| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο Ποροσένκο μαζί με το Κοινοβούλιο (Ράντα) ξεκινούν τη δημιουργία ενιαίας εκκλησίας στην Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Gedyma Cerkva

Gedyma Cerkva

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο ξεκίνησε τη δημιουργία μίας ενιαίας εκκλησίας στην Ουκρανία και ετοιμάζει μια αντίστοιχη έκκληση στον Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Σήμερα, η Ουκρανία, όπως ποτέ άλλοτε, είναι κοντά στην εμφάνιση δικής της αυτοκέφαλης τοπικής εκκλησίας », είπε στις 17 Απριλίου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών παρατάξεων.

Το Κοινοβούλιο (Βερχόβνα Ράντα), με τη σειρά του, την Πέμπτη, 19 Απριλίου υποστήριξε την απόφαση για το αίτημα σχετικά με την ίδρυση της αυτοκέφαλης εκκλησίας στην Ουκρανία. Την δημιουργία της ενιαίας εκκλησίας υποστήριξαν το Πατριαρχείο του Κιέβου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ουκρανική αυτοκέφαλη εκκλησία.

Έτσι ξεκίνησε ένα σημαντικό στάδιο στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η δημιουργία της ενιαίας εκκλησίας στην Ουκρανία αποτελεί αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, αφού ο Χριστιανισμός ήρθε από την Κωνσταντινούπολη πρώτα στο Κίεβο.

«Τις προάλλες έγραψα μια επίσημη έκκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητώντας Πράξη της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, την απόφαση για την ανεξαρτησία της Ουκρανικής εκκλησίας, μιλώντας την κοσμική γλώσσα. Αυτή η πολυαναμενόμενη Πράξη δεν θα είναι μόνο ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας, αλλά μια κίνηση αποκατάστασης της βαθιάς ιστορικής δικαιοσύνης. Από την Κωνσταντινούπολη ξεχύθηκε το ευλογημένο φως της χριστιανικής πίστης στην γη μας. Και μετά εμείς το μοιράσαμε με τα εδάφη πίσω από τα δάση, όπου οι αρχαίοι πρίγκιπες του Κιέβου απερίσκεπτα δημιούργησαν την Μόσχα», δήλωσε ο Ποροσένκο.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 9 Απριλίου, ο Ποροσένκο επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνάντηση ο αρχηγός του κράτους τόνισε τη σημασία της δημιουργίας μιας ενιαίας Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία και έλαβε θετική αξιολόγηση στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας.



Άννα Μανιάτη