| sadowod.com | vivaspb.com |

Προσοχή - Έρχονται αυξήσεις στα διόδια από σήμερα - Πού και πόσο αλλάζουν οι τιμές

. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

DiodiaNew0

Το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη θα πρέπει να βάζουν οι οδηγοί από σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουνίου, καθώς έρχονται αυξήσεις και στις τιμές των διοδίων.

Αυξήσεις στα διόδια όλης της χώρας φέρνει από σήμερα η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Στους περισσότερους οδικούς άξονες οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 0,05 ευρώ έως 0,10 ευρώ, με την εξαίρεση σε κάποιες περιπτώσεις των μεγάλων οχημάτων, όπου φθάνουν και το 1 ευρώ.

Οι αυξήσεις στον αυτοκινητόδρομο του ΜΟΡΕΑ είναι μικρές και αφορούν ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων.
Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι τιμές στους μετωπικούς σταθμούς Σπαθοβουνίου, Νεστάνης, Μάναρη, Καλαμάτας, Πετρίνας, για οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα και για οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα, ενώ αναπροσαρμόζονται και οι τιμές στους μετωπικούς σταθμούς Καλαμάτας και Πετρίνας για οχήματα με ύψος έως 2,20 μέτρα.
Επίσης, οι τιμές αυξάνονται στους πλευρικούς σταθμούς Αρφαρών για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, εκτός από δίκυκλα και τρίκυκλα, και στον πλευρικό σταθμό στα Παραδείσια μόνο για οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα.
Από την προαναφερθείσα αναπροσαρμογή προκύπτουν μικρές αυξήσεις τιμών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στους παρακάτω πίνακες. Οι υπόλοιπες τιμές (με μαύρο χρώμα) δεν επηρεάζονται.


DiodiaNew1

DiodiaNew1


Η Νέα Οδός, που διαχειρίζεται τον άξονα Μεταμόρφωση - Σκάρφεια του ΠΑΘΕ, ανακοίνωσε νέες τιμές για τους σταθμούς διοδίων όπου αλλού οι τιμές μένουν ίδιες και αλλού αυξάνονται. Για παράδειγμα, στα διόδια των Αφιδνών οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν τα ίδια διόδια (3,25 ευρώ), αλλά οι οδηγοί φορτηγών, λεωφορείων και μεγαλύτερων οχημάτων θα επιβαρύνονται με πέντε λεπτά (από 8,15 σε 8,20 και από 11,45 σε 11,50 ευρώ). Αντίθετα στα πλευρικά διόδια του Καπανδριτίου οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν πέντε λέπτά περισσότερα, δηλαδή η τιμή αυξάνεται από 1,95 σε 2 ευρώ. Στα πολύ μεγάλα οχήματα η αύξηση είναι 10 λεπτά (από 6,90 σε 7 ευρώ).
Σταθερές μένουν οι τιμές για τα Ι.Χ. στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων της Μαλακάσας και των Οινοφύτων, αλλά θα πληρώνουν 3,85 (από 3,80 ευρώ) στα μετωπικά διόδια της Θήβας. Σταθερή στα 3,80 ευρώ μένει η τιμή για τα Ι.Χ. στα μετωπικά διόδια της Τραγάνας, αλλά αυξάνεται ελαφρώς για τα φορτηγά κ.λπ. Σταθερή στο 1,60 ευρώ μένει και η τιμή για τα Ι.Χ. στα μετωπικά διόδια της Αγίας Τριάδας, όπως και στους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων (Μώλου, Θερμοπυλών, Μαυρομαντήλας, Αγίας Μαρίνας και Στυλίδας) που διαχειρίζεται η κοινοπραξία Κεντρική Οδός. Αυξήσεις 5 ή 10 λεπτά παρατηρούνται όμως για τα μεγαλύτερα οχήματα.

Δείτε στους παρακάτω πίνακες πως διαμορφώνονται οι νέες τιμές


DiodiaNew2

DiodiaNew3

DiodiaNew4

DiodiaNew5

DiodiaNew6

DiodiaNew7

DiodiaNew8

DiodiaNew9

Δεν αυξάνονται τα διόδια για Ι.Χ. και δίκυκλα στην Αττική Οδό
Να απορροφήσει, προς το παρόν, την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% για την πλειονότητα των χρηστών, αποφάσισε η Αττική Οδός.
Η βασική τιμή των διοδίων της Αττικής Οδού που καταβάλλεται σε μετρητά για τα επιβατηγά οχήματα και δίκυκλα θα παραμείνει έτσι στα 2,80 ευρώ και 1,40 ευρώ, αντίστοιχα.
Από την 1η Ιουλίου 2016 θα υπάρξει, ωστόσο, αύξηση για τα βαρέα οχήματα και συγκεκριμένα για την κατηγορία 5 από 7,00 ευρώ σε 7,10 ευρώ και για τη κατηγορία 6 από 11,20 ευρώ σε 11,30 ευρώ.
Επίσης, τον προσεχή Ιούλιο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως, θα τεθούν σε εφαρμογή μικρές αναπροσαρμογές στα εκπτωτικά προγράμματα που ισχύουν. Σύμφωνα με την εταιρία πάντως, παρά τις αναπροσαρμογές, όλες οι κατηγορίες των συνδρομητών, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με το βασικό διόδιο.
Η Εταιρεία επισημαίνει τέλος ότι η τελευταία αύξηση των διοδίων έγινε το Φεβρουάριο του 2006, με μια πρόσθετη αναπροσαρμογή κατά 0,10 ευρώ το 2010, μετά τις τρεις διαδοχικές αυξήσεις ΦΠΑ από 18% σε 23%. Σήμερα, οι τιμές των διοδίων της Αττικής Οδού παραμένουν περίπου 30% χαμηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο που προσδιορίζεται στη Σύμβαση Παραχώρησης.



Πηγή: 1