| sadowod.com | vivaspb.com |

Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» «έπνιξε» την Εύβοια. 3 πρόσωπα αγνοούνται

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 kairiko

Δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια σε Χαλκίδα, Μαντούδι, Προκόπι και άλλες περιοχές – Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια – Μεγάλα προβλήματα σε Κιάτο, Βέλο, Ξυλόκαστρο, Άργος, Νέα Κίο και Κιβέρι.

Χθες ο κυκλώνας Ζορμπάς σάρωσε την πελοπόννησο, σήμερα είναι η σειρά της Εύβοιας.

Η καταστροφή στην Εύβοια είναι μεγάλη από το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά». Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Μαντούδι, Προκόπι, αλλά και Χαλκίδα. Όπως είπε στο protothema.gr ο δήμαρχος Μαντουδίου, η Πυροσβεστική αναζητά ένα ζευγάρι ηλικιωμένων 65 ετών που αγνοείται στην περιοχή ανάμεσα στο Μαντούδι και το Μετόχι.

Σύμφωνα με το lamianow.gr την ώρα που χάθηκαν βρίσκονταν με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή Μετόχι αλλά από τότε δεν έδωσαν σημείο ζωής. Κάτοικοι της περιοχής μαζί με τα σωστικά συνεργεία τους αναζητούν μέσα σε έντονη βροχόπτωση και πλημμυρισμένα τοπία.

Επισης, αναζητούνται τα ίχνη και ενός τρίτου νεαρού ατόμου, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Στο Μαντούδι, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Δήμο, μετά τις δύο το πρωί τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερό, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο.

Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρησαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.


Zorbas evia1

Zorbas evia1


Στις 4 το πρωί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ένα αυτοκίνητο να το παρασέρνει ο χείμαρρος και μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έφταναν στις αρχές μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν δύο άνθρωποι. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί άρχισαν τις αναζητήσεις. Ωστόσο, γύρω στις 6 τα ξημερώματα παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα ένας αλλοδαπός ο οποίος μάλιστα όπως σημείωσε «πρόλαβε να περάσει με το αυτοκίνητό του το συγκεκριμένο χείμαρρο χωρίς περαιτέρω προβλήματα».

«Έχουμε ένα μέτρο νερό, ακόμα και στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με το δήμο μας και την Αιδηψό. Πολλοί αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα των σπιτιών τους γιατί φοβήθηκαν. Πάρα πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Το Μαντούδι θέλει μεγάλη βοήθεια», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή της Μαρίας Κατσή και Νικήτα Κορωνάκη ο δήμαρχος Μαντουδίου Χρήστος Καλυβιώτης. «Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί η Λίμνη, έχουν έρθει φερτά υλικά που έφραξαν τους δρόμους και πλημμύρισαν σπίτια. Αυτοκίνητα ”χώθηκαν” στη λάσπη. Ο παραλιακός δρόμος από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι Αγ. Νικολάου έχει κλείσει από τα ορμητικά νερά. Τεράστια ζημιά έχει πάθει ξενοδοχείο στα Κατούνια», πρόσθεσε.

«Πνίγηκε» και ο Θεολόγος – Σοβαρά προβλήματα από τον Ζορμπά

Θύμα του Ζορμπά σήμερα είναι και ο Θεολόγος του δήμου Λοκρών, καθώς μέσα σε λίγες ώρες, έπεσε πολύ μεγάλη ποσότητα βροχής. Περιουσίες πλημμύρισαν, σπίτια και καταστήματα γέμισαν νερό και οι πυροσβέστες δεν προλάβαιναν να κάνουν αντλήσεις. Σε απόγνωση οι κάτοικοι, ζητούσαν βοήθεια: «Τέτοια κατάσταση δεν έχουμε ζήσει ξανά» έλεγαν βλέποντας και τα αυτοκίνητά τους σκεπασμένα από νερό. Σε μία περίπτωση μάλιστα οι πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφέρουν μία γυναίκα με το παιδί της, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έσβησε μέσα στο νερό. Ευτυχώς οι πυροσβέστες επενέβησαν άμεσα.

