| sadowod.com | vivaspb.com |

Κρίσιμη διάσκεψη στη Γενεύη

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Kipriako

Σε κρίσιμη καμπή εισήλθε από σήμερα, Πέμπτη (12/01/2017) το Κυπριακό, καθώς ξεκίνησε στη Γενεύη η πολυμερής Διάσκεψη για την Κύπρο, με την ατζέντα των διαπραγματεύσεων να περιλαμβάνει σε πρώτο πλάνο τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, με εισηγήσεις από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας, ενώ η Διάσκεψη θα συνεχιστεί το απόγευμα.
Στη Διάσκεψη της Γενεύης συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυήτριων δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα, από πλευράς ΕΕ, λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκίνησαν στις 12:15 ώρα Ελλάδας (11:15 τοπική ώρα), με την εισήγηση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του «Παλατιού των Εθνών» και, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου».
Υπενθυμίζεται πως όλες οι Σύνοδοι της Διάσκεψης πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15:45 ώρα Ελλάδας (14:45 τοπική ώρα), παρουσία των δυο ηγετών.
Νωρίτερα, οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών ξεκίνησαν στις 10:15 ώρα Ελλάδας (09:15 τοπική ώρα) ενώ στις 12:00 ώρα Ελλάδας (11:00 τοπική ώρα) είναι προγραμματισμένη η λήψη φωτογραφιών του κ. Γκουτέρες με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.
Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της πολυμερούς Διάσκεψης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Την ίδια στιγμή, ανώτατη κυβερνητική πηγή της Ελλάδας, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωνε νωρίτερα σήμερα πως «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». (Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ)
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της μετάβασης του κ. Τσίπρα στην Ελβετία.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα παραβρεθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Ώστόσο σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες που μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, o Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναμένεται στην Ελβετία.
Διπλωματικός «πυρετός» για τους χάρτες
Εν τω μεταξύ χθες, Τετάρτη (11/01/2017) στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντάλλαξαν χάρτες. Τώρα μένει να εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.
Μιλώντας, εξάλλου, στους δημοσιογράφους, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσονται χάρτες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», σημείωσε.
Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ' αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κρύψει ότι από την άλλη, υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη «που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων». Ερωτηθείς αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Περισσότερα εδώ