| sadowod.com | vivaspb.com |

Έρχεται στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα. Χρέος και προσφυγικό στην ατζέντα

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ObamaAthens1

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου και στη συνέχεια το Βερολίνο.

Ακολουθεί το κομμάτι της επίσημης ανακοίνωσης που αφορά την Ελλάδα:

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού μεταξύ 14-21 Νοεμβρίου 2016.

O Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και θα επιβεβαιώσει την στήριξή μας για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να τεθεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιωσιμότητας και να επανέλθει η ευημερία. Στην γενέτειρα της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος θα επιβεβαιώσει την αντοχή των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες έχουν συμβάλει τόσο πολύ στο να φέρουν ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη και τον ευρύτερο κόσμο. Επιπλέον, ο Πρόεδρος θα καταστήσει σαφή την εκτίμησή μας για την εντυπωσιακή γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 και 16 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος  θα συζητήσει τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, αναμένεται να εκπέμψει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Ο κυριότερος λόγος που ο Ομπάμα επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα τώρα, για πρώτη φορά στη θητεία του, είναι για να ασκήσει - για τελευταία φορά - πιέσεις στο Βερολίνο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του χρέους.

Το Βερολίνο αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση για το ελληνικό χρέος νωρίτερα από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο 2017 ενώ αντιθέτως Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός οικονομικών Τζακ Λιου, μιλούν συνέχεια για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.

Η χθεσινή επισημοποίηση της επίσκεψης Ομπάμα απ τον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και είχε σκοπό να εξυπηρετήσει την παράμετρο «Χίλαρι Κλίντον».

Πρακτικοί, εκ παραδόσεως οι Αμερικανοί, έχουν μια συγκεκριμένη στόχευση: τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους και τα εκλογικά οφέλη για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η πρώην ομογενής πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη, εκ των βασικών χρηματοδοτών της οικογένειας Κλίντον, το περασμένο καλοκαίρι, άλλωστε στο 32ο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) είχε δώσει τον τόνο για την συνέχεια της πολιτικής των Δημοκρατικών όταν είχε αναφερθεί στις σταθερές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Ομπάμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης: «Το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε είναι μία κυβέρνηση που θα υποστηρίζει την συνέχιση της ίδιας πολιτικής για την Ελλάδα και την Κύπρο…».

Στο παρελθόν, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τουλάχιστον, δύο ή τρείς φορές, την ευκαιρία να συμπεριλάβει σε περιοδεία του τη χώρα μας, αλλά για την αμερικανική διπλωματία η Ελλάδα ήταν εκτός των προτεραιοτήτων της.

Σε μια δύσκολη (δημοσκοπικά) χρονική στιγμή για την κυβέρνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να τείνει χείρα πολιτικής βοηθείας.

Εγκυρη διπλωματική πηγή που εμπλέκεται στην επίσκεψη υποστήριξε ότι θα πρόκειται για «μια επίσκεψη με πλήρη ατζέντα».

Στις διήμερες επαφές θα κυριαρχήσει η οικονομική κατάσταση, το χρέος και η βιώσιμη ανάπτυξη, το μεταναστευτικό και τα περιφερειακά θέματα (Κυπριακό, Μέση Ανατολή). Το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση και τον Αμερικανό πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύουν μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα, θα επισκεφθεί προσφυγικό καταυλισμό, είτε στην Λέσβο είτε στην περιοχή της Αττικής, αλλά όλα αυτά είναι υπό εξέταση λόγω των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν.

Μετά την Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Γερμανία (την έκτη του αμερικανού προέδρου στα 8 χρόνια της θητείας του) όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η κατάσταση στην Ουκρανία, η συριακή κρίση και οι κοινές προσπάθειες για εξολόθρευση του ISIL καθώς οι διατλαντικές οικονομικές σχέσεις.

Στο Βερολίνο θα έχει επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ηγέτες των 5 μεγάλων δυτικών χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), για ανασκόπηση μεγάλου εύρους παγκοσμίων θεμάτων.

 

Πηγή: 1