| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο πράσινος τουρισμός της Ουκρανίας είναι ανοικτός στον κόσμο

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ουκρανία είναι χώρα με εκπληκτική φύση, ευνοϊκό κλίμα και μια εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά, την οποία κάθε ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει, γνωρίζοντας τα κρυμμένα στους αιώνες μυστικά της. Η χώρα είναι πλούσια σε δάση, λίμνες, ποτάμια, βουνά, στέπες, αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία, πολλά όμορφα μέρη, στα οποία με επιτυχία μπορεί να πραγματοποιηθεί η υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών. Έτσι, οι δρόμοι για την ανάπτυξη του τουρισμού ποικίλουν.

 

Τα τελευταία χρόνια, στην Ουκρανία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς ο αγροτικός πράσινος τουρισμός, του οποίου κύριος στόχος είναι η αποφόρτιση των ταξιδιωτών από την κίνηση και τη φασαρία, όπως επίσης η γνωριμία με τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις. Ο χωριάτικος πράσινος τουρισμός προσφέρει προσιτές τιμές υπηρεσιών, ενώ η τοπική δυνατότητα χαλάρωσης είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους κατοίκους της πόλης. Πολλοί τουρίστες είναι στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουν σε χωριά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή απλά να χαλαρώσουν με τους φίλους ή τις οικογένειές τους.

Στα ουκρανικά χωριά ευδοκιμούν περισσότερες από 6 εκατομμύρια ιδιωτικές κατοικίες. Το έκτο τμήμα αυτών των κτημάτων βρίσκεται σε γραφικούς, ιστορικούς, φιλικούς προς το περιβάλλον χώρους, τους οποίους οι πολίτες προτιμούν προκειμένου να ξεφύγουν από τη ζωή και τις ανησυχίες της πόλης.

Ποια μπορεί να επισκεφτεί κάθε αγροτουρίστας στην Ουκρανία; Οι επιλογές είναι πολλές. Για παράδειγμα, η περιφέρεια της Πολτάβα δικαιούται να υπερηφανεύεται για τους τόπους εκείνους που ο Γκόγκολ περιγράφει στα βιβλία του (Dykanka και Σορότσιντσι), το κτήμα Kochubeev, το Μουσείο της ουκρανικής κεραμικής στο χωριό Opishne, το οποίο άλλωστε διατηρεί σχέσεις με μεγαλύτερα κεραμικά μουσεία στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στην Ελβετία και άλλες χώρες.

Αυτό είναι το μοναδικό στην Ουκρανία εξειδικευμένο εθνικό-τεχνικό, ερευνητικό, πολιτιστικό-εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο διατηρεί ενεργό το εθνικό κέντρο έρευνας και μεριμνεί για τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής αγγειοπλαστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Οι συλλογές αγγειοπλαστικής αντιπροσωπεύουν όλες τις ιστορικές και εθνογραφικές περιοχές της Ουκρανίας και εμπεριέχουν επίσης μια μοναδική συλλογή των παιδικών παιχνιδιών πηλού και μια συλλογή της κεραμικής άλλων χωρών. Διατηρείται ως το μοναδικό στην Ουκρανία κτίριο παραγωγής κεραμικών σε φούρνο από τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Το χωριό Πετρικίβκα στην περιφέρεια του Ντνίπρο θα σας βουτήξει στην ατμόσφαιρα των Κοζάκων και στη διάσημη λαϊκή διακοσμητική τέχνη “Πετρικίβκα”. Η ζωγραφική της Πετρικίβκα είναι γνωστή στα πέρατα της γης για το μοναδικό φυτικό στολίδι της, το οποίο εδώ και καιρό έχει γίνει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ουκρανίας. Εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο το χωριό για να αντικρίσουν αυτό το μοναδικό είδος λαϊκής διακοσμητικής ζωγραφικής.

Οι περιοχές Transcarpathia, Volyn, Lviv, Ivano-Frankivsk και Chernivtsi αποτελούν ένα πραγματικό εύρημα για κάθε αγροτουρίστα. Αξίζει πολλά μια επίσκαψη στις περιοχές Yaremche, Rachel, Slavske, Vorokhta και σε διάφορες άλλες πόλεις. Εδώ κυριαρχούν η πεζοπορία, η συλλογή μανιταριών και μούρων και η γνωριμία με τα τοπικά έθιμα.

