| sadowod.com | vivaspb.com |

Πύραυλοι, η Κριμαία και το σκιάχτρο του κήπου

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΡΩΣΙΑ

Ο υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Paul Selva, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων της Γερουσίας δήλωσε ότι η εξάπλωση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς από τη Ρωσία παραβιάζει σκόπιμα μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην πραγματικότητα, ο κόσμος πηγαίνει πίσω στην προ-Γκορμπατσόφ εποχή του «ψυχρού πολέμου» και την περίοδο κούρσας των εξοπλισμών.

Η συμφωνία για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς υπογράφτηκε από το Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ. Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν στις 8 Δεκεμβρίου 1987. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Σοβιετική Ένωση αυτή η συμφωνία θεωρούταν ως μια επιστροφή στην κοινή λογική. Στο γραμματόσημο, το οποίο η ΕΣΣΔ παρουσίασε για τιμώντας την υπογραφή της συμφωνίας , η τελευταία ονομαζόταν ως «το πρώτο βήμα προς ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά».

Αυτό το βήμα η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συζητούσαν για πολλά χρόνια - οι πρώτες διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στα τέλη της κυβέρνησης του ρεπουμπλικανικού Ronald Reagan και του δημοκράτη Jimmy Carter Jr. O Carter, σε αντίθεση με τον Reagan, δεν υποστήριζε τις μονομερείς παραχωρήσεις, αλλά παρ 'όλα αυτά ο ομόλογός του στο Κρεμλίνο, Λεονίντ Μπρέζνιεφ μίλησε για δικές του προτάσεις για τη μείωση των εξοπλισμών. Στην Ουάσιγκτον, οι προτάσεις αυτές θεωρούνταν ως μια παγίδα - αλλά ο διάδοχος του Μπρέζνιεφ και πρώην επικεφαλής της KGB, Γιούρι Αντρόποφ αρνήθηκε και από αυτές. Η κατάσταση εκτονώθηκε μόνο μετά το θάνατο του Αντρόποφ και του άλλου «γερακιού» του Κρεμλίνου, του Υπουργού Άμυνας Ντμίτρι Ουστίνοφ. Και τρία χρόνια μετά την κηδεία των δύο τρελών, ο Γκορμπατσόφ και ο Ρέιγκαν υπέγραψαν τη συμφωνία, την οποία τώρα αποφάσισε να σπάσει ο Πούτιν.

Επειδή ο Πούτιν, κατά τη γνώμη μου, θέλει να φέρει τη Ρωσία στην εποχή όπου η Σοβιετική Ένωση κυβερνιόταν από δύο άρρωστους γέρους από τη KGB και το Υπουργείο Άμυνας, οι οποίοι νόμιζαν ότι ο κύριος στόχος τους δεν είναι η ανάπτυξη της χώρας (ούτε ο Αντρόποφ, ούτε ο Ουστίνοφ καταλάβανε τίποτα για αυτό το θέμα λόγω της σταλινικής εκπαίδευσής τους) , αλλά να επιστρέψουν τη Σοβιετική Ένωση στο ρόλο του σκιάχτρου στον κήπο, ο κύριος στόχος του οποίου είναι να τρομάξει τον υπόλοιπο κόσμο.

Του Πούτιν – του οπαδού του Αντρόποφ και του Ουστίνοφ - φαίνεται του αρέσει τέτοιος ρόλος. Είναι καλό που στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτέλους ξεκίνησαν να το κατανοούν. Ωστόσο, ο Πούτιν δεν έκρυβε την πρόθεσή του να επιστρέψει στον «ψυχρό πόλεμο». Δεν κρυβόταν όταν επιτέθηκε στη Γεωργία και προσάρτησε τις αυτόνομες περιοχές της . Όμως στη Δύση προτιμούσαν να αντιμετωπίσουν αυτή τη ρητή επιθετικότητα ως μια επιθυμία του «βασιλιά του βενζινάδικου» να εδραιώσει τη θέση του στο μετα-σοβιετικό έδαφος. Δεν κρυβόταν όταν επίσημα προσάρτησε την Κριμαία. Όμως στην Ουάσινγκτον προτίμησαν να το εξηγήσουν ως επιθυμία να αυξήσει τη βαθμολογία του με την «επιστροφή» του «ιερού», για οποιονδήποτε ρώσο σοβινιστή, εδάφους. Δεν κρυβόταν όταν επιτέθηκε στο Ντόνμπας - στη Δύση εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι με την Ουκρανία, όχι με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και τώρα όλα είναι σαφή ακόμα και για τους πιο αλόγιστους: δεν είναι πόλεμος με την Ουκρανία ή με τη Γεωργία, είναι ο πόλεμος με τον πολιτισμένο κόσμο. Η Αμπχαζία, το Ντόνμπας, η Κριμαία είναι μόνο τα στάδια αυτού του πολέμου.


Του Βιτάλιι Πόρτνικοβ


Μετάφραση: Άννα Μανιάτη

Πηγή: 1