| sadowod.com | vivaspb.com |

Αποτελέσματα εκλογών 2019: «Γαλάζια» όλη η χώρα – Κυριαρχία της ΝΔ σε 12 από τις 13 περιφέρειες

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από τη μια άκρη ως την άλλη, ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε... μπλε - Ξεκάθαρη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει ιστορική επιτυχία.

Οι επίσημοι υποψήφιοι της ΝΔ κατάφεραν να επικρατήσουν σε 11 από τις 13 περιφέρειες ενώ ακόμα μία πηγαίνει στα χέρια «αντάρτη», προερχόμενου ωστόσο από τη «γαλάζια» παράταξη.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πανωλεθρία. Δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία περιφέρεια και μπορεί μόνο να χαίρεται για την επικράτηση του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη ο οποίος ήταν υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ και είχε την υποστήριξη της Κουμουνδούρου.

Αλλά και στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα και με ενημερωτικό σημείωμα της Πειραιώς, η ΝΔ εκλέγει 35 «γαλάζιους» δημάρχους, σε μεγάλους δήμους άνω των 50.000 κατοίκων, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα» σημειώνουν από τη Νέα Δημοκρατία.

«Η καθολική υπεροχή της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε, όπως τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια» συμπληρώνουν έχοντας το βλέμμα πλέον στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου τις οποίες διεκδικούν με τον αέρα του νικητή.

Στα θετικά η Πειραιώς προσμετρά και την επικράτηση του Παναγιώτη Νίκα έναντι του Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «η επικράτηση δύο νέων ανθρώπων που επέλεξε παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο για να σηματοδοτήσει την ανανέωση στην πολιτική σκηνή την οποία επιθυμούν οι πολίτες. Του 35χρονου Φάνη Σπανού στη Στερεά Ελλάδα και του 38χρονου Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα οι οποίοι επικράτησαν ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, νέοι περιφερειάρχες είναι οι:

Αν. Μακεδονίας & Θράκης: Μέτιος Χρήστος
Αττικής: Πατούλης Γεώργιος
Βορείου Αιγαίου: Μουτζούρης Κωνσταντίνος
Δυτικής Ελλάδας: Φαρμάκης Νεκτάριος
Δυτικής Μακεδονίας: Κασαπίδης Γεώργιος
Ηπείρου: Καχριμάνης Αλέξανδρος
Θεσσαλίας: Αγοραστός Κωνσταντίνος
Ιονίων Νήσων: Κράτσα Τσαγκαροπούλου Ρόδη
Κεντρικής Μακεδονίας: Τζιτζικώστας Απόστολος-Ιωάννης
Κρήτης: Αρναουτάκης Σταύρος
Νοτίου Αιγαίου: Χατζημάρκος Γεώργιος
Πελοποννήσου: Νίκας Παναγιώτης
Στερεάς Ελλάδας: Σπανός Φάνης

Πηγή: newsbomb.gr