Εξαιρετικά μέρη, άξια προσοχής και επίσκεψης είναι το Διακαρπαθιακό Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Ζωής, το Μουσείο του Ivan Franko στο Krivorivnya, τα αρχαία κάστρα Palanok και Nevitsky, οι πέτρες και τα βράχια του Dovbush. Είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε το Καρπάθιο Εθνικό Φυτικό Πάρκο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ivano-Frankivsk και δημιουργήθηκε για να διατηρήσει τα μοναδικά δασικά οικοσυστήματα της Κεντρικής Ευρώπης.

Χάρη στις καλές καιρικές συνθήκες στη βιογεωγραφική πρωτοτυπία και στην εθνογραφική κληρονομιά, η περιοχή του πάρκου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για ψυχαγωγικούς και τουριστικούς σκοπούς από την αρχή του ΧΧ αιώνα. Κατά την τελευταία δεκαετία, στις πανσιόν, στα κάμπινγκ και στις κατασκηνώσεις παιδιών, ξεκουράζονται ετησίως περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Στο πάρκο δημιουργήθηκαν 48 τουριστικές διαδρομές, υπάρχει ένα δίκτυο μόνιμων χώρων αναψυχής, διοργανώνονται περιβαλλοντικές και επιστημονικές-εκπαιδευτικοί περίπατοι, ενώ είναι καλά αναπτυγμένη η υποδομή του αγροτικού πράσινου τουρισμού.

Ο πράσινος τουρισμός στην Ουκρανία είναι υπό ανάπτυξη και χρησιμοποιούνται ήδη ορισμένοι αλγόριθμοι σχετικά με τη διαφήμιση και τη λειτουργία αυτού του είδος επιχείρησης. Για παράδειγμα, στο Χάρκοβο ακολουθούν συγκεκριμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του πράσινου τουρισμού, με την εφαρμογή της οποίας οι ιδιοκτήτες των κτημάτων κάνουν εξευγενισμό στα σπίτια με ουκρανικό ή εθνικό στιλ. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τουρίστες μπορούν να βιώσουν την ατμόσφαιρα του χωριού, ακόμα και να παίξουν το ρόλο του αγρότη. Οι επισκέπτες μπορούν να τρώνε από το περιβόλι, όμως οφείλουν να το φροντίζουν.

Το αποκορύφωμα του πράσινου τουρισμού της Ουκρανίας είναι ένα εντυπωσιακό animation, μέσω του οποίου οι διακοπές των τουριστών συμπληρώνονται με παιχνιδιάρικα στοιχεία και σόου-προγράμματα με βάση την ιστορική, την εθνογραφική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Όπως στο διάσημο παγκόσμιο αποθεματικό μουσείο του περιβάλλοντος της εποχής των Κοζάκων στο νησί Khortytsya, όπου με τα πρώτα βήματα ο τουρίστας εισέρχεται στον κόσμο των Κοζάκων της Ζαπορίζια και, εάν είναι επιθυμητό, μπορεί να προσπαθήσει να μαγειρέψει το Kulish (χυλός δημητριακών) των Κοζάκων, να εκπαιδευτεί στις τέχνες τους, να λάβει μέρος στα παιχνίδια των Κοζάκων με άλογα, να αποκτήσει δεξιότητες ανιδιοτελούς τέχνης και πολλά άλλα. Τουρίστες από πολλές χώρες καταφτάνουν στην Ουκρανία μόνο για αυτό το είδος διακοπών.

Ομοίως, με την animation-κατεύθυνση, αναπτύσσεται το μουσειακό συγκρότημα του πολιτισμού Τρυπίλλια (Trypillia) στην πόλη Rzhyshchiv και στο χωριό Τρυπίλλια, της περιφέρειας του Κιέβου, όπου ο τουρίστας βυθίζεται στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.

