| sadowod.com | vivaspb.com |

Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να αποφασίσει για το πώς η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει τη Θάλασσα του Αζόφ και το στενό του Κερτς - Πρόεδρος Ουκρανίας σε συνέντευξή του στο CNN Turk

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΡΩΣΙΑ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο δήλωσε ότι η χώρα δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να αποφασίσει για το πώς θα χρησιμοποιήσει τη Θάλασσα του Αζόφ και τα στενά του Κερτς και τόνισε ότι θα ενεργοποιήσει όλους τους νομικούς μηχανισμούς για την προστασία των συμφερόντων της.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την κατοχή της Αζοφικής Θάλασσας, την οποία η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει τώρα. Ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε την κατοχή του στενού Κερτς. Και επιμένουμε στο διεθνές δίκαιο, ότι θα χρησιμοποιήσουμε το στενό Κερτς και τη θάλασσα του Αζόφ», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

«Επειδή η Αζοφική Θάλασσα είναι μια ζώνη οικονομικής δραστηριότητας πολλών εκατομμυρίων οικισμών στα ανατολικά της χώρας μου, μισώ την ιδέα ότι η Ρωσία θα αποφασίσει για μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ουκρανία ή για το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσουμε τη Θάλασσα του Αζόφ. Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο Πετρό Ποροσένκο.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε την επιθετικότητα του ρωσικού στρατού εναντίον των ουκρανικών πλοίων στα ουδέτερα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και τη σύλληψη των ουκρανών ναυτικών. «Δεν ήταν μόνο στο Στενό του Κερτς. Τακτικά ρωσικά στρατεύματα υπό τη ρωσική σημαία, επιτέθηκαν σε στρατιωτικό πλοίο του ουκρανικού στόλου, άνοιξαν πυρ από πυροβόλα όπλα 30 χιλιοστών, άνοιξαν πυρ εναντίον των ναυτικών μου χωρίς λόγο, ξεκίνησαν μια επιχείρηση επίθεσης, προκαλώντας τους Ουκρανούς να πυροβολήσουν», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει αποδείξεις για το ότι η επίθεση των Ρώσων διεξήχθη σε ουδέτερα ύδατα. «Έχουμε βίντεο, ραδιοσυχνότητες, δορυφορικές εικόνες, έχουμε τα πάντα. Στα ουδέτερα νερά της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στην Τουρκία, παρεμπιπτόντως», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

«Μιλάει η Ρωσία για πρόκληση; Αυτά είναι ανοικτά διεθνή ύδατα, αυτά είναι τα εσωτερικά ουκρανικά ύδατα. Υπάρχει διεθνές δίκαιο και διμερής συνθήκη, όπου το στενό του Κερτς αναγνωρίζεται ως ένα κοινό στενό, αναφερόμενο τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Και ήταν μόνο μια προγραμματισμένη μετάβαση από την Οδησσό στη Μαριούπολη για την εναλλαγή αυτών των δύο μικρών πολεμικών πλοίων. Δεν έχουν επιπλέον όπλα, ή πρόσθετα μέλη του πληρώματος, τίποτα», τόνισε επίσης ο αρχηγός του κράτους.

Ο Πετρό Ποροσένκο σημείωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί και ποιος έλαβε την απόφαση της επίθεσης στα ουκρανικά πλοία. «Ωστόσο, αυτή είναι μια πράξη επιθετικότητας. Αποτελεί νομική ευθύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή επίθεση στα πλοία μου. Οι 24 ναυτικοί βρίσκονται τώρα στη Μόσχα. Δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του ρωσικού δικαστηρίου. Είναι αιχμάλωτοι πολέμου σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης. Και η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους στρατιώτες μου», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι οι κλήσεις και τα αιτήματα για την απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτικών από την αιχμαλωσία στην Πούτιν, συζητήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής των χωρών «G20» στο Μπουένος Άιρες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, από το «G7», τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες. «Ακούστηκε από όλο τον κόσμο. Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή ο Πούτιν δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τι ακριβώς έκανε, γιατί άνοιξαν πυρ, γιατί επιτέθηκαν στο πολεμικό πλοίο. Η κατάσταση επιδεινώνεται», - δήλωσε με λύπη ο Πετρό Ποροσένκο, υπενθυμίζοντας ότι προκειμένου να παραμείνει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιβάλλονται κυρώσεις σε αυτήν.

Ο Πρόεδρος επέστησε επίσης την προσοχή στα θέματα ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα. Τόνισε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για όλες τις χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας - την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία. «Μόνο η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πετρό Ποροσένκο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει γιατί το νέο συγκρότημα αεράμυνας S-400, ένα νέο αντιπλοϊκό συγκρότημα, βρίσκεται τώρα στο Κερτς και στη Θεοδοσία. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν θα επιτρέψουμε τη στρατικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας. Και απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη

Πηγή: president.gov.ua