| sadowod.com | vivaspb.com |

Πυρετός διαβουλεύσεων: Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι θα έχει συνάντηση με Κοτζιά και Κατρούγκαλο - Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ελληνικό βέτο για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

 

Την Αθήνα επισκέπτεται ο Μπουγιάρ Οσμάνι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
«Το θέμα με ένα πιθανό δημοψήφισμα στα Σκόπια σχετικά με την πρόταση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης», δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάδειξη του θέματος ενός πιθανού δημοψηφίσματος στα Σκόπια θα μπορούσε να επιβαρύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, θα έχει συναντήσεις σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κοτζιάς: Όνομα διακριτά διαφορετικό από τη Μακεδονία

«Σύνθετο όνομα, ενιαίο για όλες τις χρήσεις, με τρόπο διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία» θα συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
 
Ο κ. Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στις διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια «είτε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, το 1992, είτε από τους Βανς και Όουεν, οι οποίοι προτείνανε το "novamacedonija"» είπε ότι έχουν καταγραφεί και είναι αντικείμενο επί του οποίου θα εκδηλώσουμε τις επιλογές μας.
 
«Έχουμε καταλήξει στο υπουργικό συμβούλιο στις επιλογές μας, σε συζήτηση που θα έχουμε με τους επίσημους από τη γείτονα χώρα. Δεν νομίζω ότι πρέπει τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση του ενός ή του άλλου ονόματος», είπε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
 
Μάλιστα, αποσαφήνισε ότι «δεν θα ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν έχουν κάνει συμφωνία για το ονοματολογικό», πράγμα που το γνωρίζει η ηγεσία των γειτόνων μας.
 
Ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος γι' αυτό το ζήτημα, ενώ για το δημοψήφισμα στα Σκόπια, εξήγησε ότι «είναι ένα εσωτερικό τους ζήτημα», σημειώνοντας όμως ότι «αν τυχόν σε ένα δημοψήφισμα δεν περάσει η συμφωνία που έχει γίνει, θα μπορούσε το κόστος για την ίδια τη χώρα να είναι μεγαλύτερο απ' αυτό που μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα».
 
Ερωτηθείς αν η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ομόθυμα τοποθετημένη γύρω από αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι να εξασφαλίσει την ορθολογική και δίκαιη λύση του ονοματολογικού», εξηγώντας ότι «σε κάθε κυβέρνηση δικαιούνται να υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες, και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι και να βρίσκει λύσεις στο εσωτερικό της και να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή, προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική της».

Πηγή: newsbomb.gr