| sadowod.com | vivaspb.com |

Τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ταρακούνησαν την Μόσχα. Μία ενορία απεχώρησε από το Πατριαρχείο της Μόσχας

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΡΩΣΙΑ

Τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα αρχεία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, τα οποία περιγράφουν πώς οι Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες, με πρωτοβουλία του Στάλιν, τη δεκαετία του 1940, αναδιάρθρωσαν την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην σημερινή της μορφή, προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση στη Ρωσία.

Ειδικότερα, τα δημοσιεύματα είχαν σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσει μια ενορία της περιοχής Ρωσο-Πολιάνσκιϊ της περιφέρειας του Ομσκ από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

«Είναι πραγματικά μια επανάσταση - μιλάμε για ελεύθερη πρόσβαση στα αρχεία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, λέει ο διδάκτορας ιστορίας, Alexey Tepljakov, Ρώσος επιστήμονας - Τώρα εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στο Κίεβο και μερικές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του γεγονότος ότι η αίθουσα ανάγνωσης είναι μικρή, έχει μόνο 10 θέσεις, έτσι δεν είναι εύκολο να πάρεις σειρά. Εκεί μπορεί κάποιος με ασφάλεια όχι μόνο να διαβάσει, αλλά και να φωτογραφίσει τα αρχεία που έχει παραγγείλει...  Δηλαδή, έγγραφα διαβαθμισμένα σε τέτοιο βαθμό μυστικότητας που σε εμάς (στην Ρωσία) δεν θα τα έδειχναν ποτέ, ενώ οι Ουκρανοί μπορούν ελεύθερα να δουλέψουν με αυτά. Πολλά από τα έγγραφα της κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας στις αρχές της δεκαετίας του '90 μεταφέρθηκαν στην Μόσχα, και αυτό αφορά περισσότερο έγγραφα της δεκαετίας του '20 - αρχές της δεκαετίας του '30, ορισμένα αρχεία κατασκόπων και πιο πρόσφατο υλικό. Εκτός από το κεντρικό αρχείο, υπάρχουν επίσης και είκοσι περιφερειακά αρχεία που για τους ερευνητές έχουν εξαιρετική αξία. Τώρα πολλοί σοβιετολόγοι της λενινιστικής-σταλινικής περιόδου και της περιόδου Χρουστσόφ-Μπρέζνιεφ επισκέπτονται το Κίεβο και δουλεύουν με έγγραφα, τα οποία σε εμάς θεωρούνται άκρως απόρρητα».

Βάσει των εγγράφων που δημοσιεύτηκαν από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας έκαναν τον Αρχιδιάκονο Andrey Kurayev, να γράψει και να δημοσιεύσει την «Σύλληψη του Πατριαρχείου Μόσχας» και το «Ήταν η επιλογή του Στάλιν» - όπως ανάφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας» και εξηγεί γιατί ο Σοβιετικός ηγέτης «επέλεξε τη σωστή εκκλησία».

Ένας άλλος δημοφιλής κειμενογράφος στην ιστοσελίδα «Ορθοδοξία και ο κόσμος» ο Ilya Zabezhinsky, δάσκαλος, βασικής Θεολογίας, στα κατηχητικά σχολεία στην Αγία Πετρούπολη και την περιοχή Αρχάγγελσκ, έκανε εντύπωση με το δημοσίευμα «Εμείς είμαστε η Εκκλησία του Στάλιν» όπου γραφεί:

«Ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία περί αυτού είναι γιατί η αναγνώριση και ο σεβασμός προς τους Ρώσους Νεομάρτυρες δεν βρίσκει απήχηση.

Ξέρεις γιατί; Αν και έγραψαν μερικά λόγια για την άρρωστη σχέση Εκκλησίας και Κράτους, προσωπικά, κανείς δεν μετανόησε. Κανείς δεν είπε:

- Ναι, τώρα είμαι επίσκοπος αλλά ήμουν πράκτορας της KGB. Και έκανα καταγγελίες εναντίον πολιτών. Και αυτό ήταν κακό.