Με στοιχεία παραδοσιακής τελετής, δημιουργήθηκε στην έκταση του Εθνικού Πάρκου «Hutsulshchyna» το πρότζεκτ του μουσείου πολιτισμού των Hutsul. Το μουσείο αυτό επιτρέπει στους επισκέπτες να βιώσουν τον οργανικό συνδυασμό της λαϊκής αρχιτεκτονικής και της καθημερινότητας των Hutsul και να δουν την αναβίωση της χειροτεχνίας (σκάλισμα, γουναρική, ζωγραφική στο αβγό, επεξεργασία μετάλλων, κεραμικά, ύφανση χαλιών, κεντήματα, βαρελοποιείο).

Κοντά στο Κίεβο λειτουργεί το εθνικό μουσείο Pirogovo, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Εκατοντάδες μοναδικά εκθέματα λαϊκού χαρακτήρα και της καθημερινότητας, δεκάδες μοναδικά αρχιτεκτονικά κτίρια και η ατμόσφαιρα του παρελθόντος, δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Στο μουσείο Pirogovo περιλαμβάνεται και ένα μικρό συμπαγές που αγκαλιάζει ολόκληρο το βάθος του πολιτισμού των Zakarpattia, Πολτάβα, Slobozhanshchina, Podil, Polesie και της νότιας Ουκρανίας. Κάθε σεζόν διοργανώνονται εκεί διάφορα πανηγύρια, εκθέσεις και γιορτές.

Τέτοια Μουσεία «ζωντανής εθνογραφίας» μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε αγροτική περιοχή η οποία εκλέγεται για να υπηρετήσει το διαρκές στρατηγικό ορόσημο της ανάπτυξης του μαζικού αγροτικού πράσινου τουρισμού. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η Ουκρανία διαθέτει πολλά όμορφα μαργαριτάρια του τουρισμού, ο κατάλογος των οποίων θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Οι τάσεις των τελευταίων ετών δείχνουν ότι οι δυτικές χώρες διαπιστώνουν και αναγνωρίζουν τις προοπτικές του ουκρανικού αγροτικού τουρισμού στη διεθνή τουριστική αγορά. Ως απόδειξη αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η οργανωτική και τεχνική βοήθεια από διεθνή ταμεία, όπως το Ταμείο του προγράμματος της ευρωπεριφέρειας των Καρπάθιων και το πρόγραμμα του TACIS, μέσω του οποίου υλοποιούνται τα έργα για τη στήριξη του αγροτικού τουρισμού στην περιοχή των Καρπαθίων.

Αρκετά αποτελεσματικό είναι το πρόγραμμα TACIS «Υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και του τουρισμού στην περιοχή των Καρπαθίων». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει μια ειδική γραμμή πίστωσης 100.000 ευρώ για την ανάπτυξη των μικρών ιδιωτικών ξενοδοχείων και αγρο-πανσιόν, οργανωμένο στο μοντέλο του «σπιτιού».

Η Ουκρανία διαθέτει το σύστημα εθελοντικής περιβαλλοντικής πιστοποίησης και κατηγοριοποίησης «Πράσινη Estate», το οποίο αναπτύχθηκε από την πανουκρανική Ένωση προώθησης της ανάπτυξης του αγροτικού πράσινου τουρισμού, Πρόκειται για έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό. Η πιστοποίηση βασίζεται στις αρχές μείωσης της βλαβερής επίδρασης του αγρο-τουριστικού αντικειμένου στην οικολογία, την υποστήριξη των λαϊκών παραδόσεων και της βιοτεχνίας, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, και την ανάπτυξη μορφών ψυχαγωγίας και αναψυχής, ευνοϊκών για το περιβάλλον.

Η συστηματική προσέγγιση για τη οργάνωση του αγροτικού τουρισμού προωθείται όλο και περισσότερο, όχι μόνο στον εσωτερικό αλλά και στον εισερχόμενο τουρισμό και γίνεται μέρος της συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού στην Ουκρανία. Οι επισκέπτες μας λαμβάνουν μια πραγματική ευχαρίστηση να απολαύσουν γραφικά τοπία, τη ζεστή ατμόσφαιρα των ουκρανικών χωριών, τη φιλοξενία του λαού της Ουκρανίας. Έτσι ενισχύεται η πεποίθηση ότι η Ουκρανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με μακρά παράδοση, πλούσιες φυσικές, ιστορικές, αρχιτεκτονικές και πολιτιστικές αξίες.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: Global Ukraine News