| sadowod.com | vivaspb.com |

Απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου Mr. Bitcoin, Α.Βίννικ, στις ελληνικές φυλακές

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Vinnik1

Vinnik1

Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων αποκάλυψε ότι η ελληνική αστυνομία απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ρώσου υπηκόου Αλέξανδρου Βίννικ ή «Mr. Bitcoin» που κρατείται στην Ελλάδα. Ανταποκριτής του RIA news ανέφερε πως είδε τα έγγραφα πληροφοριών αυτά και ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός και άμεσος.

Η δολοφονία του θα γινόταν με δηλητηρίαση μέσα στις φυλακές με την συνδρομή άλλων κρατουμένων.

«Μυρίζει» υπόθεση τύπου «Σκριπάλ» εντός ελληνικού εδάφους με ανυπολόγιστες συνέπειες αν πετύχαινε το σχέδιο. Η αστυνομική δύναμη επιβολής του νόμου και η προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων», ελήφθησαν σοβαρά υπόψη σε σχέση με αυτό, ανέφερε η πηγή. Στον Βίννικ έχει απαγορευτεί να δέχεται οτιδήποτε μη ελεγμένο, φαγητό ή νερό, ειδικά από ανθρώπους που δεν γνωρίζει ενώ δεν επιτρέπεται η επαφή του με άλλους κρατούμενους, πρόσθεσε η πηγή.

Ο Ρώσος ο οποίος είναι ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος εμπλεκόμενος με το γνωστό ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin. «Υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πολύ να μην γυρίσει στην Ρωσία». Η δολοφονία διατάχθηκε από κάποιο άγνωστο άτομο από τη Ρωσία» , ανέφερε η πηγή.
Ο Βίλνικ συνελήφθη κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω υποψίας για ξέπλυμα 4 έως 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του γνωστού κρυπτογραφικού νομίσματος bitcoin.

Τον Οκτώβριο, δύο διαφορετικοί δικαστές στη Θεσσαλονίκη υιοθέτησαν δύο διαφορετικές αποκλειστικές αποφάσεις , μία για την έκδοση του Βίλνικ στη Ρωσία και μια άλλη για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να εκδώσει τον Ρώσο πολίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιανουάριο, ο δικηγόρος του Vinnik Timofey Musatov άσκησε έφεση κατά της απόφασης έκδοσης με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Μετάφραση: Άννα Μανιάτη