Zorbas3

«Σάρωσε» Αργολίδα – Κορινθία ο Ζορμπάς

Καταστροφικό ήταν το χθεσινό πέρασμα του κυκλώνα Ζορμπά σε πολλά σημεία του Δήμου Άργους – Μυκηνών. Συγκεκριμένα, υπερχείλισε ο ποταμός Ξεριάς με συνέπεια τα ορμητικά νερά «πνίξουν» την πόλη. H υπερχείλιση προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ ντόπιοι είχαν βγει με σκούπες στους δρόμους για να απομακρύνουν τα νερά, ενώ χείμαρροι παράσερναν αυτοκίνητα.

Μάλιστα, στον κεντρικό δρόμο πριν το Κουτσοπόδι είχε εγκλωβιστεί μια γυναίκα σε αυτοκίνητο. Το ποταμι Πανίτσα εσπασε το αγωγούς του ΚΕΓΕ στη Νέα Κίο με αποτέλεσμα μεγάλοι όγκοι νερού να «πνίξουν» το χωριό. Για πολλές ώρες, αρκετές περιοχές είχαν «βουτηχθει» στο σκοτάδι.

Zorbas evia0

Zorbas evia0

Σε Κιάτο, Βέλο Ξυλόκαστρο, Άργος, Νέα Κίο και Κιβέρι τα σημαντικότερα προβλήματα

Τα σημαντικότερα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων.

Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Και οι δύο περιοχές ενισχύθηκαν από σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στις περιοχές Βέλου, Κιάτου και Ξυλόκαστρου το έργο των τοπικών Αρχών συνδράμουν και μηχανήματα έργου του Στρατού. Η Ελληνική Αστυνομία έχει προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας όπου απαιτείται.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε μεγάλο αριθμό κλήσεων για παροχές βοηθείας, για απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των ανωτέρω περιοχών για την εκτίμηση της κατάστασης και την παροχή συνδρομής όπου απαιτηθεί.

Zorbas2

Zorbas2

Τουλάχιστον 25 σπίτια πλημμύρισαν στο Άργος

Σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, τα εντονότερα προβλήματα, λόγω πλημμυρών, προέκυψαν στην περιοχή του ‘Αργους και της Νέας Κίου, όπου υπάρχει επικινδυνότητα, διότι έβρεχε στα βουνά.

Εχθές το βράδυ, τα σπίτια που έχουν πλημμύρισαν στο ‘Αργος έφθαναν περίπου τα 25, ωστόσο σήμερα ο αριθμός τους θα έχει σίγουρα αυξηθεί.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέβασαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ποτάμια Ξεριάς και Πάνιτσα, παρά το γεγονός ότι είχαν καθαριστεί πριν από λίγες ημέρες.

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε και η Κορινθία

Απο την Αλμυρή, μέχρι το Ξυλόκαστρο η μανία του κυκλώνα Ζορμπά προκάλεσε εχθές πλήθος προβλημάτων.

Το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο πλημμύρισαν. Αναφέρεται επίσης, ότι έχειπλημμύρισε η εθνική οδός Πατρών Αθηνών στο 117ο χιλιόμετρο στο Ξυλόκαστρο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος, πλημμύρισαν σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια, Πουλίτσα κ.α, με τον δήμο να προσπαθεί από εχθές να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα.

Επίσης, είπε ότι «η πολιτική προστασία κάνει ότι μπορεί, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και άλλα παρόμοια προβλήματα στην Κορινθία»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κιάτου, Σπύρος Σταματόπουλος, δήλωσε ότι έχει πλημμυρίσει η παραλιακή ζώνη της πόλης, ενώ έχουν πληγεί και σπίτια.

Τόνισε ακόμη ότι η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν έλθει ενισχύσεις και από γειτονικούς περιοχές, υπογραμμίζοντας ότι τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

 

Πηγή: 1