| sadowod.com | vivaspb.com |

«Εδώ και 12 χρόνια κατηγορούμε ένα άτομο για τα γεγονότα στο Μπεσλάν»

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΡΩΣΙΑ

BeslanMothers0

BeslanMothers0

Πέντε μητέρες, των οποίων τα παιδιά σκοτώθηκαν ή κρατήθηκαν όμηροι στα τραγικά γεγονότα της 1 - 3 Σεπτέμβριου του 2004, κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου για τα θύματα έβγαλαν τις ζακέτες τους και έμειναν με μπλούζες με την επιγραφή «Πούτιν - ο δήμιος του Μπεσλάν».

Emilia Bzarova (στο σχολείο ήταν δύο παιδιά της, ο άντρας και η πεθερά της, ο 9-χρονος Aslan Dzasarov πέθανε)
Zhanna Tsirihova (ήταν όμηρος μαζί με δύο κόρες, η 8-χρονη Yelizaveta Tsirihova πέθανε) 
Svitlana Marhiyeva (ήταν όμηρος μαζί με την κόρη της, την Elvira, η κόρη πέθανε στην αγκαλιά της) 
Ella Kesaeva (η κόρη Zarina ήταν όμηρος) 
Emma Betrozova (ο σύζυγος Ruslan, οι δύο γιοι, ο 16-χρονος Alan και ο 14-χρονος Aslan - όλοι έχασαν τη ζωή τους)

BeslanMothers1

BeslanMothers1

Για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου, οι μητέρες του Μπεσλάν κατηγορήθηκαν για παραβίαση των κανόνων δημόσιων εκδηλώσεων. Η Emma Betrozova και η Zhanna Tsirihova καταδικάστηκαν σε πρόστιμο 20 χιλιάδων ρουβλίων. Άλλες γυναίκες, σε 20 ώρες υποχρεωτικής εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, οι γυναίκες τραυματίστηκαν. Πολύ έντονοι μώλωπες στα χέρια τους.


BeslanMoth12

Η Svetlana, η οποία είναι η πιο μεγάλη ανάμεσά τους, δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα στο πίσω μέρος της που προκάλεσε εμετό. Τις τραβούσαν έντονα και ήταν ένα σοκ για όλους, για ολόκληρη την πόλη.

« Με την δράση μας θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε τον ένοχο της τραγωδίας. Υπάρχει τεράστια προπαγάνδα, δημιουργούνται μύθοι για το Μπεσλάν. Θέλαμε να δείξουμε ότι εδώ και 12 χρόνια θεωρούμε ως ένοχο αυτό το συγκεκριμένο πρόσωπο. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε διεξάγει τη δική μας έρευνα, έχουμε συλλέξει δεδομένα, πραγματικά περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία και υποβάλλαμε αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο πέρυσι αποδέχτηκε την καταγγελία μας σχετικά με την παραβίαση των άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου », είπε η Ella Kesaeva, επικεφαλής της ΜΚΟ «Η Φωνή του Μπεσλάν».

Επιπλέον, η αστυνομία συνέλαβε τους δημοσιογράφους της «Novaya Gazeta» και «Takie Dela», Elena Kostyuchenko και Diana Khachatryan. Η αστυνομία απαίτησε να σταματήσει η βιντεοσκόπηση της διαδήλωσης των μητέρων των νεκρών παιδιών. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έσβησαν τις κάμερές τους. Την μία από τις δημοσιογράφους κατηγόρησαν ότι είχε πλαστό διαβατήριο, την άλλη για την ακατάλληλη αποθήκευση των εγγράφων. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθερες.

Το δημοτικό σχολείο SNO (School Number One), του Μπεσλάν, ήταν ένα από τα 7 δημοτικά σχολεία της πόλης. Την 1η Σεπτεμβρίου 2004, άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί τους μικρούς μαθητές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Περισσότεροι από 1100 άνθρωποι βρίσκονταν στο SNO εκείνο το πρωί. Οι 777 ήταν μαθητές. Η γιορταστική ατμόσφαιρα μετατράπηκε όμως σε ένα φρικτό εφιάλτη. Μια ομάδα τρομοκρατών, την οποία αποτελούσαν κυρίως άτομα από την Ινγκουσετία και τηνΤσετσενία, κατέλαβε το σχολείο. Στις 3 Σεπτεμβρίου, και ενώ συνεχιζόταν η ομηρία, δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας εισέβαλαν στο σχολείο χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Το σχολείο συγκλονίστηκε από σειρά εκρήξεων και τυλίχθηκε στις φλόγες και ακολούθησε μάχη μεταξύ των απαγωγέων και των ρωσικών δυνάμεων με αποτέλεσμα 331 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους, από αυτούς 186 ήταν παιδιά, και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν.
Μια φοβερή τραγωδία που άφησε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα και τον ανθρωπισμό στις ενέργειες των ρωσικών αρχών.


Άννα Μανιάτη

Πηγές: 1,2,3