| sadowod.com | vivaspb.com |

Σπετζοφάι: γεύση από φθινοπωρινό σεκόντο

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Spetsofai

Ένα ταξίδι αυτή η συνταγή, όνειρο με ένταση σε μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο… Σίγουρα το θυμάσαι όταν ξυπνάς απ’ την φθινοπωρινή δροσιά

που σιγοντάρει στην γευστική παράσταση τετραωδίας με λουκάνικο, πιπεριά και ντομάτα.
Προετοιμασία: Εύκολη συνταγή. Το σπετζοφάι μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα και να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά λίγο πριν το σερβίρισμα. Ο συνολικός χρόνος για την προετοιμασία και το μαγείρεμα είναι 50 περίπου λεπτά.
Υλικά (για 4 άτομα)
4 πιπεριές (πράσινες & κόκκινες) καθαρισμένες & κομμένες σε λωρίδες 2 εκ.
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο (προαιρετικά)
1 κουτί ντομάτα ή 2 μεγάλες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
½ κιλό πικάντικο λουκάνικο κομμένο σε κομμάτια πάχους 2 εκ.
καυτερή πιπεριά (προαιρετικά, φρέσκια σε ροδελίτσες)
¾ φλυτζ. κόκκινο κρασί
½ κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. μπούκοβο (τσίλι φλέικς) ή 1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
½ κ.γ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
Ετοιμάζετε τα λουκάνικα: Tα βάζετε σε καυτό τηγάνι χωρίς λάδι και τα σοτάρετε 1,5-2 λεπτά από κάθε πλευρά, να ροδίσουν και να βγάλουν (ανάλογα και με τα λουκάνικα) μέρος του λίπους. Τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνας, πετάτε ό,τι έβγαλαν και σκουπίζετε το σκεύος με χαρτί.
Σημείωση: Mην μπείτε στον πειρασμό να τα τηγανίσετε πολύ. Δεν χρειάζεται ούτε να παραψηθούν και να στεγνώσουν εσωτερικά ούτε και να «αρπάξουν» (βλ. μερικά στην τελευταία φωτογραφία).
Κάνετε τις πιπεριές: Ζεσταίνετε το λάδι στο ίδιο τηγάνι και σοτάρετετε (μέτρια φωτιά) πρώτα το κρεμμύδι (αν το χρησιμοποιήσετε) για 1-2 λεπτά και μετά τις πιπεριές για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί για άλλα 4-5 λεπτά και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα λουκάνικα. Μαγειρεύετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με το καπάκι για 10 λεπτά, προσθέτετε τα λουκάνικα και δοκιμάζετε – διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, αν χρειάζεται. Συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 13-15 λεπτά.
Σερβίρισμα: Τοποθετείτε το σπετζοφάι σε ζεστά πιάτα ή σε πιατέλα και πασπαλίζετε με μαϊντανό.

Πηγή: 1