| sadowod.com | vivaspb.com |

ΡΩΣΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ μέρος Γ': Η ΕΕ αντεπιτίθεται στη ρωσική προπαγάνδα

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΡΩΣΙΑ

Τον Μάιο του 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσιζε να δημιουργήσει μία ομάδα «για να αντιμετωπίσει τα ψέματα της ρώσικης προπαγάνδας σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική». Η απόφαση ελήφθη μετά την διαπίστωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η «συνεχιζόμενη καμπάνια παραπληροφόρησης της Ρωσίας» συνεχιζόταν σχεδόν χωρίς αντίλογο. Η προκήρυξη έγινε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Eξωτερικής Δράσης (East Stratcom) και η δουλειά που θα αναλάμβαναν οι ειδικοί ήταν να διορθώνουν, με πληροφορίες και άρθρα γνώμης, τα λάθη των media, ώστε να αποκρουστούν οι μύθοι της ρώσικης προπαγάνδας και να αντιμετωπιστούν οι φάρμες με τα troll του Πούτιν στο Διαδίκτυο. Η δουλειά αφορούσε 2-5 άτομα που θα έπαιρναν μισθό που θα ξεκινούσε από 4.350 ευρώ.

Το διάστημα εκείνο η Ρωσία ξόδευε 300 εκατομμύρια ευρώ για το κανάλι Russia Today που εκπέμπει σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (ήταν σε περίοπτη θέση στην Ειδομένη την Καθαρά Δευτέρα, μεταδίδοντας με την ομάδα «ταχείας επέμβασης» RuptlyWikipedia την απόπειρα προσφύγων και μεταναστών να μπουν από την Ελλάδα στο σημείο που τελείωνε ο φράκτης της ΠΓΔΜ). Στα δυτικά Βαλκάνια το πρακτορείο Sputnik, ένα εργαλείο παραπληροφόρησης, έγινε μετά το κλείσιμο του πρακτορείου Τανγιούνγκ στο Βελιγράδι το κυρίαρχο online μέσο στις περιοχές των Βαλκανίων όπου ομιλείται η σερβική γλώσσα.

Εις απάντηση, η Λετονία και η Πολωνία (μέσω του πρώην υπουργού εξωτερικών της) ζητούσαν να δημιουργηθεί ρωσόφωνο κανάλι με χρηματοδότηση της ΕΕ, ενώ η Ολλανδία, η οποία έχασε 193 πολίτες στο αεροσκάφος της Malaysian που καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο, πλήρωσε μισό εκατομμύριο ευρώ για μια μελέτη, η οποία κατέληγε ότι ήταν ανάγκη «να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παραγωγής ρωσόφωνου περιεχομένου».

Λίγους μήνες αργότερα η ομάδα Μythbusters της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Eξωτερικής Δράσης πιάνει δουλειά. Πλέον, κάθε Τρίτη δημοσιεύεται η Ανασκόπηση ΠαραπληροφόρησηςΔιαβάστε τη εδώ (Disinformation Review), που συγκεντρώνει παραδείγματα “κρεμλινικής” παραπληροφόρησης σε όλην την Ευρώπη, αλλά και έξω από αυτήν. Αποκαλύπτει το εύρος της ρωσικής εκστρατείας και ποιες είναι οι στοχευμένες γλώσσες. Από τον Νοέμβριο αυτό συνοδεύεται από ένα pdfΠαράδειγμα από το Απρίλιο., που περιλαμβάνει 5 στήλες: τη χαλκευμένη πληροφορία, τους συντάκτες, το μέσο που δημοσιεύθηκε, την πραγματικότητα και τους συντάκτες της πραγματικής πληροφορίας.

Κάθε Παρασκευή κυκλοφορεί η Σύνοψη ΠαραπληροφόρησηςΔιαβάστε τη εδώ (Disinformation Digest), η οποία αναλύει πώς τα “κρεμλινικά” μίντια βλέπουν τον κόσμο και τι λένε οι ανεξάρτητες ρωσικές φωνές και παρακολουθεί βασικές τάσεις στα ρωσικά social media, ώστε να καταλάβει κανείς το ευρύτερο πλαίσιο των ειδήσεων. Παράλληλα, διατηρεί έναν ενημερωμένο λογαριασμό στο Twitter.

Πηγή: 1