| sadowod.com | vivaspb.com |

Σύνοδος ΕΕ: Τουρκική προκλητικότητα, κυπριακή ΑΟΖ και Δυτικά Βαλκάνια στις συναντήσεις Τσίπρα

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

TsiprasTurkey

Mε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ονομασία της πΓΔΜ στην ατζέντα του ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα απασχολήσουν θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες το βράδυ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται, ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα ενημερώσει σήμερα τη Σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος εκφράζοντας τη στήριξή του στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Πέραν των εργασιών της Συνόδου που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ αυτών, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι -μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη-, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις του κ. Τσίπρα μαζί με Άγκελα Μέρκελ – Μπόικο Μπορίσοφ – Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό, σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν με την Γερμανίδα Καγκελάριο αυτή την εβδομάδα ενώ λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι με την οποία θα συζητήσουν για την Τουρκία, την πΓΔΜ και την Αλβανία. Οι συναντήσεις με Γιούνκερ και Μογκερίνι θα διεξαχθούν στο πλαίσιο προετοιμασίας ενόψει της περιοδείας τους στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Γιούνκερ θα αρχίσει την περιοδεία του από την πΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα διεξαχθεί Διεθνής Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ.

Η ζώνη του Σαχέλ είναι μία τεράστια. λωρίδα γης, έκτασης 3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει εδάφη πολλών κρατών από την Ανατολική ως τη Δυτική ακτή της Αφρικής, μια περιοχή που έχει ενεργειακό ενδιαφέρον για την Ευρώπη. Στη ζώνη του Σάχελ προωθείται η ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια της περιοχής αλλά να ανακόψει την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Τέλος, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του κ. Lindsay Graham, τον ισχυρό άνδρα των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την Τουρκία.


Πηγή: 1