| sadowod.com | vivaspb.com |

Σεισμός ΤΩΡΑ: Ισχυρή δόνηση ταρακούνησε την Αθήνα

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας (15/01) - Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές - Συνδέεται με το σμήνος των σεισμών στην ανατολική Αττική στις 9 Ιανουαρίου

 Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ταρακούνησε την Αττική το βράδυ της Δευτέρας. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 22.24 μμ 24 χλμ. βορειοανατολικά από Αθήνα με επίκεντρο την Σταμάτα και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας: «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον μεγάλο σεισμό, ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί. Ο πρώτος ήταν 2,1, ο δεύτερος 2,6 και ο τρίτος 2,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο δίνει το σεισμό στους 4,3 βαθμούς Ρίχτερ, ενώ αρχικά τον έδινε 4,5 Ρίχτερ. 

Το μικρό εστιακό βάθος βοήθησε στο να γίνει ιδιαίτερα αισθητός σε δεκάδες περιοχές της πρωτεύουσας, γι' αυτό και πολλοί Αθηναίοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους. Την ίδα ώρα, υπάρχουν αναφορές ότι η σεισμική δόνηση, που είχε έντονη βουή και αρκετά μεγάλη διάρκεια ενώ, έγινε αισθητός και στους γειτονικούς νομούς Βοιωτίας, Κορινθίας, Εύβοιας και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή για τραυματίες

Χουλιάρας για σεισμό

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Λέκκας: Η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό – Περιμένουμε μετασεισμούς

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), για την ισχυρή δόνηση που ταρακούνησε το βράδυ της Δευτέρας την Αττική.

Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας γνωστοποίησε ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο την Σταμάτα και έγινε αισθητός όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε μια ακτίνα από τη Λαμία μέχρι την Κόρινθο.

Όπως τόνισε, πρόκειται για το βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός από αυτόν που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Το «σμήνος» σεισμών που ταρακούνησε την Α. Αττική

Ένα «σμήνος» σεισμών καταγράφηκαν σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μαραθώνα, στις 9 Ιανουαρίου. Σχεδόν σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, αλλά και ανοιχτά προς τη Μεγαλόνησο και τα Στύρα, ένα «σμήνος« δονήσεων προκάλεσε ανησυχία σε αρκετούς κατοίκους. Κανένας σεισμός ωστόσο δεν ξεπέρασε τα 3 Ρίχτερ.

Το μήνυμα της Πυροσβεστικής

Με ανάρτησή της στο Twitter, η Πυροσβεστική δίνει οδηγίες προς τους πολίτες.

Πηγή: newsbomb.gr