- Ήμουν ένας ιερέας, και χειροτονήθηκα με διαταγή της KGB, και αυτό ήταν κακό.

Ναι, και αυτοί οι αμετανόητοι επίσκοποι της KGB χειροτονούσαν και χειροτονούν νέους ιερωμένους.

Και οι νέοι ιερωμένοι βλέπουν ότι οι παλιοί δεν μετανόησαν ποτέ και ότι γι'αυτούς η σταλινική διαδοχή ήταν κάτι το σπουδαίο και τα ίδια πρότυπα παραμένουν και στην σημερινή την «νέο-σταλινική» εκκλησιαστική περίοδο.

Να βγουν στον άμβωνα του καθεδρικού ναού του Σωτήρος και να πουν:

- Ναι, ήμουν πράκτορας της KGB. Και αυτό ήταν κακό.

Αμέσως όλα θα διορθωθούν.

Αλλά κανείς δεν βγαίνει να το πει. Όχι από ντροπή. Όχι από το φόβο να ρεζιλευτούν. Αλλά επειδή πιστεύουν ότι δεν ήταν κακό».

Μαζί του συμφωνεί ο ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Philip Parfyonov:

«Πράγματι, αυτό κατά κάποιο τρόπο εξηγεί γιατί σε εμάς, στη Ρωσία, είναι τόσο πρόθυμοι να δίνουν άλλοθι στον Στάλιν. Και μερικοί, μάλιστα στο περιβάλλον της εκκλησίας – ακόμη και να τον εκθειάζουν. Πολλοί άνθρωποι, απλά, δεν γνωρίζουν άλλες εκκλησίες, εκτός από το αυτή που έχουμε την τελευταία δεκαετία. Δεν μπορούν να φανταστούν ότι υπάρχουν άλλες μορφές εκκλησιαστικής οργάνωσης. Και εκτός από τον βούρκο στον οποίο ζουν και επαινούν ατελείωτα, δεν βλέπουν ότι κάπου αλλού υπάρχουν όμορφα βουνά και ατελείωτες θάλασσες και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Αλλά μήπως, στην πραγματικότητα, ο Θεός μέσω του Στάλιν έδωσε στη Ρωσία μόνο αυτό που της άξιζε; Αποδοχή προς τους Ρώσους νεομάρτυρες δεν υπάρχει. Τολμώ να πω, ακόμη και για έναν άλλο λόγο. Πολλοί από τον κλήρο κατά κάποιο τρόπο εμπλέκονται σε αυτό το συνοδικό σύστημα της διαδοχής, που το υπηρετούν πιστά, το οποίο ο λαός δεν αποδέχεται. Και αυτό οδήγησε στη μαζική φυγή του κόσμου από την εκκλησία προς τα επαναστατικά γεγονότα και τελικά προς την ίδια την «σταλινική» εκκλησία, που έχουμε τώρα».

Κάτω από την επιρροή αυτών των δημοσιευμάτων σχετικά με τη συμμετοχή των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών στη δημιουργία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παραιτήθηκε η ενορία «Αγία Ανάσταση» στη περιοχή του Ρωσο-Πολιάνσκιϊ στην περιφέρεια του Ομσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο πρωτοιερέας Sergey Kuznetsov δήλωσε, ότι τώρα κατάλαβε, αφού αποδείχτηκε πλέον και με έγγραφα, το γεγονός της δημιουργίας της σύγχρονης Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας/Πατριαρχείου της Μόσχας από τις μυστικές υπηρεσίες του Στάλιν, στην οποία υπηρετούν ως επίσκοποι και κληρικοί πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών (NKVD-NKGB).

Ο ιερέας απήντησε αρνητικά στο ερώτημα αν «μπορεί ένας επίσκοπος ή ιερέας να είναι πράκτορας των ειδικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα να έχει τη χάρη της ιεροσύνης;». Υπενθύμισε, επίσης, το ανάθεμα το οποίο οι Ρώσοι νεομάρτυρες έδωσαν στον «Sergiy Stragorodsky» για τη δικιά του «Εκκλησία των καταραμένων».

Επιμέλεια: Nikos Fragkakis

Πηγή: religion.in.ua