια, βραχιόλια, καρφίτσες, αιχμές βελών, γυάλινη χάντρα.

Ο οικισμός είναι επίσης γνωστό ότι αποτελεί τη μοναδική πόλη στην αριστερή όχθη, όπου έφταναν οι ελληνικές "εισαγωγές" κατά το τρίτο τρίμηνο του VII αιώνα π.Χ. Όταν δηλαδή εμφανίστηκαν οι πρώτες ελληνικές αποικίες στη βόρεια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Πολλοί επιστήμονες αναρωτιούνται, πώς σε ένα τέτοιο βάθος της δασοστέπας έφταναν οι πρώτες πανάρχαιες εισαγωγές και πως τα ακριβά ελληνικά προϊόντα προωθούνταν εκεί μέχρι και τον ΙΙΙ αιώνα π.Χ. Ισως ο οικισμός να βρισκόταν σε πολύ βολικό σημείο, στο σταυροδρόμι των εμπορικών οδών.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: ikzbilsk.at.ua, dikary.com