| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, η Ρωσία και ο Τραμπ

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΡΩΣΙΑ

Trump Papadopulos1

Ποιο ρόλο έπαιξε ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Ντ. Τραμπ, στο πολύκροτο σκάνδαλο περί εμπλοκής της Ρωσίας στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα του 2016; Αυτό διερωτάται το Spiegel Online.

Στην υπόθεση της πιθανολογούμενης προσπάθειας της Ρωσίας να χειραγωγήσει τον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα του 2016, μέσω ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται το Spiegel Online σε άρθρομε τιτλο "Κόλπα, απάτη και πολλά ψέματα". Αφορμή είναι η απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ καταρχάς σε βάρος του Ρόμπερτ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλτ Τραμπ καθώς επίσης και σε βάρος του Έλληνα ομογενή Τζορτζ Παπαδόπουλου, πρώην συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής την ίδια περίοδο και τέλος σε βάρος ενός πρώην συνεργάτη του Τραμπ από τον επιχειρηματικό κόσμο, τον Ρικ Γκέιτς. Όπως σημειώνει η γερμανική ιστοσελίδα "κύριο μέλημα του Μίλερ είναι να αποκαλύψει πόσο βαθιά ήταν η παρέμβαση της Ρωσίας την περίοδο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, εάν η Ρωσία συνεργάστηκε σκόπιμα με μέλη της ομάδας Τραμπ αλλά και ποιες αξιόποινες πράξεις έχουν ενδεχομένως διαπραχθεί. Είναι η πρώτη φορά που στελέχη του επιτελείου Τραμπ προσάγονται στη δικαιοσύνη για αμφίβολες επαφές με την Ανατολική Ευρώπη. Η υπόθεση, η οποία έχει επισκιάσει την προεδρεία Τραμπ εδώ και μήνες, παίρνει τώρα μια νέα διάσταση. Η ατμόσφαιρα στους κόλπους της πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ είναι ηλεκτρισμένη".

Σύμφωνα με το Spiegel Online, "μολονότι οι κατηγορίες εις βάρος των τριών αυτών στελεχών είναι βαριές, ιδιαίτερα προβληματίζει ο ρόλος που φαίνεται να έχει διαδραματίσει ο Τζορτζ Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα ανακύπτουν πολλά νέα ερωτήματα: Πόσο απειλητική είναι όλη αυτή η ιστορία για τον ίδιο τον Τραμπ; Μήπως ο εισαγγελέας Μίλερ έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια του; Υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ". Το Spiegel Online στο άρθρο του εστιάζει ειδικότερα στην περίπτωση του Παπαδόπουλου. "Γιατί είναι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος τώρα σημαντικός;" διερωτάται. "Γιατί στην περίπτωσή του οι κατηγορίες αφορούν άμεσες, αμφιλεγόμενες επαφές με πιθανολογούμενους Ρώσους πράκτορες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα στο FBI για συναντήσεις με Ρώσους. Ο Παπαδόπουλος, τον οποίο παρουσίασε ο Τραμπ ως έναν από τους πέντε συμβούλους Εξωτερικής Πολιτικής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, συναντήθηκε αρκετές φορές με έναν "καθηγητή" από τη Ρωσία μετά το διορισμό του την άνοιξη του 2016, ο οποίες τον ενημέρωσε ότι η Μόσχα κατείχε επιβαρυντικά στοιχεία για την Χίλαρι Κλίντον μέσα από "χιλιάδες e-mail". Προφανώς επρόκειτο για ηλεκτρονικά μηνύματα που εκλάπησαν από χάκερ, από τα κεντρικά γραφεία των Δημοκρατικών και τα οποία, αργότερα το καλοκαίρι του 2016, δημοσιοποιήθηκαν από τα Wikileaks". Στο πλαίσιο των ερευνών του FBI ο Παπαδόπουλος, φέρεται να προέβη σε διάφορες ανακριβείς και ψευδείς δηλώσεις, για τις οποίες τώρα οδηγείται στη δικαιοσύνη. ‘Όπως σημειώνει τέλος το Spiegel Online, το μακρύ κατηγορητήριο εναντίον του Παπαδόπουλου αλλά και των Μάναφορτ και Γκέιτς, αφήνει να εννοηθεί ότι "ο εισαγγελέας Μίλερ και οι συνεργάτες γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όλα όσα είναι για την ώρα διατεθειμένοι να δημοσιοποιήσουν".


Πηγή:capitalgr