| sadowod.com | vivaspb.com |

Η Πολωνία προτείνει νέο αγωγό φυσικού αερίου από τη Νορβηγία για να αντικαταστήσει τις προμήθειες από τη Ρωσία

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

PolandNorthGate

PolandNorthGate

Η Πολωνία δημοσίευσε ένα νέο έργο του αγωγού «Nord Gate» ( «Βόρεια Πύλη»), το οποίο θα παραδίδει φυσικό αέριο από υπεράκτιες γεωτρήσεις της Νορβηγίας μέσω της Δανίας στην Πολωνία, όπως αναφέρει το EurActiv.

Πληρεξούσιος αντιπρόσωπος των στρατηγικών ενεργειακών υποδομών της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Πολωνία επιθυμεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες από τη Ρωσία με παραδόσεις από τη Δύση.

Το έργο, επίσης γνωστό ως «Νορβηγικός διάδρομος», περιλαμβάνει τη μεταφορά 10 δις κυβικών μέτρων του νορβηγικού φυσικού αερίου ετησίως στην Πολωνία από το 2022.

Από εκεί, ορισμένη ποσότητα νορβηγικού φυσικού αερίου μπορεί να αποσταλεί σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, οι χώρες της Βαλτικής και η Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος της Πολωνίας δήλωσε ότι οι συναντήσεις έγιναν σε όλα τα πολιτικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των ηγετών της Δανίας και της Νορβηγίας και από πολιτική άποψη δεν υπάρχουν εμπόδια για το έργο.

Ωστόσο, η πρεσβευτής της Νορβηγίας στην ΕΕ, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο πρέπει να είναι εμπορικά βιώσιμο. Είπε ότι το 2015, η Νορβηγία εξήγαγε 114 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του φυσικού αερίου στην ΕΕ μετά τη Ρωσία.

Ο Επίτροπος Ενέργειας Maroš Šefčovič, ο οποίος μίλησε στην ακρόαση, είπε ότι επί του παρόντος, η ΕΕ εκτιμά θετικά αυτό το έργο.
Η μελέτη σκοπιμότητας του έργου θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους και θα παρουσιαστεί την επόμενη χρονιά.



Μετάφραση: Άννα Μανιάτη
Πηγή: 1