| sadowod.com | vivaspb.com |

Τσίπρας σε Άγκυρα: Ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, μερικές ώρες μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην πόλη Μπερ Σαβά, Ελλάδα Κύπρος και Ισραήλ κατέληξαν σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Όπως αποκάλυψε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού πρώτα λάβει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ανησυχία μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση των στρατευμάτων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τονίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Πηγή: newsbomb.gr