| sadowod.com | vivaspb.com |

Από το 2017, στην Ουκρανία γιορτάζουν επίσημα τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Η Ουκρανία είναι μία από τις πέντε χώρες όπου οι Χριστιανοί γιορτάζουν επίσημα τα Χριστούγεννα δύο φορές, στις 25 Δεκεμβρίου και στις 7 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Θρησκευτικών και Εθνικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας, 11.000 καθολικές και προτεσταντικές κοινότητες έχουν ενταχθεί στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου στο 30% όλων των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία.

Στις 25 Δεκεμβρίου, συχνά αποκαλούνται ως «Καθολικά Χριστούγεννα». Όμως ένας τέτοιος χαρακτηρισμός είναι λανθασμένος. Η Ημέρα των Χριστουγέννων είναι μία για όλους, και η 25η Δεκεμβρίου θα πρέπει να μετονομαστεί σε «Χριστούγεννα του Δυτικού Τείχους».

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου συχνά συνδέεται με τον καθολικισμό, ενώ στις 7 Ιανουαρίου με την Ορθοδοξία. Στην πραγματικότητα όμως, η ημερομηνία της εορτής είναι η ίδια για όλους, η διαφορά εντοπίζεται μόνο στο σύστημα χρονολογίας: οι δυτικές εκκλησίες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο ενώ οι ανατολικές εκκλησίες, σύμφωνα με το Ιουλιανό. Επομένως η 7η Ιανουαρίου είναι ότι και η 25η Δεκεμβρίου, αλλά με το παλαιό στυλ.

Στις 25 Δεκεμβρίου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα οι περισσότερες χώρες της Δύσης, στις 7 Ιανουαρίου, στην Ορθόδοξη Ρωσία, στη Λευκορωσία, στη Γεωργία, στη Σερβία, στα Σκόπια, στο Καζακστάν και στην Κιργιζία, καθώς και στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιγύπου. Εκτός από την Ουκρανία, τα Χριστούγεννα εορτάζονται επίσημα δύο φορές στη Λευκορωσία, στη Μολδαβία, στην Ερυθραία και στον Λίβανο.

Η απόφαση να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, πάρθηκε στο Συμβούλιο Εκκλησίας της Εφέσου το 431. Στη συνέχεια, η γιορτή μεταφέρθηκε και στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1582 ο Πάπας Γρηγόριος ΧΙΙΙ εισήγαγε το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τώρα είναι καθιερωμένο στον κόσμο ως το διεθνές πρότυπο. Στην Κωνσταντινούπολη ωστόσο, απορρίφθηκε η πρόταση αλλαγής στη νέα χρονολογία, με την αιτιολογία ότι αυτό «δεν ανταποκρίνεται στους ορθούς κανόνες του εορτασμού του Πάσχα».

Μόνο μετά το Πανορθόδοξο Συνέδριο του 1923 στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότερες από τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες ξεκίνησαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: hromadske.ua