| sadowod.com | vivaspb.com |

Οι Έλληνες της Αζοφικής ήταν, είναι και θα είναι πάντα πατριώτες της Ουκρανίας

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Protsenko Pichadgi interview

Protsenko Pichadgi interview

Υπό τον τίτλο αυτό, στις 9 Δεκεμβρίου 2016 δημοσιεύτηκε μια συνέντευξη με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Ολεκσάνδρα Προτσένκο-Πιτσαδζί στην κρατική εφημερίδα «Uryadovyi Kourier» («Ταχυμεταφορέας της κυβέρνησης») .

Η κ. Ολεκσάντρα είπε για το στρογγυλό τραπέζι «Η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας: παρελθόν και παρόν», στο οποίο συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Περιφερειακής Δημόσιας Διοίκησης του Ντόνετσκ, Victor Remskyy, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδα στη Μαριούπολη, Ελένη Γεωργόπουλου, ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κύπρου στη Μαριούπολη, καθηγητής Konstyantyn Balabanov, ακτιβιστές των ελληνικών κοινοτήτων της Αζοφικής, το κοινό της πόλης.
«Εσκεμμένα προσπαθήσαμε να δείξουμε ιστορικές ομοιότητες που σχετίζονται με τον ρόλο της Ρωσικής αυτοκρατορίας στην επανεγκατάσταση των Ελλήνων στο 18ο αιώνα με τις επιθετικές ενέργειές της στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η Πρόεδρος.

Σήμερα, πολλές κωμοπόλεις και χωριά με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων και πλήττονται από τα πυρά : Granitne, Chermalyk, Starohnativka, Myrne, Kamianka, Andriivka, Sartana, Buhas ... Οι άνθρωποι που ζουν εκεί επιβιώνουν μόνο με τη βοήθεια των διεθνών φιλανθρωπικών ιδρύματων, Ελλήνων και Ουκρανών προστατών, όπως αναφέρεται στην συνέντευξη.

Στο τέλος, η Ολεκσάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζί υπενθυμίζει ότι «ο όρος «πατριωτισμός» είναι ελληνικής καταγωγής. «Рatria» κυριολεκτικά σημαίνει «πατρίδα», και εμφανίστηκε την εποχή των ελληνικών πόλεων-κρατών. Οι λέξεις, που συχνά επαναλάμβαναν οι διάσημοι Έλληνες ρήτορες Ηρόδοτος, Θουκυδίδης και Κτησίας: «Στην ενότητα - η δύναμή μας» - για τους σύγχρονους Έλληνες είναι σύνθημα».


Άννα Μανιάτη