| sadowod.com | vivaspb.com |

Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΡΩΣΙΑ

Ένας πύραυλος τύπου Buk, κατασκευασμένος στη Ρωσία, κατέρριψε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, τον Ιούλιο του 2014, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 298 επιβαινόντων σε αυτό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεθνούς ομάδας ερευνητών που αναζητούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17, ο ρωσικής προέλευσης πύραυλος εκτοξεύθηκε από περιοχή ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο τη δεδομένη στιγμή ήταν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών.

Η ομάδα ερευνητών από την Ολλανδία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία και την Ουκρανία, έδωσε συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Ρότερνταμ ανακοινώνοντας τα πρώτα στοιχεία από τις ενδελεχείς έρευνές της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του πυραύλου τύπου Buk, βρίσκονταν στο χωριό Pervomaysk και μετά την εκτόξευση ενός και μόνο πυραύλου επέστρεψε στη Ρωσία. Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης η κατασκευάστρια εταιρεία των εν λόγω πυραύλων ανακοίνωσε πως σύμφωνα με δικά της στοιχεία ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ουκρανικό έδαφος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε τη απογοήτευσή του σχετικά με το πόρισμα των ερευνητών και αναφέρει πως η πραγματικά ένοχη πλευρά προστατεύθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η πτήση MH17/MAS17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών είχε απογειωθεί στις 17 Απριλίου 2014 από το Άμστερνταμ, με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, όπου όμως δεν έφθασε ποτέ, αφού το αεροσκάφος κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία, όπου εκείνη την περίοδο διεξάγονταν μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αντάρτες.

Στη συντριβή σκοτώθηκαν και οι 298 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων 196 Ολλανδοί πολίτες.

Πηγή: cnn.gr