| sadowod.com | vivaspb.com |

Ποιοί ήταν οι ιδρυτές του Κιέβου;

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Osnovateli

Κίεβο… Είναι μια καταπράσινη πόλη στις όχθες του ποταμού Δνείπερου (στα Ουκρανικά λέγεται Ντνιπρό). Εδώ κάθε επισκέπτης πάντα θα βρεί αυτά που ψάχνει η ψηχή του. Σήμερα όμως θα ήθελα να σας διηγήσω την ιστορία, πώς αυτή η πανέμορφη πόλη πήρε το όνομά της.

Σύμφωνα με το θρύλο, το Κίεβο το ίδρυσαν τρία αδέρφια Κιϊ, Στσεκ και Χορίβ, που ήρθαν μια μέρα στα μέρη αυτά μαζί με την αδερφή τους Λίμπιντ. Τα αδέρφια έμειναν κατάπληκτοι, τους μάγευε η ομορφιά των τοπίων. Έτσι αποφάσισαν να μείνουν εδω για πάντα και ίδρυσαν μια πόλη στους εφτά λόφους στις όχθες του ποταμού, ο οποίος τότε ακόμα δεν λεγόταν Δνείπερος. Και φυσικά, κατά παράδοση, έδωσαν στην πόλη το όνομα του μεγαλύτερου αδερφού τους Κιϊ. Για αυτό, να ξέρετε, η πόλη Κίεβο σημαίνει η πόλη του Κιϊ. Τα αδέρφια διάλεξαν από ένα λόφο και έχτισαν εκεί τα σπίτια και ζούσαν με τις οικογένειες τους. Πέρασαν αιώνες από τότε, και κανείς δεν μπορεί να πεί με ακρίβεια πότε έγινε αυτό, όμως είμαστε πολυ ευγνόμωνες σ`αυτούς τους ανθρώπους, που ανακάλυψαν και άφησαν για μας την όμορφη πολή με πλούσια ιστορία.

Εν το μεταξύ, και σήμερα οι δύο λόφοι ονομάζονται Στσεκάβιτσα και Χορίβιτσα, δηλαδή, του Στσέκ και του Χορίβ. Με τα ονόματα των αδερφών αυτών ονομάζονται και οι δρόμοι στην ιστορική περιοχή της πόλης – Ποντίλ ή Ποντόλ – οδός Στσεκαβίτσκα και οδός Χορίβα. Ένας μικρός ποταμός έχει το όνομα της Λίμπιντ, της αδερφής τους. Και σήμερα μια πανέμορφη στάση του μετρό στη Γολοσέεβσκιϊ περιοχή του Κιέβου λέγεται Λίμπιντσκα – της Λίμπιντ.

Οι κάτοικοι του Κιέβου πάντα ήταν υπερήφανοι για την ιστορία τους και εσείς, ταξιδεύοντας μέσα στην πολή μπορείτε εύκολα να συναντήσετε τα αγάλματα των ιδρυτών του Κιεβου.

KievFoundators1

KievFoundators1


Το πρώτο βρίσκεται στο Μαιντάν – στη κεντρική πλατεία της πόλης και απότελει μέρος ωραίου συντριβανιού. Το συντριβάνι  αυτο εγκαταστάθηκε στη πλατεία το 2001 και λέγεται «Το μνημείο στους ιδρυτές του Κιέβου». Πάνω στη πέτρα (συμβολική πρώτη πέτρα της πόλης) στέκονται ο Κιϊ στη πανοπλία του με το σπαθί και την ασπίδα, ο Στσεκ, ο οποίος κρατάει στα χέρια του το άροτρο και ο Χορίβ, που έχει τόξο με τα  βέλη και το κέρας. Δίπλα τους στέκεται και η αδερφή τους. Δυο κύκνοι δίπλα της πετούν ψηλά στον ουρανό.  Εδώ χρειάζεται να σημειώσω, πως ο Κύκνος στα Ουκρανικά είναι Λέμπιντ και από παλιά αυτό το πουλί ήταν σύμβολο της αυθεντικής γυναικείας ομορφιάς και της πιστής αγάπης.

KievFoundators

Το δεύτερο άγαλμα, το οποίο είναι και αρκετά μεγάλο βρίσκεται στην όχθη του Δνείπερου. Τα τέσσερα αδέρφια μέσα σε μια βαρκούλα. Αυτό είναι το αγαπημένο μέρος των νεόπαντρων. Υπάρχει έθιμο, πως η νύφη πρέπει να πετάξει μια ανθοδέσμη στην βαρκούλα και αν το πετύχει, η οικογένεια θα έχει καλή τύχη. Για αυτό μερικές φορές οι νύφες πετάνε τις ανθοδέσμες τους τόση ώρα, όση θα χρειαστεί για να πετύχουν τον στόχο. Και ακριβώς εδώ με πανέμορφη θέα το Δνείπερο γίνονται οι φοβερές φωτογραφίες, που μετά μένουν για όλη τη ζωή.

Εξάλλου, πρόσφατα κοντά στο άγαλμα εγκαταστάθηκε και ένα δέντρο της ευτυχίας.

KievFoundators2

KievFoundators2


Είναι μπρούντζινη μηλιά.  Κατά την καινούρια παράδοση, όταν η νύφη τελειώνει με την ανθοδέσμη, μαζί με τον γαμπρό δένουν κορδέλες και κάνουν ευχές. Όποιος τρύψει τα μήλα – θα έχει γερά και ευτυχισμένα παιδιά. Λένε, πως είναι ένα δέντρο, που στ`αλήθεια πραγματοποιεί τις ευχές της οικογένειας. Δεν είμαι στη θέση να το κρίνω, αν είναι πράγματι έτσι ή απλώς μια ωραία παράδωση, όμως σας υπόσχομαι, πως μια μέρα θα το τσεκάρω με το γαμπρό μου.


Μαρίνα Ντμιτρουσένκο

Πηγή: kievingreek