| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Κωνσταντινούπολη θα βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει Ενωμένη Εκκλησία - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως θα βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει Ενωμένη Εκκλησία, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, ο Πατριάρχης, τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Groisman:

«Προσευχόμαστε για να ενωθεί ο ουκρανικός λαός σε μία εκκλησία. Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια τέτοια Ενωμένη Εκκλησία».

Με τη σειρά του, ο Groisman εκτίμησε τον ηγετικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά τον Βαρθολομαίο για τη διατήρηση της ενότητας της ουκρανικής Ορθοδοξίας. «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία μας. Οι Ουκρανοί επιζητούν την Ενωμένη Εκκλησία και ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τον Ιούλιο του 2016, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, θα δημιουργήσει μια ειδική επιτροπή για την εξέταση του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας σχετικά με το θέμα της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στις 16 Ιουνίου η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενέκρινε μια έκκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ζητώντας να δοθεί ο Τόμος για την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.

Από την αρχή του 1990 στην Ουκρανία υπάρχουν πολλές δικαιοδοσίες που αυτοαποκαλούνται Ορθόδοξες, καθώς επίσης και Τοπικές αυτοκέφαλες εκκλησίες.

Σε κανονική κατάσταση λειτουργούν η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας και η Μητρόπολη Βεσσαραβίας της ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου είναι κανονικά μη αναγνωρισμένη.

Στην Ουκρανία υπάρχει επίσης ως μη αναγνωρισμένη η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (ΟΑΟΕ).

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: nv.ua