| sadowod.com | vivaspb.com |

Spiegel: Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup!

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

SpiegelElections

Πιθανές θεωρεί τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αν δεν υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για την ελάφρυνση του χρέους, σε δημοσίευμα, με τον εμπνευσμένο από το… «Πάτερ Ημών» τίτλο: «Kαι άφες ημίν τις οφειλές ημών»!

«Το μέλλον του πρωθυπουργού Τσίπρα εξαρτάται από το αν μπορεί να αποσπάσει την ελάφρυνση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης. Αλλά υπάρχει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο: ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών» επισημαίνει στην εισαγωγική λεζάντα το γερμανικό περιοδικό.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup κρύβει ένα μεγάλο κίνδυνο για τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν αναβληθεί μια ελάφρυνση του χρέους ή ακόμα χειρότερα ζητηθεί από την Αθήνα αυστηρότερη λιτότητα, τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός κινδυνεύει να καταρρεύσει πολιτικά. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα στο Eurogroup θα αναζωπύρωνε τη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές που πιέζει ήδη τον Τσίπρα. Η οργή των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση μεγαλώνει ραγδαία ενώπιον μιας κρίσης που έχει γίνει εδώ και καιρό μόνιμη κατάσταση. Στις δημοσκοπήσεις ο Τσίπρας χάνει. Και πρόσφατα άφησε υπονοούμενα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών» τονίζει το Spiegel.

Οι κάλπες στην Ελλάδα θα ήταν κατά το γερμανικό περιοδικό το χειρότερο δυνατό σενάριο, όταν ακολουθούν εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλες χώρες, αλλά και μπροστά στον ανερχόμενο λαϊκισμό, την επισφαλή συμφωνία με την Τουρκία που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα έξαρση του προσφυγικού, αλλά και την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σχετικά με την στάση του Σόιμπλε και της Κομισιόν, το Spiegel αναφέρει: «Η Κομισιόν έχει περιορισμένο λόγο ενώ το Eurogroup μόνο στα χαρτιά είναι συνάθροιση ίσων. Τον κύριο λόγο έχει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Που όμως δεν βλέπει γιατί είναι επείγοντα τα ζητήματα που θέτει η Αθήνα. Και όπως είναι φυσικό, με το βλέμμα στραμμένο στις γερμανικές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε δεν θα γίνει πιο γενναιόδωρος».

Πάντως, το γερμανικό περιοδικό προσθέτει ότι υπάρχει ένας ακόμα δρόμος για το ΔΝΤ, που θα έκανε χαρούμενο το Βερολίνο, αλλά θα έφερνε πολιτική καταστροφή στην Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ελαφρύνσεις στο χρέος: Μεγαλύτερη λιτότητα και υψηλότεροι φόροι θα διασφάλιζαν τα αναγκαία πλεονάσματα στην Ελλάδα, αλλά «θα ισοδυναμούσαμν με πολιτική αυτοκτονία για την ελληνική κυβέρνηση».


Πηγή: 1