| sadowod.com | vivaspb.com |

Tverskoy: «Υπάρχουν δύο Ουκρανίες. Η μία είναι στη ρωσική τηλεόραση και η άλλη είναι στην πραγματικότητα»

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΡΩΣΙΑ

Σήμερα, μπροστά στα μάτια μου στο Khreshchatyk (κεντρικός δρόμος του Κιέβου), ένας άνθρωπος μιλούσε στα ρωσικά, και στη συνέχεια από κάπου εμφανίστηκαν κάποιοι, ντυμένοι με παραδοσιακά κεντημένα πουκάμισα «Βισιβάνκα», πέταξαν το ψωμί που έκλεψαν από τα περιστέρια για να φάνε και μπροστά σε όλους, τον χτυπούσαν με μαστίγια, φωνάζοντας: «Δόξα στην Ουκρανία! Για το Bandera! Κρεμάστε τον Ρώσο!» (τρολάρισμα, φτιαγμένο από τις fake ειδήσεις που μεταδίδουν στη Ρωσία για την Ουκρανία).

Υπάρχουν δύο Ουκρανίες. Η μία ζει στη ρωσική τηλεόραση και η άλλη εδρεύει στην πραγματικότητα. Η πρώτη, είναι κατά φαντασία, άσχημη, παράλογη, γεμάτη βία και σκληρότητα, με Ναζί, φασίστες και σταυρωμένα αγόρια. Η Ουκρανία στις ρωσικές οθόνες λιμοκτονεί, παγώνει και βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης από τους χάρτες της Γης. Εκεί, ψηφίζονται ηλίθιοι, απάνθρωποι νόμοι και ζουν καθυστερημένοι, ημι-ευφυείς άνθρωποι... Η πρώτη Ουκρανία είναι μια προβολή της ρωσικής πραγματικότητας, είναι μια δίκαιη περιγραφή της ζωής, της καθημερινότητας και των προοπτικών των Ρώσων.

Η δεύτερη Ουκρανία είναι ένα πολιτισμένο κράτος, η οποία εισήλθε μία για πάντα στις σιδηροτροχιές της ευρωπαϊκής πορείας ανάπτυξης. Με τα προβλήματα που είναι εγγενή σε όλες τις μεταβατικές περιόδους, με την κοινωνία των πολιτών που σηκώνουν το κεφάλι τους, με σχέδια, προσδοκίες και ελπίδες. Η πραγματική Ουκρανία είναι ένας ισχυρός λαός, είναι η ανεξαρτησία, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια, παρά τη δουλεία, την ταπείνωση του «ρωσικού κόσμου».

Δεν έχει κανένα νόημα να εξηγούμε στους τηλεθεατές της ρωσικής τηλεόρασης ότι στην Ουκρανία ο καθένας μιλάει ελεύθερα σε όποια γλώσσα θέλει, ότι εδώ ζουν φιλόξενοι άνθρωποι. Πως να εξηγήσεις σε έναν τυφλοπόντικα για τα χρώματα της φύσης; Πώς μπορούμε να δώσουμε να καταλάβουν οι ηθικά ηλίθιοι, ότι έφεραν τον πόλεμο και προκάλεσαν τη θλίψη σε μια ξένη χώρα; Πως στους τρελούς, που ζουν σε παράλληλη πραγματικότητα, όπου το μαύρο είναι άσπρο και αντιστρόφως, να μεταφέρεις μια ειλικρινή εικόνα του τι συμβαίνει; Λένε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Και όμως είναι. Οπότε αφήστε τους... Οπως λέει και η παροιμία, «τον καμπούρη μόνο ο τάφος θα τον διορθώσει».

Μετάφραση: Ιωάννα Τελιανίδη 

Πηγή: prefiks.win